pátek 10. ledna 2014

Střelba do vlastních řad

Nevím, na koho bych ten svůj současný stav svedla. Někdo tvrdí, že toho mám hodně, ale mě se nezdá. Dělám to, na co stačím a co mi přináší radost. Samozřejmě jsou momenty, kdy se to sejde a začnu vyšilovat, ale jinak ty své aktivity mám tak nějak pěkně rozprostřené. Spíš víc mě asi dorazil fejsbůk. 

Založila jsem si stránky pro Pec, což bylo účelové, protože psát novinky a různé výzvy tam je jednodušší. Stránky jsem obhospodařovala a nehleděla vpravo vlevo. Jenže časem jsem se potřebovala občas podívat i jinam a tak jsem si založila i svůj profil. A v tom to začalo - ten pocit, že svět se zbláznil, že lidi se zbláznili, a že já jsem se zbláznila úplně nejvíc, protože tomu vůbec nerozumím.

Na FB jsem objevila svět, který jsem snad ani nechtěla vidět. Nepochopitelný svět sdílení hnusných (nepovedených) fotek dětí, zvířátek, nohou, rukou, hovínek a dalších šílených blbostí, pod kterými jsem často nacházela komentáře tipu: Úžasné dětičky! A jak mají krásně upatlané pusinky! Umělecký výtvor ten strom vedle hnoje! A ten pejsek má tedy očička jak můj děda, takové rozumné... Břetislavo, tak krásně jsi nikdy nevypadala (stojí třeba pod fotkou obludy v novém účesu). A to nemluvím o focení jídel, pití, snědených jídel, prázdných sklenic, plných břich... A jak jsem se tak pohoršovala, uvědomila jsem si, že já dělám to samé. Sdílím myšlenky, povedené i nepovedené fotky, nechám se vyfotit s pizzou, či se sklenkou vína a ještě k tomu napíšu sáhodlouhé vypravování. Když vyběhnu kopec, jdu to sepsat. Když uběhnu desítku, jdu to sepsat. Když přiberu, ofňukám to v deseti zápiscích. Rádoby umělecké fotky stromu vedle hnoje sem taky dávám. Nutně tedy musela přijít otázka, jaký je rozdíl mezi blogováním a FB. Přišlo mi, že žádný. Že obojí je stejně strašný. STRAŠNÝ! STRAŠNÝ! STRAŠNÝ!

Zablokoval se mi ten pocit či potřeba chtění sdílet, psát, chlubit se, plakat, radovat se a to všechno veřejně. Přišlo mi, že celý virtuální svět, skládající se jedniček a nul, je zaneřádění totálními kravinami. Že spousta nul se tu chce stát jedničkami, a že způsob, jakým toho chtějí dosáhnout, vážně někdy jde za hranice mého chápání. A přestalo se mi chtít být toho součástí.

Tož tak. Takhle já to teď mám.

P.S. Strom vedle hnoje na Vysočině, 20. prosinec 2013 odpoledne, doplněný o efekt Sníh z funkce Autogeniální úpravy :oD


A ještě video:

P.S.2 Jestli jsem se někoho dotkla, tak se omlouvám. Jak praví nadpis, je to střelba do vlastních řad, ne do jiných řad... Když to vezmu, díky psaní jsem potkala lidi, které bych za normálních okolností nikdy neměla šanci potkat či s nimi jít na pivo, nebo jet na výlet. To jsou ty JEDNIČKY nejen ve virtuálním, ale i ve skutečném světě. Je jich moc, takže je nebudu jmenovat abych někoho neopomněla  (když rozesílám pozvánku do hospody, vždy na někoho zapomenu O:o)) - holt stáří). Jsem ráda, že nás internet dal dohromady. Vlastně v tom vidím jakýsi impuls, psát dál. Heuréka! Ó jak je dobré se trochu rozebrat :oDD

21 komentářů:

12HonzaDe řekl(a)...

Jen se ukazuje, jak jsou ty vesmiry spojene.. Kdybych nepsal o placicich detech, pisu o necem podobnem, byt trochu jinak, nebot se mi pred lety (v zacatcich) povedlo se ze sluzebne zalozeneho FB uspesne odhlasit a znicit to..:)
Stejne je to ve mne.. Ten virtualni a skutecny rozmer. resim to dilema tak, ze si pisu pro sebe a kamarady... Tim nerikam, ze nepridavam do toho smeti kolem sve vlastni smeti..:).. to jiste ano.. Ale snazim se ve svem virtualnu chovat stejne jako v realu.. treba se to podari:)... Ale i tak,, i tak chapu, co myslis..
Nez se zase sejdeme nekdy v hospode se svymi telefony a tablety, abychom si sedli, jak se rika FB2FB (facebook to facebook) a probrali to, tak tady mas jedno inspiracni video.
Facebook versus realita.:)
At se dari! 12:)
http://www.youtube.com/watch?v=22gUYhzG3iI

Advid řekl(a)...

Jo jo, takhle to má asi hodně lidí. Musíš to nemilosrdně selektovat. Třeba já mám sice v přítelích bývalé spolužačky ze základky, ale mám je tam jen kvůli případnému třídnímu srazu (až na pár výjimek) a u všch mám kvůli fotkám jejich dětí zablokované zobrazování příspěvků. A to samé, jakmile se někdo zblázní a začne zeď "zasírat" pro něj důležitými, ale pro mě nedůležitými a otravnými věcmi. Kdyby se to zakázat nedalo, nedalo by se to vůbec používat. Na spoustu věcí je ale zase FB dobrej.

