pondělí 3. září 2012

Běh funebráků

Telefonát z Ameriky do Prahy zhruba před rokem: Aló! Prague? Co jste to tam včera vyváděli? Jak to, že jste nezajistili řádný servis pro naše velevážené zákazníky? Takový krásný PR jsme celé akci udělali a vy to takhle zvořete... Proč  neměli lidi co pít? Proč nebylo občerstvení? Jak to, že tam bylo tolik sanitek? Okamžitě odvolejte Karla. .... Aha, ten odpovídá za hudbu. Tak Frantu, no, to je fuk, někdo musí vyletět.

Někde v Praze taky zhruba před rokem:
Takže si to shrneme: Akce se velmi podařila. Přišlo hodně lidí. Pěkně si zaběhali. Mile nás překvapila hlavně vysoká účast žen. Za málo peněz  - hodně muziky, to jsme pojistili několika hudebními věžemi. Radost všem udělal barevný batůžek, vlastní logo a vlastní startovní číslo. Prostě unikátní akce. Jo, volal starej z ŇůJorku, že jim za rok máme dát víc vody.  Nechápu proč, desítka se dá uběhnout bez vody, nebo ne?  A ta uklizečka, co uklízí první patro, ta má padáka, včera zase neutřela parapety.

V průběhu roku v Praze:
Hele, loni psala nějaká utahaná čtyřicítka, že prý by bylo lepší dát ty nápisy na záda, aby bylo co číst. To je dobrý nápad, ne? To uděláme. Jak vidíte černé triko a bílá písmenka? Dobrý ne? To se bude dobře číst.

V srpnu v Praze, venku 40 st.
Franto, už jsi objednal vodu na to září? Ježíš, no jo, to musím ještě udělat, dík za připomenutí. Já tu mám poznámku: hodně vody, myslel jsem, že mám dodržovat pitný režim když je takový vedro...

O něco později:
Haló, Rájec? Potřebuji vodu na jeden závod. Kolik? No asi tak dva miliony lahví. Co s tím budeme dělat? Pít to budeme, vážení, pít. Co je to za otázku?!

Nebesa
Oddělení dešťů
Objednávka: mrholení až drobný déšť
Datum: 01.09.2012
Místo: Praha (mapku s trasou naleznete v příloze)
Čas: 14 - 15:30 hod.
Za kladné vyřízení předem děkujeme

A co na letošní ročník říká utahaná čtyřicítka, tedy skoro už polomrtvá padesátka?

Tak jsme se v sobotu všichni sjeli do Žlutých lázních. Hned u tramvaje nám dali láhev vody. Pak nám dali láhev vody uvnitř areálu, pak cestou do koridoru, pak po cestě Prahou, pak v cíli a pak ještě jednu na cestu domů. Těsně před startem začalo drobně pršet a pršelo víceméně celou cestu až do cíle. Dobře jsi to Franto zařídil, díky.

Ta černá trička byla super a společně s černými kalhotami, ve kterých běhá většina běžců, to bylo takové krásně jednobarevné. Občas to někdo pokazil a vzal si třeba žlutou čepici, ale to byla jen drobná vada na kráse. Jinak jsme mohli zdatně konkurovat funebrákům a nebo kominíkům :o))

Tedy co jsem ale třeba nepochopila byly koridory. Z počátku to bylo jasné: barevné vlajky ukazovaly, kdo má kde stát. Ale před startem nosiči vlajky poponesli kamsi, takže rozdružení zmizelo, a lidi se scucli do jednoho chumle. Kde má která barva stát bylo v tu chvíli asi už jedno. 

Běželo se úžasně. Trasa byla oproti loňsku otočená, tím pádem víc z kopce a tím pádem rychlejší a snazší.  Běhám teď velmi mizerně, takže jsem si nedokázala představit, co bude. Na startu jsem stála s Lubošem, Janou a Sáruškou a vzájemně jsme se povzbuzovali. Krásně poprchávalo, byla jsem v pohodě. Běh v dešti mám ráda, je to určitě lepší jak v horku a to nehrozilo. Pod startovní bránou jsem zamávala Báře Špotákové a už jsem svištěla dopředu. Tedy, svištěla asi ne, ale prostě fakt běžela, žádné courání. Nebyl ani moc čas řešit to, jestli můžu nebo ne, jestli to náhodou není divný, že takhle běžím apod. Od mých obvyklých myšlenek, které mě nakonec donutí zvolnit, projít se a další podobné blbosti, mě zachránila motta na zádech běžců přede mnou. 

