úterý 1. dubna 2008

:o(

Pořád mi je blbě, to je děs běs. Sice chodím do práce, ale to je všechno, na posilovnu si ještě chvilku počkám. Nedobrovolně tak držím svou dietu v ještě přísnějším režimu, než v jakém ji mám napsanou. Dnes jsem měla jen rýži a i ta mě za chvilku opustila. Naštěstí mám tolik práce, že není prostor na nějaké skučení. Ale doma jsem děti odkázala na studenou večeři, protože stát u plotny se mi prostě nechtělo. Jako náplast na své třídenní utrpení jsem si v Orsey koupila dvě trička :o))

Ráno jsem na hřišti pozorovala nějakého nadšence, jak běhá kolečka a už se mi úplně zastesklo... Že by mě to chytlo až tak moc? Možná... Snad... Dokonce jsem se dnes o polední pauze proklikala na stránky

http://www.praguemarathon.com/index.php?lang=cz

a docela mě zaujal běh

http://www.praguemarathon.com/index.php?action=main&subject=106

Přeci za hodinu musí 5 km uběhnout úplně každý, ne? A ještě ve tmě :o) Naštěstí jsem neměla čas se proklikat k přihlášce, takže si to můžu v klidu rozmyslet. I když si myslím, že jedno neuvážené kliknutí by bylo lepší než chladná rozvaha....

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Mám ještě lepší tip:
Volkswagen Rodinný MiniMaraton, který je už o maratonském víkendu 11.5. Není to o nějakých extra výkonech a spousta lidí si tam jde jenom pro tu atmosféru a třeba s kočárkem. To tě rozhodně strhne a motivace je to určitě dobrá, je to už jen 40 dní, zatímco ten adidas je až v září..

Unknown řekl(a)...

Spíš ty vůbec někdy? :o))
Právě že se mi líbí, že ten, co jsem si ho vybrala, je až v září a večer, chi. Jinak totiž hrozně nesnáším organizované akce a taky nesnáším davy a dav 8.000 lidí by mě zabil, to by nepomohlo ani dýchátko...

Anonymní řekl(a)...

Ale spim, kdyz je cas.. Pulmaraton jsem sel opravdu poctive, takze tento tyden mam pekne dost. Vcera jsem vybehl do pole, abych se podival na ten novy golf resort a mel jsem po chvilce dost. Tepovka se oproti normalnim 175-180 loudala kolem 150 a nakonec uz jsem se nedostal ani nad 140.. Holt budu muset jeste regenerovat. Staci, aby nektery infantek v noci nespal a uz jdu solidne do dluhu.

Jinak je to tam pekna mesicni krajina, ale na probehnuti dobre - vzadu uz tam kvetou stromy, to se to beha. Doporucuju, je to pekna zkratka k pocernickemu rybniku a zas tak moc se tam neprasi.

A ty cisla ber sportovne, tolik lidi je treba na vsech tech akcich, takze na te 4.2 bude treba pulka a to neni zas tak moc. Organizovane akce maji pro me hlavne pozitiva. Jednak je motivace neodsouvat trenink a byt v nem poctivy a taky ten adrenalin na startovni care, to je silne navykove. Proto jsem treba loni na pulmaraton vyrazil uplne bez treninku..

Unknown řekl(a)...

O spánkovém deficitu mi nemluv, někdy je to dost psycho, hlavně když jdu ráno do práce a za sebou mám stokrát roztříštěný spánek. Jo, když náhodou někde s firmou paříme a nespím dvě noci, to je něco jiného, chi.

Už jsem těmi Počernicemi dost nahlodaná, přeci jen je to blízko a třeba v noci nikdo psa nevenčí. A pokud ano, tak ho má určitě na vodítku... :o) Promyslím a uvidím. Dnes už je mi fajn, tak sportu nic nebrání.

Ty ještě odpočívej a nebo jdi jen s dětmi na procházku, ať jsi v pohodě.

Unknown řekl(a)...

A jaký čas jsi měl bez té přípravy? Bylo to hodně znát? Mě totiž napadlo, že pokud by člověk běžel hodně pomalu, tak může uběhnout prakticky cokoliv, záleží jen na vůli. Ale to se asi rouhám...

Anonymní řekl(a)...

Bez pripravy 2:10, ale mnohem vic jsem se tim natrapil, trenink je proste trenink. Zkusenost ale radi, ze i kdyz je trenink mensi, musi byt aspon dobry strecink. Ten chrani klouby (a v podstate i vykon) lepsi efektivitou behu.

