čtvrtek 25. února 2016

Dobrý den, jedno kolo prosím

Na koupi nového kola jsem se velmi dlouho a pečlivě připravovala. První otázka byla, zda ho vůbec potřebuji. No jistě! Kol není nikdy dost, že? Zbavím se některých věkem sešlých a pořídím si mladého ohniváka. Tak. Druhá otázka byla, jaké si vlastně vybrat. To už byl samozřejmě oříšek. Trochu jsem pošilhávala po silničním, ale po zralé úvaze jsem došla k závěru, že mi trekové bohatě stačí. Věděla jsem tedy, že chci trekové, lehké a živé kolo. V sítu mi uvízla Merida. 

Tomuhle všemu předcházelo spousta klikání, hledání, porovnávání, tisíce dotazů a dlouhých úvah. Začala jsem se celkem orientovat v osazení (hlavně nic od A...!!!), ve velikostech a v tamto či onom. S těmito těžce nabytými vědomostmi jsem napochodovala do obchodu s koly, protože jsem to své vysněné chtěla vidět na vlastní oči a vyzkoušet si ho. Abych se však utvrdila v tom, že jsem si vybrala správně, řekla jsem si, že budu dělat trochu blbou. Přednesu své požadavky a uvidím, co mi doporučí odborník.

Dobrý den, ráda bych si koupila kolo. Možná to nebyl nejlepší úvod. Mladík si mě prohlédl víceméně bez zájmu, spíš koukal na Sáruš. Chápu - ženská s padesátkou na krku v prodejně kol je zřejmě přírodní úkaz. Pomohla jsem mu: Jezdím především po silnici, ale občas vjedu i do lesa. Mám ráda dlouhé jízdy.
Tak pojďte. 
Vedl mě úzkou uličkou plnou černých kol. U jednoho se zastavil, na jedno ukázal a řekl: 
Tohle. 
Proč tohle? optala jsem se. 
Je kvalitní a za rozumnou cenu. 
Ano, cena asi osm nebo kolik tisíc byla rozumná. 
Hm, ale já jsem si vybrala úplně jiné, meridu. 
Tak ty tady nemáme
Na vašich webovkách jsem si ho ale vyhlédla.
Nemáme. Však se rozhlédněte. Vidíte nějakou meridu? 
Nedala jsem se: Ale já ho mám tady v mobilu, hned vám ho ukážu, moment.
Rukou rozechvělou jsem našla odkaz a dala mu ho před obličej.
Koukal na můj bílý sen a povídá: Jo vy chcete dámský! 
No ano, jaké jiné? Nabízíte mi pánské?
Chvilku se nad tím podivoval, ale naštěstí už mi to černé přestal nabízet

V ten moment náš souboj přerušil kolega, později jsem pochopila, že snad i majitel. Podíval se, co chci, zeptal se mě kolik měřím, chvilku jsme diskutovali o velikosti a poté mi kolo nezávazně objednal z jiné prodejny, abych si ho mohla přijít vyzkoušet. No, čekala jsem nějaké doplňující otázky, ale tak hlavně že mi ho přivezou. Za tři dny jsem tam napochodovala znovu, tentokrát bez Sárušky aby je nerozptylovala :o))

Kolo na mě už čekalo. Láska na první pohled to byla, to se přiznám. Já vím, že hlavní roli hrají úplně jiné věci než vzhled, ale tohle bylo tak krásné, tak bílé, tak hladké tak... Ach. Projela jsem se na něm a pak jsme si o něm a o cyklistice dlouze povídali. Odešla jsem o něco chudší, ale nadšená. Domů jsem na něm jela s posvátnou úctou. Je tak lehounké, že jsem se bála, že mi ho vítr z pod zadku odvaje. Užívala jsem si každé šlápnutí a nebýt kosa, objela bych okamžitě celé Střední Čechy. Nebo tedy minimálně Dolní Počernice. 

Od té doby je venku tak, že by psa, natož zadýchanou padesátnici, nevyhnal. Zatím mám tedy čas nastudovat funkce nové navigace, kterou jsem si ke kolu pořídila. Ale o té až zase příště 

Bělouš Meri, neboli Merida Crossway XT edition-LADY Silk White - 2015

12 komentářů:

Advid řekl(a)...

