neděle 7. prosince 2008

Dlouhé zimní večery

využívám k trénování. Plán byl začít v půlce ledna, protože mi bylo jasný, že jakmile si řeknu: Tak a odteď začne má příprava na den D, tak v tu chvíli bych začala marodit, napadlo by půl metru sněhu, teploty by klesly pod -20, atd.atp. Takhle jsem kohosi totálně zmátla a tak mi do trénování NIKDO nezasahuje. Raději nebudu říkat trénování, prostě běhám 3x týdně.
Mám za sebou druhý týden systematické přípravy. Příprava dle stránek http://www.runnersworld.de/ spočívá ne v naběhaných kilometrech, ale v naběhaných časech. Je zajímavé, že jakmile jsem si to načetla tady, objevil se podobný návod i na behej. Ale pořád se mi líbí víc ten první, ten můj. Běhá se v úterý, ve čtvrtek a v neděli, v neděli vždy dlouhý běh, ty dva dny se využívají na rozvoj všeho - výdrže, tempa, dechu a kdo ví čeho všeho.
Dnes jsem měla první dlouhý běh nad svou normu, čili nad hodinu, čili přesně 70 minut a hned se mi podařilo uběhnout cca. 10 km. To cca, znamená, že o něco méně, řekla bych tak o 200 m. No ale co je 200 metrů neuběhnutých oproti 9.800 m uběhnutým, ne?
Strašně mě štve, že ztrácím kontrolu nad svými čísly. Např. když jsem běhala ve čtvrtek, měla jsem si hrát s rychlostí. Hrozně mě to bavilo, ovšem ani náhodou jsem nebyla schopná vnímat, kolikrát jsem si ovál oběhla. Prostě jsem běžela, sprintovala, šla, ploužila se, klusala, no prostě to byla paráda (včera jsem si to pro velký úspěch šla zopakovat). A protože mě to štvalo tak moc, rozhodla jsem se v pátek celkem rychle pro nový sporttester. Ba ne, trochu to ve mě už hlodalo dřív, protože mě nebaví neustále přepínat mezi tepem a časem na mém strojku EVOLVE, který je jinak pro začátečníka dostačující, byť to přepínání zdržuje. A také mě nebaví zjišťovat v mapách, kolik uběhnu, když běžím jinde než na oválu. Prostě jsem dospěla k tomu, že nejlepší, a cenově v tuto chvíli i nejdostupnější, je pro mě sporttester SUUNTO T3C.


Ve velkém testu je jeho o chlup lepší bratr T6C dokonce vítězem v měření přesnosti uběhnutého úseku.
http://www.runnersworld.de/distanzmesser_im_test.102958.htm

A tak jsem si koupila celou sadu



a už se moc těším, jak jí vůbec nebudu umět používat :o))

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jenom je třeba zkalibrovat ten footpod, to je myslím všechno. A pak už jenom běhat a běhat. V přepočtu na půlmaraton je tohle tempo tak na 2:30 (i když časy nad dvě hodiny nejde tak jednoduše predikovat). To je jenom konstatování - sama víš nejlíp, kolik ti to teď vzalo sil a jestli to půjde naběhat.

Unknown řekl(a)...

Za dvě třicet bych políbila i sochu Svatého Václava :o))
Měla jsem hodně sil, mohla jsem klidně běžet dál, ale nemá se nic přehánět, ne?. A vem si ten kopec u Rajské - ten jsem běžela
2x! Vůbec je to sídliště dost krkolomné, na rovině bych asi byla rychlejší. Ale nikam se neženu, všechno má svůj čas.

Anonymní řekl(a)...

Jasně. Tvým cílem je prioritně vzdálenost, za časem se nehoň.