pátek 12. dubna 2013

Pozor na druhou mízu

Pokud si nějaký pecivál přečte, že někdo: "...trénoval na maraton  a praskla mu aorta..." tak je jasné, že se radostně zavrtí ve svém zaprděném křesle a pronese: Já to říkal! Já to věděl! Sportem nejen k trvalé invaliditě, i smrt hrozí! Máňo, podej mi ovladač...

To mi hlava nebere, že novináři zvolili jako formu propagace článku o M.V. zrovna takový nadpis. Byla jsem zvědavá na celý ten článek, jestli bude plný takových "zajímavostí". Tím spíš, že ho s panem Vieweghem sepsal Tomáš Poláček, můj nejoblíbenější novinář. Naštěstí nebyl. Naštěstí tam byla celá pravda, celý příběh a hlavně věta: Ještě loni jsem zvládl maraton, což je asi důvod, proč na tom nejsem špatně fyzicky. To je myslím hodně důležité sdělení. Silné, vysportované a zocelené tělo se pere s nemocí určitě lépe. 

Ale tohle tam mělo být podtržené a zvýrazněné:

Prasklé hrudní aortě lékaři mezi sebou říkají nemoc pánské druhé mízy nebo taky nemoc sobotní noci. Způsobuje ji změna životního stylu, založení nové rodiny, nebo "příjemný sobotní večer", kdy si muž odskočí s kamarády do restaurace a nápor alkoholu mu zvýší krevní tlak. Právě na ten by si měli pánové dát pozor.


To totiž dává naději stárnoucím manželkám, kterým manžel utekl/chce utéct za mladou, nadšenou, aktivní, štíhlou, spontánní a co já vím jakou milenkou...Až si bude balit svých pět švestek, tak ho nechte jít. Ono už to nějak dopadne ;o))

Ale abych se vrátila k tomu článku: hrozně mě zasáhl. Ten Viewehův smutek, ta pachuť blízkosti smrti a deprese... Jak já mu rozumím. Vím, jak mu bylo a jak mu je a jak velmi dlouho potrvá, než to všechno odezní. Kdo si jednou podá ruku s paní Smrtí, ten ví... 

5 komentářů:

zuzu řekl(a)...

Tomáše Poláčka taky miluju :-)

Unknown řekl(a)...

Tak to se ti muselo líbit, jak popsal 50 odstínu šedi :o))

zuzu řekl(a)...

jjj, to jsem se pobavila :)....tentokrát byl magazín MF Dnes nabitý, ještě rozhovor s mým oblíbeným Dr. Hnízdilem....taky člověk, se kterým souhlasím :-) Krásné jarní dny :-))

12HonzaDe řekl(a)...

zajimave je, ze podrobne cte jen malokdo:). Ja se setkal s tim, ze vetsina lidi, co na ten clanek (ci jejich varianty) reagovali, tak to videli jednoduse.. = Ti, co zacali menit svuj zivotni styl na to dojeli:).
Nic o tom, ze je tam treba nejaka dispozice (vysoky tlak, stress...).
Ale co, verim ze my starsi pobihaci a bezci hobici ty legracky snad uneseme, ne?
Behu zdar! Ultra zvlast:) 12:)

Unknown řekl(a)...

Zuzu: No Hnízdil taky dobrý, akorát tedy nefandí městským maratonům :o))

12: myslím, že pobíhači v tom článku nenašli nic negativního a ten zbytek... no ten si to přebral po svém. I když určitě ne všichni (abychom je neházeli do jednoho pytle ;o)) v tom vidí hrozbu, pokud trochu přehodnotí svůj život