Je to krasavice. :) Už má jméno?

Jinak moje první kolo mělo přehazovačku Acera, tedy tu nejnižší a na závodě Bike Babí léto řadila i když byla celá obalená bahnem, což se nedalo říct o ostatních závodnících s drahými přehazovačkami. :) I když ti lepší už byli dávno v cíli. :)

Unknown řekl(a)...

Advid: Bělouš Meri :o)) Já u toho nejstaršího taky mám Aceru a jezdilo. Nechci si hrát na nějakého naboba s meganejlepším osazením. Stejně to musím odšlapat tak jako tak, že?

Unknown řekl(a)...

Kolo je moc pěkný - tak si ho užívej! ALE bacha - jak se ti do baráku dostane carbonová silnička, tak se ti všechny ostatní kola budou zdát hrozně těžký a pomalý... a nikdy neříkej nikdy :-)
R.

Evžen řekl(a)...

Jen doufám,že ta čtvrtá věta se vztahuje JEN na kola. Abys pak některé sešlejší kamarády (a že už nás je víc, že jo) neměnila za mladý náctníky.

tucnak řekl(a)...

teď už jenom ty nášlapy :-)

Martina řekl(a)...

:D zive jsem si to predstavovala. Hlavne, ze prisel ten majitel :) Pamatuju, jak jsem si kupovala kolo ja a oni na me porad s tim, ze tamto je 100g lehci... a jak jim porad vysvetlovala, ze na to stejne prijde nosic a hromada kramu a ze se taky rada dobre najim... a pak 100g nehraje zadnou roli. Taky na me koukali divne :)

Anonymní řekl(a)...

No minimálně bych tam dal carbon vidli za 4000Kč a tuhle střelil, ušetříš cca 1kg a bude to zase o něčem jiném :-) Jako pravověrný silničář samozřejmě musím říct, že tohle kolo pojede objektivně cca o 2km/h pomaleji než silnička, ale každopádně lepší než jezdit na horáči podle vody po asfaltu, to je za trest a může být i za 50 000 :-) Vše je samozřejmě v dimenzích jezdíme průměr 25km/h+, u tebe bude zásadnější, že kotouče příjemně brzdí, bude to krásně řadit a hlavně se ti líbí. Hlavně se ho nebát provětrat na "Houštečáku" Honzis.

Unknown řekl(a)...

Richard: no nevím, mám pocit, že bych byla moc limitovaná s tím, kde jezdit. Ale asi bych svištěla, pěkně, to zas asi jo. Pokud bych se na něm nezabila :o))

Evžen: nebuď vztahovačnej ;o))

Tučňák: ani za nic! Má nově zrozená fóbie, uff, třepu se, jen na ně pomyslím

Martina: mě zas někteří říkají, že mám zhubnout a nepotřebuju lehký kolo :o))

Honza: tak carbon vidli říkáš? To zní sofistikovaně :o)) To možná spíš zhubnu. Jinak máš pravdu, s horákem podél Labe je to na nic, to mi děsně nešlo a drhlo a já přeci jen mám ráda, když to trochu sviští. Na Houšťku se těším, snad se mi povede jak loni.

aprilruns řekl(a)...

Jezis a co se stalo s tim hnedym????

Anonymní řekl(a)...

Nejdřív jsem si myslel podle nadpisu a obrázku se žábou, že bereš jednokolku, ale je to dobré, na 2 kolech se jezdí líp. Akorát ta štangle, to už jsem myslel, že se nedělá, na tom jezdila babička, ale ta zase neměla přehazovačku ... stejně tomu nerozumím :) Gratuluju, je moc pěkný, tak ať pěkně slouží! tb

1bubobubo řekl(a)...

Krásný kolo sis koupila. To pofrčí samo (ty jen budeš muset kroutit nohama:-D) Teď už jen abychom se dočkali lepšího počasí:-) Na to čekám také, protože nová kolobrnda už postává netrpělivě v pokoji a čeká na první jarní projížďku :-)

Unknown řekl(a)...

April: Hnědák zimuje :o))

Petr: dík, určitě bude :o)

Bubo: na jasně, cyklista prostě jen sedí a veze si zadek, občas šlápne, to je pohodička.. To ty si s koloběžkou pěkně mákneš :o))