pondělí 10. ledna 2011

Novoroční předsevzetí

Všichni chtějí zhubnout a všichni se chtějí začít hýbat, čtu teď všude. A možná se někdo i 14 dnů snaží, ale pak přestane mít čas a chuť, při pohledu do zrcadla konstatuje, že to vlastně tak špatné není, a zase se uvrtá do svého klidu.

Jsou tací, kteří si dokonce zaplatí neuvěřitelnou sumu za to, aby vydrželi a přihlásí se na nějaký kurs zdravého životního stylu. Přitom se dozví leda to, co ví kde kdo, že by měl jíst více zeleniny a používat schody místo výtahu. Málokteré předsevzetí přežije jaro, to ani nemluvím o tom, že by vydrželo až do švestek.

Předsevzetí si nedávám. Když chci něčeho dosáhnout, začnu okamžitě, kdy mě to napadne. Např. můj boj s kily bych rozhodně nemohla nechávat až na 1. ledna, já musím začít hned, jakmile nezapnu kalhoty.

Mohlo by to opět znít jako že moralizuji, ale náhodou to píšu z úplně jiného důvodu. Mám totiž nějakou úchylku či co a děsně ráda někomu pomáhám. Takové mé životní heslo, tedy jedno z nich, je: Když můžu, pomůžu. Nezištně, jak jinak...

Jak mě tak vůbec nenapadalo, k jakému že cíli se to mám letos upnout, víc a víc se mi líbila představa, že bych byla někomu nablízku při rozbíhání se či při hubnutí. Někdo prostě nemá tu vůli aby se 3x týdně dokopal a vyběhnul. Já tu vůli mám tak proč někoho nepodržet? Proč někomu nepohlídat jídelníček,  aby jeho hubnutí dostalo řád? No, zjistila jsem, že o to lidi stejně moc nestojí. Kdo chce, jde mu to samo, kdo ne, nepomůže ani párek volů. Ani já. Kdyby však přeci jen někdo... tak.... jsem tady :o))

Naštěstí mám Martinu.
Za prvé si teď denně posíláme soupis všeho, co sníme a pak se navzájem kritizujeme. Má to vliv na to, že než spolku půlku čokolády, uvědomím si, že bych jí to musela večer napsat a že by mi vynadala, tak to zahodím a sním banán. Taky se snažím jídla obměňovat, abych neustále nemusela psát: rýže s tuňákem, banán a rýžové chlebíčky, protože to jsou věci, které tak nějak jím neustále, a Martinu by brzy šlehlo.

No a za druhé: S Martinou jsme jednou v létě zjistily, že máme jeden zvláštní sen a tím je připravit pro naše ženy nějaký závod.  Zní to asi divně, ale když se tak člověk koukne kolem sebe, pro ženy tu závodů moc není. Jen PIM nám v září dá přednost před muži, ale jinak je vše společné. A i ten jeden sobotní večer je to spíš o tom, že se Prahou řítí běžecká špička, než o tom, že se za ní řítí 1000 hobíků. I když se nám snaží namluvit, že to o nás je. Posuzujeme to z pohledu těch, které si zaběhaly v Německu a mohou tak porovnávat.

Ačkoliv se naše představy trochu rozcházely i tak jsme jim nakonec daly pevný tvar. Po mnoha a mnoha mailech, schůzkách, po nadšení i lehké rezignaci, se nakonec včera narodilo naše společné dítko - začaly fungovat webové stránky našeho závodu, čili Pětky s hvězdičkou jak jsme ho pojmenovaly.

Jedná se o nultý ročník, protože nevíme, co bude další rok. Neumíme si představit, jak ho bežecká i neběžecká veřejnost přijme, zda tam přijde holek pět nebo sto, nevíme nic. Víme jen, že ho chceme pro ostatní udělat co nejlépe. Spojit holky při jedné akci dohromady a zkusit to jinak, než to dělá někdo jiný. Povede se? Nepovede? Snad při nás sudičky stojí...

Je čas předsevzetí, holky chtějí hubnout a hýbat se. Proč nezačít teď? Pokud si někdo dá za cíl, připravit se na tento závod, čili vydržet pět měsíců v pohybu, tak si myslím, že neprohloupí a že v pohybu zůstane i pak. Držím nám všem pěsti!

P.S. Píšu holky, ale myslím na ženy jako takové. Vzpomínám si, když babička říkala: Byly jsme s holkama v cukrárně, a já nad tím kroutila hlavou a říkala si, jak takovým bábám může říkat holky. Dnes to označení holky úplně chápu. Jsou v nás, ať je nám 13 nebo 58.

21 komentářů:

Ječmínek Máselník řekl(a)...

popsal jsem spoustu elektronického papíru vyjádřeními k různým závodům včetně návodů na zlepšení, tady se šlo místo slov k činům.
Ač nežena, uctivě se klaním a přeji akci úspěch!

Chuana řekl(a)...

