čtvrtek 23. února 2012

Hory (sněhu)

Dlouho mi vždy trvá než se seberu a s nějakou svou chorobou se vydám k lékaři. A když už se za ním vydám tak mám stejně pocit, že simuluji, což lékař prohlédne a napíše mi kapičky, které si můžu naordinovat sama. No, ale tentokrát jsem dostala léky na předpis a radu bez předpisu: klid a teplo. Tak jsem vyrazila na tři dny na hory...

Hory mám ráda. V létě. V zimě ne. Ono se tak nějak předpokládá, že kdo jede v zimě na hory, zcela určitě to bude lyžař. Jenže já jsem lyžování nějak nepřišla na chuť a na prkýnka stoupám s krajním sebezapřením.  Perioda mého stoupání si na svah čítá vždy několik let, takže pokaždé začínám na cvičné loučce s mrňaty ve věku do dvou let. Dobrá, ale ještě tu jsou běžky, že? Tak tady mám silný blok, který se zřejmě vytvořil někdy v sedmé třídě na povinném lyžařském výcviku. Kdekdo do mě hučí, že je to dnes jiné, že mám fyzičku a kdesi cosi, ale já prostě nemám odvahu (morální sílu nebo něco takového) jít běžkovat.

Ovšem tentokrát jsem na hory jela s tím, že s diagnózou Zánět dutin a nařízením Klid a teplo, nemusím vůbec nic, jen se kochat, číst si a lenošit. Super představa.

Na horách krása pur - kopce sněhu a modrá obloha. Nemohla jsem se vynadívat. Najednou mě i přestalo kapat z nosu, dutiny se uvolnily a já z vesela dýchala svěží mrazivý vzduch. Asi jsem vypadala i zdravě, protože jsem neustále dostávala pobídnutí, abych si šla půjčit lyže. Ou nou, nikdy, budu se procházet. Chvilku jsem sice pozorovala běžkaře, asi tak 150ti leté lidi, kteří se svižně odpichovali hůlkama a měli fyzičku za několik třicátníků, ale zlomit jsem se nedala. Nejhorší bylo, že se mi nechtělo jít, chtělo se mi běžet. Na nohou sice kozačky, ale co.... Vybíhala jsem tedy kopec, který bych doma, v běžeckých botách, nikdy nedala, a bylo mi svobodně jako dlouho ne. Vyšplhala jsem se úzkou cestičkou až na silnici, která vedla na chatu Královka a odtud jsem pak zase seběhla dolů k základně běžkařů a na sjezdovku vyzvednout dítě. I večer jsem si několikrát kus jedné sjezdovky vybíhala a zase v těch kozačkách, protože jsem snad prvně nechala doma běžecké boty (koho by napadlo je tahat...).

Druhý den fučelo tak silně, že o nějakém vybíhání kopců jsem si mohla nechat zdát. I dodržovala jsem konečně předepsaný klid. Naštěstí je počasí na horách velmi nestále a tak jsem třetí den opět mohla juchat na kopci. Ono tedy připadlo asi pět metrů nového sněhu, takže cestička, po které jsem nadšeně poskakovala první den, nebyla prošlapaná, o to zábavnější to však bylo. Třeba když jsem si chtěla nafotit detail nalitého pupence a zapadla po pás do sněhu... Skoro, maličko, někde v kraji mé duše, se usídlila myšlenka, přece jen se na běžky (někdy v budoucnu) postavit. Abych tu zimní nádheru do sebe mohla vstřebávat ještě o něco intenzivněji. 






17 komentářů:

Advid řekl(a)...

Moc pěkné. Taky jsem měl z běžek blok. :)

Měla jsi napsat, že tu budeš, přiběhl bych si pro podpis. Taky totiž dodržuji teplo a klid. :D

ll řekl(a)...

Měla sis tam vzít kolo protože pokud v prosinci nasněží bude se to hodit :))

Unknown řekl(a)...

Advid: :o))
A jak jsi ho překonal?

ll: To bych byla asi fakt za blázna, stačilo nemít lyže :o))

Anonymní řekl(a)...