Je dulezite neprekrocit anaerobni prah, potom nedojde k zakyseleni organismu laktatem a vykon se da udrzet. Popsat Conconiho test se vyhledove budu venovat na svem mono-b-logu.

Unknown řekl(a)...

Strečink v podstatě flákám. Bezprostedně po běhu si protahuji hlavně kyčle a záda, než přijede výtah tak ještě protahuji kotníky, ale to je vše. Tak nějak doufám, že to dohoním v posilovně na strojích.

Anonymní řekl(a)...

Me strecink sam o sobe taky nebavi, ale kdyz potom, co se mu poradne venuju vidim, jaky ma prinos, tak ho nejde nemit rad. Teprve kdyz clovek (teda aspon ja) poradne protahne, tak je schopny efektivne bezet, tj.
1/ odrazet se z natazene nohy (takze sila odrazu jde do teziste a neni pohlcena kolenem)
2/ nevyskakovat do vzduchu, snazit se nezvedat kazdym krokem teziste, ale drzet ho v jedne rovine
3/ neprekonavat kazdym krokem velky odpor zkracenych slach a svalu
4/ neprekonavat kazdym nadechem odpor svalu hrudniho kose

Treba zrovna takove zkracene kancelarske kryse jako jsem ja se posledni dva body tykaji obzvlaste. Prave proto jsem si na tom lonskem pulmaratonu rikal, ze je to v mem pripade hlavne o dobrem strecinku.

Nezanevri na strecink, uvidis, ze se to vyplati. A jeste drobna strecovaci rada na zaver. Pred protahovanim by se svaly mely urcite zahrat, nejlepe behem, aby se neposkodily. Kdyz uz jsem behani minuly tyden vynechal, tak jsem svaly zahrival aspon v teple vode ve vane a strecink delal po tom. Ale pozor, je treba byt opatrny, protoze v teple vode sval obsorbuje vodu, ktera tam potom pri rozcviceni nebo behu pusobi jako prekazka. Timto zpusobem jsem si pred tremi roky zkazil maraton, protoze jsem sel do vany a potom si zabehat a natahl jsem si silene sval v lytku. Sice jsem nemohl chodit, ale na beh jsem ten sval moc nepotreboval, takze jsem maraton odkulhal (a pripravil jsem se minimalne o ctvrt hodiny)..

Krome pocitu, ze jsem ten zavod ted zvladl poradne poprve takticky, jsem mel jeste vyborny pocit z toho, ze se mi dobre bezelo a dobre dychalo. Opravdu doporucuju.

Unknown řekl(a)...

To je tak sofistikované pojednání o strečinku, až mi z toho jde hlava kolem. Abych pravdu řekla, vůbce si neuvědomuji, že bych při běhu:
a) se odrážela z natažené nohy
b) vyskakovala
c) překonávala odpor čekoholiv
Chi, ten můj běh je možná taková parodie na běh. Moc dobře vím, proč chodím za tmy... :o) Tuhe jsem četla definici běhu: Při běhu se v jednom momentě nohy nedotýkají země.
To mě taky dostalo, to si snad nechám od dětí natočit.
Jinak před během běhám celý den, potažmo celé odpoledne kdy letím na metro, pro dítě, pak nákup, nějaké domácí práce a na závěr běh, takže myslím, že svaly jsou v pohotovosti. Jen jednou jsem vyletěla jen tak a mám dodnes něco s lýtkem..
Zkrácené svaly doufám nemám díky posilovně.
Zkusím se nad tím vším samotřejmě zamyslet, nerada dělám něco napůl.

Anonymní řekl(a)...

Tak treba pri joggingu se treba muzou dotykat obe nohy zaroven. A ty pravidla 1 a 2 se tykaji spise behu nez joggingu. Pokud se neodrazis do natazene nohy, tak mas tendenci ohnout pri odrazu koleno, coz mirne zkrati krok a musis vynalozit energii na "ustani toho odrazu". Navic se muze stat, ze (ad 2) to zacnes vyrovnavat tim, ze se pokusis jakoby vyskocit do vysky, abys doskocila dal (nerikam, ze je to tvuj pripad, to ber obrazne) a tim potom zatizis kolena a budes muset vynalozit energii na pohlceni dopadu. Tak to vidim ja na sobe..

A s tim protazenim je to samozrejme clovek od cloveka - konkretne ja s tim mam problemy. Kdyz zacinam behat, tak mi to trva nekolik tydnu do te doby, nez jsou svaly a slachy idealne protazene. Chce to byt na ne setrny, at se nenatahnou.

Unknown řekl(a)...

