středa 6. ledna 2010

A zase ta technika!


Že jsem totální technický antitalent jsem se zmiňovala, ale co se mi daří poslední měsíc s mým Suuntem, tomu se dá těžko věřit. Začalo to tím, že mi přestal fungovat footpod. Aha, řekla jsem si moudře, došla baterka. I vzala jsem footpod i hrudní pás, protože naposledy byly u pana hodináře spolu, takže bylo otázkou času, kdy se vypne taky, a šla jsem do Klenotnictví. Pan Doktor tam nebyl. A protože jsem oboje večer potřebovala na trénink začala akce Vé, vé jako výměna.

Sedla jsem na lavičku, odkroutila víčko, vyjmula bateriie a šla do Datartu. Baterii jsem přikládala k těm zataveným na věšáčku až jsem našla tu samou - kulatou placku s nápisem 3V. Doma jsem je přehodila a s vědomím, že jsem právě ušetřila dvěstě Kč, jsem vyběhla. Nic se nenaměřilo. Tedy něco ano, ale rozhodně to neodpovídalo mému výkonu. Asi byla moc velká zima...

Ani když mrazy povolily se nic neměřilo a to už mě docela deprimovalo. Vrátila jsem se tedy potupně ke klikání na Googlu abych věděla, co jsem uběhla, protože jsem prostě potřebovala ;o) číslo do tabulky. Asi 14 dnů mi to vydrželo, ale pak mi došla trpělivost. Když za něco dám 6tis tak to prostě musí fungovat a tečka. Jeden celý večer jsem se problému věnovala velmi zevrubně. Vzala jsem návod, hodinky, pody, a klikala a štelovala. A footpod nic. Občas na mě mrkl červeným okem, ale jinak si hrál na mrtvého brouka. To mrknutí pro mě ale bylo znamením, že je funkční a tudíž nemá důvod neměřit! A zase jsem vyběhla. Na displeji bylo něco neuvěřitelného - číslo 10,356 nebo tak nějak, a různě rostlo nebo se zmenšovalo. Doma se to ukázalo jako prkotina - přepnula jsem to na míle.

Měsíc tedy měřák mimo provoz, i musela jsem se s pokorou obrátit na mužskou část rodiny. Po přednášce o tom, že je to krám a proč si to kupuju, když s tím neumím zacházet (přesně téhle přednášce jsem se chtěla vyhnout), jsem se stejně nedozvěděla proč to nefunguje. A pak mě najednou osvítilo vnuknutí: co když je ta baterka sice správná, ale špatná? Vyndala jsem jí, že jí nechám přeměřit a najednou mi to bylo jasný - ona byla prostě jiná - tenčí. Takže chudák nedoléhala a tím pádem neměřila. Když dolehla, tak honem něco načetla aby mi alespoň trochu udělala radost.

A protože jsem si svým urputným mačkáním všech pěti tlačítek hodinky totálně rozhodila, čekal mě úkol nad úkoly - hodinky zkalibrovat. První kalibraci po zakoupení jsem provedla takto: zmáčkla jsem START přeběhla z kuchyně do obýváku a zpět, zmáčkla STOP a tím to pro mě haslo. A hodinky šlapaly jak měly, na ovále ukazovaly prakticky nulovou odchylku, v terénu vlastně taky (pro mě nepochopitelně mi naměřily blbě Drážďany, ale to určitě zasáhla vyšší moc).

Tentokrát jsem kalibraci udělala dle návodu. Dala jsem si jeden km na ovále, použila různé rychlosti od šnečí po želví, naměřená data jsem uložila a běžela na sídliště. Vzdálenost sedla. Hned další běh, mi naměřily o 0,5 km méně. Pak o 3/4... Takže jsem opět kalibrovala. Šla jsem na ovál a uběhla 4 km. Po prvním jsem číslo opravila, takže další tři mi to naměřilo správně. A dnes heuréka: zase přesně. Takže buď je to vítězství člověka nad hmotou nebo náhoda a zítra mi to třeba zase ukáže totální nesmysl. Ale to se fakt už naštvu a hodím je z okna.

Dočetl někdo bez usnutí až sem? No já vím, je to dlouhé, ale začínám být lehce nervozní z nedělního Mnichova. A když jsem nervozní tak mluvím a mluvím a mluvím. Bojím se, i když není čeho. Ale jo, je. Jedu totiž s... Ne, to nechám až do dalšího článku :o)



6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No to jsi hvězda..a vytrvalec !Já mám odchylky na stejné trati dost značný...a uzavřela jsem to tak, že to prostě nemůže měřit přesně, páč běžim pokaždý jináč...Třeba se na jaře taky donutim s tím něco udělat.Kalibrovala jsem jen na dráze 400m/asi málo/ a v terénu vůbec../v kuchyni mě to nenapadlo/.Asi se budu divit na prvním závodě, kdeže jsou ty úžasný časy !!Megatraged

Martina řekl(a)...

Ja footpod nepouzivam uz par tydnu - v pulce treninku se mi pokazde vypne a odmita se zapnout, dokud nevyndam baterku, nfouknu do nej a nezandam baterku :( A ted mi odchazi i tepak... grrr. A je to presne tak, jak pises - clovek to koupi za sileny peniz, pak se s tim pipla takovyho casu, proc to nefunguje, zkouma, cisti, meni baterky a draha polovicka si akorat poklepe na hlavu, ze to prece rikal, ze to nemam kupovat :D

Unknown řekl(a)...

Meg, musím se smát, protože jestli já jsem hvězda tak už nikdo :o)

Ta kalibrace v kuchyni nebyla v pravém slova smyslu kalibrace - vůbec jsem netušila, jak se to dělá, úplně omylem jsem totiž zmáčkla start/stop při pobíhání po bytě, chi. To, že to pak měřilo správně, je asi náhoda. I když někde jsem vyčetla, že tenhle strojek vůbec kalibraci nepotřebuje. No nevím, ale zlobil mě poslední dobou hodně. Chvilku jsem si dokonce naivně myslela, že se zlepšuju... Ale teď mám všechny trasy naklikaný a vím vzdálenosti, takže ho budu sledovat. A třikrát běda jestli bude zlobit!

Martino, to že jsme si to neměly kupovat rozhodně slyšet nechceme, že?

Anonymní řekl(a)...

...no, kdybyste vedela jak jsem ja menil baterku ve svych Sigmach:) .....nakonec mi museli z Nemecka poslat novy hodinky:) jen jsem prihnul plisek a bylo zle:) drzim palce do Mnichova......s pozdravem Milan (Sanctis).

Sportovní blog řekl(a)...

Budeš mít asi pěkně velký byt, jestli tam zvládáš kalibrovat tyhle věcičky :-))
Já jsem zatím na úrovni google maps, a když mám jó náladu, jdu se podívat na mapy.cz, jestli tam mají stejnou vzdálenost :D

Unknown řekl(a)...

I silnější pohlaví má s výměnou problémy? To jsem ráda... Tedy jsem ráda, že v tom nejsem sama, chi ;o)

SB: A to když já jsem jó naladěná, tak si to naklikám na www.cykloserver.cz, kde si pak nechám ukázat profil trati. Tam ty čísla vycházejí taky jinak než na googlu, ale v létě mi naprosto souhlasila s tím, co hlásil tachometr na kole.