Já tedy běžky miluju - možná proto, že na lyžáku na škole jsme je neměli :-) . Je ale fakt, že letos jsem mluvila s několika lidmi, kteří po zážitku z lyžáku nechtějí o běžkách ani slyšet - asi je něco špatně :-)

Unknown řekl(a)...

Asi ano, protože to je úplně stejné jako s během - každý si vybaví povinnou patnáctistovku a nechce o běhu ani slyšet... :o))

12HonzaDe řekl(a)...

Zase jsi me rozesmala, ja v minulosti jezdil na hory a snazil se i sjezdovat, aby deti byli stastne, ze tatinek "netrpi":). ted nastesti uz tomu tak neni, deti klidne do hor odjedou samy nebo muzu bezkovat (i kdyz je to hodne vesele) nebo proste pobihat, coz je to nejhezci.. A nikdo me nenuti k jezdeni z kopce a k lanovkovani:).
S tim kolem to nebyl zase tak spatny napad? :)
12:)

Advid řekl(a)...

Pulec: Blok byl na klasiku, jezdím skate. :-D

Unknown řekl(a)...

12: Co máte oba s tím kolem? Nač hledat plavky, když ještě ani nevidím řeku? ;o))

Advid: ale to pořád nevysvětluješ, jak ses přes něj dostal...

Advid řekl(a)...

No prostě nelze bydlet v Liberci a neběžkovat. :-)

Jitka Sečková řekl(a)...

Šup na běžky ;))
Naposledy jsem taky stála na běžkách v sedmé třídě a můžu tě ujistit, že je to úplně něco jiného... Z patnáctistovky jsem taky měla trauma a teď už jich běhám několik za sebou. :DD
Ten pohled se prostě s věkem mění. A fakt nekecám... ;)
Doporučuji ;) I když, raději ti to po víkendu potvrdím... :DD

koyama řekl(a)...

Klasika je v pohodě. Není to o moc těžší než chůze. A když si napoprvé půjčíš běžky v půjčovně a stoupací vosk bude namazaný skoro od patky lyže po špičku, jako měly ty mnou půjčené, tak se ani z kopce bát nemusíš. :)

R V M řekl(a)...

Trochu offtopic:
Kam zmizela Peggy?

Anonymní řekl(a)...

Jj, lecive hory :) Ja mela taky bezkovy blok a loni jsem jednou byla a bylo to celkem fajn, na pristi rok planuju koupit si taky jedny. Proste na blok zapomen a je to :)
s0c

R V M řekl(a)...

Evžene díky, ale myslim, že to fakt není nutné.
Jen je škoda dalšího zmizelého blogu..

Jinak já běžky plánuju už 3 roky, a ještě jsem se k tomu nedokopal. Ještě před 10 lety jsem tak 2x za rok vyběhl i na horách, ale dneska už bych nevěděl jak na to. Změnil se styl, lyže, vázání boty a už bych se v tom ztratil. Takže jednou ročně (už 10 let) jen sjezduju týden v Francii a to mi stačí..

Ale příští rok určitě na Božák zajedu, běžky půjčím a uvidím.

Unknown řekl(a)...

Jitka: sbírej zkušenosti a příští rok třeba někam vyrazíme ;o)

koyama: z kopce? Já se viděla spíš stojící na úpatí nějakého neviditelného kopce... Dík, žes mi připomenul, že na těch vratkých prkýnkách musím i občas směrem dolů. uáuáuáuá (start odložen...)


RVM: fakt nevím :o(

s0c: jj. možná to chtělo i delší pobyt, ale říká se, že tři dny na horách je jak týden u moře, takže to určitě bylo zdraví prospěšné

RVM: těším se na reportáž. Škoda, žes to nezkusil už letos :o)

Kopretina řekl(a)...

Nádhera, krásný fotky,ad běžky, já zimními sporty téměř nedotčená, chystám se na ně už nějakou dobu a pořád nevím, jaký vybrat:-(.Sjezdovky mě nelákají.

Anonymní řekl(a)...

Děkuju za fajn čtení. Kéž by takových bylo
více.

Feel free to visit my web-site Rakouské lyžování (www.lyzovani-rakousko.wz.cz)