Když začínáš běhat? Míváš pauzu?
A jak dlouho se běhu věnuješ celkově?
Pro mě je běh novinka, vše teprve objevuji. Brala jsem to jako nástroj na upevnění imunity, nevěděla jsem, že mě to bude tolik bavit. Bohužel mám potřebu o tom mluvit, ale nikdo mé nadšení nesdílí. Proto jsem si založila blog, abych ze sebe to nadšení nějak dostala a neotravovala tak lidi doma i v práci. Kolem mě nikdo neběhá ani nijak pravidelně nesportuje, akorát v létě lidi vytáhnou kola a brusle, takže jsem se svým nadšením sama. No, ale nijak mi to až tak nevadí, za ty roky jsme si zvykla.

Anonymní řekl(a)...

Jestli myslíš kdy během dne, tak většinou, až chlapci usnou, takže běžně vybíhám mezi osmou a de[v|s]átou večerní. Svoje letošní maximum na desítku jsem doběhl někdy na konci února těsně před půlnocí. A většinou když mám startovací okno, tak prostě musím jít, i když jsem hotový, protože jinak půjdu třeba až za 3 dny. Tak to chodí :)
A pauzu dávám vždycky - na strečink. Doporučuje se svaly nejdřív zahřát, potom protáhnout, potom běžet a nakonec zase protáhnout.

Dnes večer (no slunce viselo už hluboko pod obzorem) jsem obíhal ovály na čm. Ten tvůj není špatný, protože má měkký povrch. Ale zase je nerovný. Pak jsem zkusil ten u nás (Dygrýnova?). Ten je taky dobrý, protože má tartan (a ten je lepší na běh v noci, tam si nohu nezvrtnu).

A běhat jsem začal někdy v šestnácti, kdy jsem jen tak pobíhal - cca 3, 5, 8 kilometrů, nejvíc deset. Semtam jsem si zaběhl něco delšího a plánoval jsem, že si jednou zaběhnu maraton. Dlouho, deset let. Před čtyřmi roky jsem konečně šel na svůj první maraton, na ten jsem trénoval šest týdnů (a dal ho za 3:44). A od té doby to nejde zastavit, běhám ho každý rok (kromě loňska, kdy se nám narodilo druhé mládě a kdybych ještě běžel maraton, tak by to se mnou regulérně seklo) a hrozně tím žiju (sám tomu říkám "koncentrace hraničící s tupostí" :). Letos mám velké plány - dát maraton pod 3:30 a půlmaraton naznačuje, že by se to mělo povést, uvidíme..

A na imunitu mám vlatní recept. Jestli's někdy viděla v zimě toho magora, co chodí jenom v tričku, tak už se možná ani nemusím představovat. Nemocný jsem byl za celou zimu 2x a to jenom v případech, kdy jsem si za to mohl sám (2x úplné vyčerpání), ale byl jsem z toho zase rychle venku.

A potřeba mluvit není 'bohužel', sdílím tvoje nadšení a fandím ti. Ostatně sám mám doba běžce, který běhá za běžecký oddíl Utahané matky (on sice není, ale pokud splňujete kritéria, můžete si ho založit :)

PS: Já běhám za Utahané fotry. Kolega mi minulý týden říkal, že vypadám hrozně unaveně, a to jsem byl přitom vyspaný do růžova.. :) Kdybych se najednou zbavil těch kruhů pod očima, tak by mě děti už asi nepoznaly..

Jsem se nějak rozjel..

Unknown řekl(a)...

Ty jsi běhal na MÉM oválu? No to jsou věci... Chi.... A zrovna včera jsem koukala do noci a fňukala, že nemůžu jít běhat a přitom je krásně chladno, takže by se mi běželo dobře. Tento týden jsem prostě mimo hru, v klidu se vyléčím a příští týden v plné zbroji zase nastoupím.
Žádného blázna v tričku jsem na sídlišti ještě nepotkala, jen v kraťasech :o) Možná je to tím, že se po něm pohybuješ v jiných hodinách než já :o)
Ale co se týče otužování - celou zimu si v kanceláři držím teplotu na 19ti stupních, chodím pravda v kabátu, ale pod ním jen triko nebo lehký svetr, no a pak to běhání a studené sprchy, fakt to pomohlo, akorát teď mě to skolilo, ale to se nešlo ubránit - střevní chřipka je neřád, žádné otužování jí nezajímá.

Anonymní řekl(a)...

No jen se pekne dolec..

Chodit v zime v kratasech mi prijde nespolecenske, ale tricko je myslim v pohode. Jedna vec je, ze je to hodne neprijemne a je treba to prekonat. Problem je v tom, ze lidi blbe cumi. Resim to knizkou a sluchatkama, at ty vulgarismy neslysim..