sobota 26. prosince 2009

Rozhodnutí (?)


Tak, už jen jedna porce kachny a je to za námi. Vánoční svátky by se klidně mohly přejmenovat na Svátky obžerství, že? A protože obžerství patří mezi sedm smrtelných hříchů, snažím se hřešit jen velmi málo. Vlastně jsem se cpala jen na Štědrý den (vím, že zlaté prase neuvidím a tak jsem celý den "uždibávala"), pak už jsem najela zase na jogurty, kefíry, banány a jiné laskominy. Svíčkovou od maminky jsem ale nemohla odmítnout a zítřejší kachnu nahradí v mém případě krůta.

Dárků od Ježíška jsem dostala kopu - většina se nějak vztahovala k běhu. Chytře jsem poslala na všechny strany odkazy z internetu a tak se mi i sešlo to, co jsem chtěla: moira 100x jinak, čili prádlo, čepka, ponožky a top, startovné do Vídně a mé oblíbené gely. Navíc byla knížka Běháme po Praze a okolí, masážní olej a koupel pro unavené svaly. I župan se myslím vztahuje k běhu, protože se do něj balím po běhu. Je krásně modrý s bílým okrajem a vypadám v něm se svými proporcemi jak modrý Santa Claus, chybí fakt jen plnovous. Další dárky byly ryze nesportovní: parfém, make-up, hrníček, tričko, kosmetika... Inu, byla jsem asi hodná :o) Jeden z dárků vypíchnu a doporučím zbytku světa: úžasný masážní olej od mé sestry přímo pro běžkyně, krásná voňavá věcička, kterou doporučuji, protože: JÁ za to stojím :o)

A jsem u svého rozhodnutí. Ano týká se maratonu. Je to přirozený vývoj každého běžce, že ho jednou chce uběhnout. A mé JEDNOU je tady. Uvnitř vím, že na to ještě nemám (a většina lidí mě od té myšlenky i zrazuje), ale taky cítím, že se o to chci pokusit. Nevím, kdy přesně se to stane, každopádně 28.12. mi začíná první přípravné kolo na nějaký jarní, ale ne pražský, maraton. Vytáhla jsem si z knížky Běhání plán na 16 týdnů s cílem 4:15. Na to nemám už vůbec, ale líbil se mi a přišlo mi, že bych ho mohla zvládnout. Tedy prvních pět týdnů určitě, to se týdenní objem pohybuje něco málo přes 40 km. Dál nevidím, netroufám si odhadnout, co se bude dít, až budu muset v tréninku zaběhnout víc než 21km (ve 13. týdnu je tam dokonce až 35 km. Prostě jen tak 35 km... bože). Ale nejde jen o samotné běhání - ještě musím tyto objemy, které budou velice časově náročné, skloubit s mým běžným životem a to bude něco. Už mi není dvacet, energie ubývá, nemůžu jen běhat, mám i jiné povinnosti... Hm, toho se bojím hodně.

Nu, pokud mi to nepůjde, pokud to nebudu zvládat, pak budu prostě jen běhat a běhat a běhat, a až se ještě víc rozběhám, připravím se na nějaký podzimní. Prostě: uvidíme, uvidíme, uvidíme...

11 komentářů:

Martina řekl(a)...

WOW! Gratulace a velký obdiv, doufám, že se Ti to povede v pohodě. Budu držet palce :)

Ječmínek Máselník řekl(a)...

Zrazovat Tě od maratonu určitě nebudu. Je to krásná běžecká motivace, navíc mnohokrát úspěšně prověřená jako funkční. Nevidím důvod, proč by Ti to na jaře kolem 4:15 nemělo vyjít. Drž se a ať v Novém roce běhá.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Z maratonu mám taky smíšené pocity. Především dneska, když mě udolalo jen 18 kiláků :-) Neztrácím ale naději, čas na trénink ještě je. Gratuluji k rozhodnutí a budu držet palce na rukou i na nohou. Peggy

d řekl(a)...

Postupnými krůčky jsi se k maratonu odhodlal. Držím palce.

A hlavně, CELOU cestu k maratonu SI UŽIJ. Je to jen jednou...

12HonzaDe řekl(a)...

Super darky, super rozhodnuti.. K tomu jen zopakovat, uzij si ten trening na maraton, ten zavod to je jen takova tresnicka na dortu:).. IMHO, co ja dokazu soudit, ta cesta k nemu stoji za to!:)
Jeste drobnost, ja mel a mam plany od ultraka i z knih, ale nikde jsem nevidel na M delsi trening nez 32km.. I velky H. Hington rika, ze uzemi za 32km je posvatne:) a nemela bys do nej vstupovat mimo zavod:)!
Drzim palce.. 12:)

Anonymní řekl(a)...

Absolvovala jsem před maratonem 5 běhů kolem 30km , z toho jeden 35 a čtyři 30-32km. Jsem přesvědčená,že právě díky nim, jsem maraton zvládla bez větší krize a nesmírně jsem si to užila.Strašně jsem se bála, ale je to nádhernej zážitek.Moc moc ti držim palce.Když to nepůjde letos, tak třeba za rok, za dva...na tom nesejde. Tak hodně štěstí!!!Megatraged

Lucka řekl(a)...

Tak na ten trenink máš skvělou výbavu od Ježíška tak to půjde jak po másle. Chtěla jsem se zase připojit po Silvestru k nějaký aktivitě, ale jak tak na to koukám, tak se asi připojovat nebudu. Takový treninky bych nezvládla... Jinak na maraton držím palce a jestli je to ve Vídni tak bych se jela podívat :-)

Lucka :-)

Unknown řekl(a)...

Tedy vy jste mě potěšili... Fakt mám vaší podporu? A já si říkala, že se do mě pustíte a budete mě od mého záměru zrazovat.
Je pravda, že nejvíc se těším na tu CESTU, na to odškrtávání jednotlivých dnů a týdnů, na to prokousávání se plánem a kilometry i když pak třeba "třešinku" nechám na talířku :o))

Lucko, běhat se mnou můžeš, v týdnu ty obejmy nejsou takové, že bys je nezvládla, takže se určitě ozvi.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, já si nemyslím, že děláš dobře. Běhej si, ale nezapomeň, že život je o něčem jiném než pouze o běhu. Myslím si, že si během léčíš nějaký smutek, trauma.
Kája

12HonzaDe řekl(a)...

zabloudil jsem sem zase pred koncem roku.. maji pravdu, kolegyne.. behy nad a kolem 30km IMHO taky mi pomohli prekonat maraton bez problemu a krizi... Uzij si je, chce to jen si nachystat dost vody a neco k jidlu:). Drzim palce..

machy řekl(a)...

Není důležité běhat. Důležité je mít cíle. Držím pěsti a nepochybuju :)