Tak to je výborný,již jsem si červeně zapsala do svého blbníčku...

Unknown řekl(a)...

Marcy: někam se mi propadl Tvůj příspěvek. Byl první a zmizel... Nemohla bys ho prosím pro ostatní napsat ještě jednou? Mohla bych ho sice ocitovat, ale originál je originál ;o) Omlouvám se

Unknown řekl(a)...

JM: Děkujeme a doufáme, že vše klapne.

Chuana: Snad se uvidíme ještě před tím. Minimálně na 1/2M, na M. apod :o)

Chuana řekl(a)...

Tak to s tím samozřejmě počítám.
A ještě přidám Olomouc :-).

Anonymní řekl(a)...

OK, nevím jestli to bude slovo od slova :-), ale psala jsem asi toto:
Leono, skvělý nápad ! Krásné stránky závodu a přeji ať přijde hodně účastnic. Zapisuji si do svého kalendáře :-). Marci
A dodávám: Holky si taky říkáme, i když je nám přes 40 a takový závo , kde se nebude tak chrtit, mi tu chyběl

Unknown řekl(a)...

Marci (omlouvám se za to první i :o) a moc děkuji a těším se na viděnu

Unknown řekl(a)...

Chuana: Jé, Olomouc, to bude zlatý hřeb! Uděláme to zase s přespáním?

Martina řekl(a)...

:) Hezky jsi to napsala, ale to tom jídle jsi si mohla nechat pro sebe :D
A všem díky za přání a těšíme se na Vás na startu :)

Chuana řekl(a)...

No jasně,již teď se těším...
Až budete rezervovat penzion,tak se mnou počítejte,ale to se do té doby ještě uvidíme a domluvíme.
Přeji Vám hodně přihlášených holek :-) a atmosféru přinejmenším jak v Olomouci :-).

Anonymní řekl(a)...

Super napad.. :-) asi oprasim po dlouhe dobe boty a zacnu se trosku hejbat :-))Skoda toho nevyuzit..

Lucka

Anonymní řekl(a)...

Taky jsem se hned zaradovala.Je tu trochu kolize se Silvou Nortikou, ta se běží 4.6. Ale už jsem špekulovala, že by se to dalo spojit s cestou domů přes Prahu a "zajít " si to s holema jako rege...Každopádně tfuj tfuj tfuj pro štěstí holky.Ještě , že jsou kolem nás takový hyperaktivní nadšenci, co se nám staraj o zábavu!
Megatraged

Anonymní řekl(a)...

Jestli nebudu zrovna státnicovat, tak se určitě přidám. Peg

12HonzaDe řekl(a)...

jak rikam, chlapci muzou jen zavidet!:)
Jste skvely, at se to podari a moc se tesim na popisy priprav, zavodu a tak...[reknu o tom sve nejmilejsi manzelce, jasne slunecko] 12:)

Unknown řekl(a)...

soc: s tím jídlem to byl prima nápad, hned se hlásí další, kteří chtějí mít "jídlo-dozor" :o)

Jinak děkuji za ohlasy, budeme se na vás těšit a snažit se, připravit to celé co nejlépe

12: Muži mohou přijít fandit, vezmi své Slunéčko a přijeďte

Monča řekl(a)...

Myslím si, že je to bezvadný nápad. Ať se daří závod uspořádat. S velkou pravděpodobností se ho také zúčastním. A moc se mi líbí, že to bude mimo Prahu.
Monika, Kbely

Anonymní řekl(a)...

HURÁ!!!. Akce přesně pro mne, rozesílám maily kamarádkám "běžkyním" a těším se na červen.
Dík za bezva nápad!!

Renda řekl(a)...

Ho ho hó, to je tedy výzva. Holky do toho praštily a dělaj holčičí akci se všema těma holčičíma věcma. Vyzývám ty všeho schopné z druhé strany genového spektra, my chcem taky klučičí závod se všema těma klučičíma věcma jako pivo před i po závodě, žebra, ovar, tlačenku a morkový kosti konzumovat za doprovodu tyčových tanečnic. :-)



No ale každopádně držím holkám palce, organizace bude hutná a vysilující a odměna následně bude sladká a uklidňující.

Unknown řekl(a)...

Renda: Prosím tě, takových akcí vy máte... Každou chvilku o tom píšeš ;o)

Anonymní řekl(a)...

Super nápad:o) Držím vám pěsti, protože na závodech je opravdu málo holek jakéhokoliv věku. A co si budeme říkat, vaše přítomnost závody oživuje :o))Link na Pětku pošlu své sestře, která začala na podzim běhat a možná by ji to mohlo zaujmout.
Takže přeji 5s* zdar a vám pořadatelkám dobrý pocit z výsledku vašeho snažení.
1bubobubo

Unknown řekl(a)...

Krásný komentář, díky Bubo (při čtení tvého podpisu se mi vždy vybaví žvýkačka HubaBuba :o)