Zvolnila jsem až dole u Vltavy. Kostky klouzaly a tak jsem běžela po té čáře uprostřed. Jenže to nenapadlo jen mě. Občas jsem musela někoho obíhat a předbíhat a to mě stálo i docela hodně sil. A ty síly mi chyběly v závěru, v cílové rovince. No, cílová rovinka měřila asi dva km. Terén se úplně narovnal a nohy běžely jak namydlené. A za nějakou chvilku nemohly. Brána nikde, nohy jak z olova, dech se krátil. To byla tedy situace. Pár metrů před cílem jsem se vážně bála, že vytuhnu, vůbec mi nešlo přidat a vlastně ani pořádně běžet. Ale Hanák nás lákal svým podmanivým hlasem do cíle, to prostě nešlo nedoběhnout.

Hned jsem narazila na Luboše, který mě uvítal slovy: No ty vypadáš (nebo tak nějak) :oDDD On hledal Honzu, já Sáru, a tak se naše cesty rozpojily. Na místě srazu jsem mokla a mrzla asi půl hodiny, než přišel zbytek výpravy a mě se dostalo suchého oblečení. 

První slova Sáry: Mámo? Za kolik? Já: 1:03... Sára: Mámo?!?! Já byla rychlejší! Mámo já tě konečně předběhla!!!!!! To byl jeden z mých dnešních cílů ;o))
No tak si splnila sen a nabudilo jí to do dalšího běhání, to je super. Tohle vědět, zvolnila jsem už dávno...

Pak už jsme na nic nečekali a šli do centra na oběd. My totiž tentokrát měli doprovod a kromě jiného byl u toho všeho i Martínek, který byl jak u vytržení a moc si to úžíval i když pršelo. Takže zase za rok, jo?







21 komentářů:

Martina řekl(a)...

Ty funebraci se povedli :)) Naprosto souhlasim, ty fotky pusobi skutecne pohrebne... :)
A s vodou: takze ty dva rocniky jste meli v prumeru idealne vody .)

ll řekl(a)...

Pěkne si to napsala
jen škoda že si nevyužila šatny a uschovu zavazadel protože to letos totálně nezvládly (hlavně tim jak to zvenku zavřely) a všichni se tlačily tam a zpátky to nejužší uličkou :(((

Unknown řekl(a)...

Sum: Ještě jak se všichni soustředí tak to vypadá takové smuteční. Ale jinak to bylo strašně pěkné odpoledne.

ll: Já vím, dalo by se jim i něco vytknout, ale o tom zase můžeš napsat ty ;o)

Advid řekl(a)...

Takže teď budete po závodech jezdit spolu jako polomrtvá skoro padesátka a utahaná dvacítka? :-D :-D

tucnak řekl(a)...

hlavně, že nebylo vedro, to by se funebrákům běželo těžce :o) snad to příští rok bude veselejší barva. ale evidentně jste si to užili!

Anonymní řekl(a)...

aspoň v černém jste vypadali všichni štíhleji. Ne? Hlavně že po těch vedrech přišlo pro běžce aspoň teplotně optimální počasí.
A kdy začne běhat Martínek ?

Unknown řekl(a)...

Advid: No, možná spíš jako dokonalá sedmdesátka ;o))

Tučňák: Vedra jsme se báli, ale NIKE to prostě dokonale zmáknul ;o))

Ano: všichni kromě mě, mě už nepomáhá ani ta černá :oDD
Marťu vezmu ještě na pár závodů a propadne tomu taky :o)) Zatím statečně odolává.

Saharu)) řekl(a)...

Já bych se nazvala upracovaná dvacítka :D ale na moje vykony to ma nastesti pozitivni vliv :D

Máček řekl(a)...

