pátek 28. března 2008

Prozření

Tak jsem velice převelice zmatená. Včera jsem byla běhat, ruku mi obtěžkávaly hodinky, pás mi svíral hrudník a já se těšila, jak si to všechno změřím a vyhodnotím. Po té, co jsem si přečetla spousty článků o TF, jsem měla už jakési povědomí o tom, kolik bych ji měla mít, abych začala spalovat tuky. No, a tady to začíná. Klidovou TF mám dost nízkou - 58, takže spalovací mám 115-125 (nebo něco podobně nízkého). Vyběhla jsem a tep mi vyletěl na 154. Sakra. Zvolnila jsem. 147... Zvolnila jsem. 142.... Ploužila jsem se. 137.
Ovál jsem obíhala pomaličku, ale na miň jak na 137 jsem se prostě nedostala. Tak jsem měla klid na kochání se, na zpěv (vypla mi mp3), na pozorování oblohy ... Ne, tohle mě fakt nebaví. Uběhla jsem 4,5 km asi za 40 minut. Vůbec jsem ale necítila takové to uspokojení jako běžně cítím. nebyla jsem vyfluslá, ani udýchaná, ani nic. Tohle že spaluje tuky? Asi ano, těžko říct. To by ale znamenalo, že můžu klidně běhat i jinde, protože tempo, které se rovná rychlejší chůzi zvládnu i jinde než na oválu.
Jsem zmatená... Pomoc....

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nechci se mýlit, ale ten výpočet na iSTOBu mi nepřipadá úplně správně. Čím nižší klidová tepovka se zadá, tím nižší rozsah pro spalování tuků vypadne. Rozsah pro spalování tuků se ale odvíjí od max. tepové frekvence (TF). Ta se dá odhadnout nějakým vzorcem jako 226-věk, ale není to přesné. Když už člověk má sporttester, je dobré udělat si Conconiho test, který určí max TF a hlavně anaerobní práh. Já sám jsem si Conconiho test dělal na páse v posilovně minulý týden, takže znám své prahové hodnoty.

Takže pokud ja max. TF 185, tak příslušné procenta je třeba odvozovat od této hodnoty. Nebál bych se přidat a běhat tak, jak je příjemné. U spalování tuků je ale důležitá jedna věc, a to že se tukový metabolismus nastartuje až po asi půl hodině aktivity v dané zóně.

Unknown řekl(a)...

No, já tu klidovku opravdu mám tak nízkou, to nebylo, že bych zadala nějaké číslo. Je ale pravda, že neznám tu maximální. Na ten test se kouknu, uvidím, jestli mi to něco dá. I když řeknu Ti - čím víc toho vím, tím větší mám v hlavě chaos.
Že se tuky začnou spalovat až po určité době to vím, proto si někdy, když se mi nic nechce nebo se mi chce třeba ušulit kolo v posilovně, říkám: Dělej, přidej, tuky si ještě hoví :o)

Anonymní řekl(a)...

Nízké tepovce věřím, ale zkoušel jsem tam naklikávat různé klidovky a zjevně se rozsah frekvencí odvíjel od ní.

Někde jsem se dočetl, že pokud je aktivita třeba krátká 30m, pak přestávka 30m a další aktivita 30m, tak se jakoby celý součet, teda 1h:30m počítá jako spalovací, samozřejmě při správné frekvenci.

A v nízké intenzitě mě to taky nebaví, většinou dávám navečer desítku na takových 85-90% maxima, abych si za své peníze užil maximum..

A Conconiho je test, při kterém se třeba na páse postupně zvětšuje zátěž a zaznamenává se průběžně tepovka. V určitém bodě se růst tepovky zastaví (to se vyhodnotí samozřejmě až později) a tato hodnota odpovídá anaerobnímu prahu, tj. tepovce, kterou je dobré nepřekračovat (teda pokud nejde o anaerobní trénink). Většina lidí ji má někde na 88-92% maxima.

Unknown řekl(a)...

Moc díky za vysvětlení.
Teď jsem v háji úplně :o))
(ne, fakt díky)