úterý 15. července 2014

Palivo pro běžce

může být cokoliv, ale domnívám se, že taková pořádná porce těstovin nakopne nejvíc. Na našem výletě za běžeckými zážitky do Krkonoš jsem holkám uvařila tu nejzákladnější omáčku ze všech základních omáček, která se na těstoviny může dát, a úplně mě dostalo, že ji neznaly! A proto přináším recept, aby si je mohly dělat samy. Co jeden, přináším tři výborné a především rychlé recepty!

Recepty mám opět ze své domácí italské kuchařky, kterou jsem kdysi dostala. Recept je psaný tak, aby ho zvládl i úplný kuchařský analfabet. A pokud se mu to povede, určitě sklidí pochvalu všech strávníků, které pozve ke stolu.

Nuže:

TĚSTOVINY se základní klasickou rajčatovou omáčkou = al SUGO

Pro 4 osoby: 400 gr špaget, olej, 4-5 stroužků česneku, 1 kg čerstvých rajčat nebo pelati (loupaná rajčata v plechovce), sůl, basiliko, případně peperoncino (maličká feferonka)

Na oleji zpěníme nakrájený česnek, přidáme peperoncino dle chuti, osmahneme, pak přidáme čerstvá, na malé kousky nakrájená rajčata nebo z plechovky pomodori pelati, rozmačkáme je a za občasného míchání 10 -15 minut vaříme. Osolíme dle chuti.

Jakmile šťáva hodně zhoustne, tj. olej se zabarví do červena, přidáme 5-6 lístků basilika, čerstvého nebo mraženého, zamícháme, vypneme a do kastrolu s omáčkou přidáme uvařené, ne rozvařené, scezené špagety nebo krátké těstoviny a zamícháme. Můžeme přidat parmezán.

Má poznámka: omáčku mixuji ponorným mixérem a parmezán dávám vždy.


Těstoviny –nejlépe fettuccine - s MLETÝM MASEM - Al ragú / = alla Bolognese/

4 osoby: 1/4 kg mletého hovězího masa, sůl, pepř, 1 cibuli, 1/2 hlávky česneku, 2 mrkve, olej, 1/2 kg rajčat pelati, těstoviny- fettucini, parmezán, sklenka nejlépe červeného vína.

Cibuli a česnek zpěníme na oleji, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev. Chvíli dusíme a přidáme mleté maso. Mícháme a krátce opražíme.

Až se maso osmaží, podlijeme ho sklenkou vína, které necháme vypařit, přidáme peláty, rozmačkáme je a za stálého míchání dusíme asi 10 min, pak zeslabíme a necháme dusit dalších 10 min., přidáme pár lístků basilika.

Mezitím jsme dali vařit těstoviny. Scedíme je a přidáme do kastrolu s rajčatovou omáčkou s mletým masem a zamícháme. Nakonec hodně posypeme parmezánem. Ihned servírujeme.

Má poznámka: červené ani žádné jiné víno většinou nemám po ruce, jde to tedy i bez něj. Slyšela jsem však, že do takovýchto jídel nepatří prostě nějaké víno, klidně krabicové, kdepak - kvalitní to prý chce. Takže kupte rulandské šedé a pak: dvě deci do kastrolu a 5 deci do sebe.

Těstoviny se šlehačkou, šunkou a šafránem

400 g těstovin nejlépe mašliček, 100 ml šlehačky, 200 g české šunky nakrájené na drobné kostičky, sůl, nasekanou petrželku, trocha šafránu

Dejte vařit do dostatečného množství vody pro mašličky. 

Do velké mísy dejte šlehačku a dejte do mikrovlnky ohřát asi 1,5 min, zamíchejte a znovu 1 min. Osolte, přidejte prášek šafránu, zamíchejte, vmíchejte na kostičky nakrájenou šunku a zamíchejte. 

Scezené těstoviny přidáme do mísy a zamícháme. Přidáme jemně nasekanou petrželku, nastrouhaný parmezán, znovu zamícháme a podáváme.

Velmi dobré, lehké, rychlé a efektní

Má poznámka: když dáte místu šunky kousky osmahnutých kuřecích prsou, nic tím nezkazíte.


4 komentáře:

tucnak řekl(a)...

o díky, díky, velmi inspirativní :) kvalitní víno je při vaření potřeba, i když se třeba do něj ani nepoužije :)

1bubobubo řekl(a)...

Díky Leono, něco z toho zkusím. Už se mi sbíhají sliny :-)) Mňammmmm!

Anonymní řekl(a)...

wow, teď se Bohdalka s Pohlreichem asi budou muset dát na běhání. :)

Unknown řekl(a)...

Tučňák - na výletě to zopakuji :o)

Bubo: kus a dej vědět, zda se podařilo

An: no a můžou vzít i Babicu :o)