Lepší článek jsme dlouho nečetl :D

Unknown řekl(a)...

Sáruš, ty jsi prostě jednička, co si budeme povídat... ;o))

Máček: moc děkuji za pochvalu, potěšila.

Anonymní řekl(a)...

Skvěle jsem se při čtení bavila :-) a jak je vidět, vy při běhu taky... ovšem dokonalá sedmdesátka nemá chybu. Tak jen piš, piš, ať máme co číst!
Marcela

12HonzaDe řekl(a)...

Moc hezky..To se tesim, s cim prijdou pristi rok..:)
Ovsem kdyz mas takovej vliv:), tak bys jim mela navrhnout, at maji naprezrok dvojbarevna trika.. ruzova pro holky, modra pro kluky, napisy na zadech, jako letos a uz se to blizi k dokonalosti..:)
Bude to veselejsi.. Zkus to..a diky! 12:)

Running Shadow řekl(a)...

Moc hezky cteni, a hlavne ze z toho zase cisi ta radost a lehkost.

R V M řekl(a)...

No skvěle napsané a ještě lépe zaběhnuté, protože kousnout se na konci a vydržet.. To se počítá!

Ať to šlape, nebo vlastně běhá dál..

Kopretina řekl(a)...

Skvěle napsané,bezva dokumentace, super, že jste si to užili a já mám černou ráda, tak mě se teda to sladění na fotkách líbí,ale asi bud jedna z mála :-) Lehký deštík by mi v neděli taky bodl při těch 26 stupních, co bylo.
Já se těším, až si taky někdy zaběhnu s dcerou, i když to zatím vypadá, že spíše se synem(s ním už jsem tedy i "běžela".Kousek :-).

Unknown řekl(a)...

Marcelo, psát budu, neb září bude bohaté na zážitky. Tak slibujeme ;o))

12: Já bych je nechala, ať si lámou hlavu, ne? ;o)

RS: Díky a díky :o)

RVM: Budu se snažit, další zkouška již tuto sobotu :o)

Kopretina: 26 je moc, tedy pro mě vše nad +5 je moc.
Běhu s dětmi se dočkáš dřív, než si myslíš...
S Marťou jsem tuhle závodila, dávali jsme si sprinty. Zatím nad ním vyhrávám, ale myslím, že to nebude dlouho trvat.



AprilRuns řekl(a)...

Doufam, ze organizatori si ze dvou rocniku vezmou ponauceni, abych se v klidu mohla prihlasit na ten treti :-), kde bude prima zazemi, 20 stupnu a modry tricka.

Unknown řekl(a)...

April: Ale já byla spokojená :o)), mě už mají jistou ;o)

1bubobubo řekl(a)...

Leono krásně napsané a vtipné, jen mi cukaly koutky :-))) Ty šatny a úschovna - bylo to samé co loni. Kdo přišel dříve než 30 min před startem, tak se necpal :-)))) a kdo doběhl mezi posledními, tak také ne :-))) Letos jsme to prostě vyšperkovali :-)))) Triko je parádní, lehké a nejsou na něm vidět skvrny :-)))) od čehokoliv - třeba od kečupu :-))) Počasí bylo v průměru dvou ročníků super :-))) tak že hurá na další ročník, hlavně si to užít :-)

nikie řekl(a)...

No sice jsem nakonec neběžela, ale jediné, z čeho jsme měly s L. letos strach, bylo počasí. Černé triko a pařák jak loni, to by byla zabijárna. Takže možná pánbůh zaplať za mrholení.
Každopádně, ty "polomrtvá skoropadesátko", na všech fotkách se opravdu kouzelně usmíváš a vypadáš jako spokojená mladá holka. To je myslím nejlepší inspirace i pro všechny okolo :o)
Držím pěsti do dalších počinů, w.

Unknown řekl(a)...

Bobo: šatnu jsem naštěstí řešit nemusela, ale loni jsme si ten jejich systém chválili. Nevím, co vyváděli letos...

Nikie: jsi milá, moc dík za kompliment :o)