Video znám, je super a strom ujde. :D

Unknown řekl(a)...

No, ale já tím nechtěla říct, že FB je úplně špatný, pro komunikaci mezi přáteli apod. je určitě výborný, jen toho marastu je tam nadmíru. A srovnávala jsem sdílení života na FB a na blogu...

Unknown řekl(a)...

...kdybych mohl vlastní postřeh...tak asi něco v tom duchu co psal Honza - není úplně lehké se ve virtuálním světě chovat stejně jako v reálném ... no ono i v reálném světě se (často) člověk na různých místech před různými lidmi chovají jinak... A srovnání FB a blogu - z mého pohledu je FB hromada rozházených papírů - po stole, na zemi, občas je tam něco cizího, nebo něco co tam nechci, ale v tom bordelu to přehlédnu ... kdežto blog jsou jen "moje" papíry srovnané v šanonu podle datumu... tak si v tom člověk hledí udržet trochu pořádek...

Zdraví RS

Unknown řekl(a)...

Čistě náhodou článek o FB:
http://technet.idnes.cz/budoucnost-a-rizika-facebooku-dkz-/sw_internet.aspx?c=A140106_135831_sw_internet_pka

Ale jak řečeno - můj článek nebyl mířen proti FB jako takovému.

Unknown řekl(a)...

Richard: to se mi líbí to přirovnání - blog jsou mé papíry v šanonu. To je víceméně to, co jsem asi potřebovala slyšet, abych si uvědomila souvislosti. Ano, je to můj blok, mé papíry, můj šanon, resp. už šest šanonů. Děkuji za tvůj názor, hodně mi pomohl :o)

Unknown řekl(a)...

...tak to jsem rád ... právě jsem si tě přidal do oblíbených blogů - tak piš dál :-)

Anonymní řekl(a)...

Hele ono to ale fakt někdo čte a něco mu to dává (za 4 hodiny 7 reakcí!), asi ty pocity umíš sdělit a maj pro nás hodnotu. Drašar

Almerka řekl(a)...

Ahoj!
Kdyby jsi nenapsala dnešní článek na blog, ani bych nevěděla, že má Pec fcb a to bych zase neviděla reportáž, co natočila tv Metropol. Kdybych nečetla další blogy z Tvých odkazů, nedošlo by mi zpětně, že pán/kluk co přijel současně s námi před Plechárnu je 12Honza(díky za povzbuzování!). Mohla bych psát dál - Evžen, Machy. Plavkyně a vítězka na 10 km Iva, kterou jsem dosud znala jen virtuálně.

Unknown řekl(a)...

Psaní spojuje :o))

12HonzaDe řekl(a)...

2 almerka: .. :) ty uz to nekur:).. pan/kluk 12honza de..
spravne je starik:)
Bylo mi potesim.. 12:)

Unknown řekl(a)...

Stařík?! Jdi někam!

12HonzaDe řekl(a)...

:) .. je to prilis slusna osoba..

Kdyz J.Vrchlickemu bylo 50 a mladi basnici mu sli blahoprat.. oslovavali jej.. "slovutny kmete" !!:)
Tolik k diskusi o klukovi..:)
ja to tak neprozivam.. tak jako tak, jsem na svete rad.. 12:)

vrána Sára řekl(a)...

12 honza je starej dědek !!!! Děsně starej. Žádnej kluk. Vždyť je pětkrát starší než já. A Evžen DOKONCE šestkrát !!!

Kráá. mladá a krásná vrána Sára

AprilRuns řekl(a)...

Kdybych pred dvema lety nehledala na internetu, jestli je ve svete vic magoru, kteri - podobne jako ja - v nejlepsich letech chteji zacit behat, nikdy bych neobjevila BSMS, Honzu a pres nej tuhle bloggerskou partu, ke ktery, Leono, neodmyslitelne patris. Nebyt vasich castych palcu nahoru a motivacnich poznamek a zapisku, davno jsem s behanim sekla. Howgh.

Unknown řekl(a)...

Přesně April, HOWGH. Už mlčím, už to nebudu rozebírat, už budu prostě v klidu psát svůj další šanon :o)

1bubobubo řekl(a)...

Leono, FB nemám, ale bloggy čtu. Jak napsal RS jsou to šanony - vlastně takové deníky života. Většinou tam je jen to co je pro pisatele v ten daný okamžik zajímavé, co ho nějak oslovuje nebo ovlivňuje jeho pohled na život. Tvá zamyšlení, popisy událostí a běžeckých zážitku mě vždy nějakým způsobem obohatí. Jen piš dál. :-)

Unknown řekl(a)...

:o))

Anonymní řekl(a)...

Leono, naprosto tvé pocity chápu. A jsem ráda, že jsi zase něco napsala. Ráda čtu páteční Lidovky a "utahanou čtyřicítku".

Já FB mám jen proto, že mi ho před 2 lety "darovali" k narozeninám kolegové v práci. Abych nebyla mimo a držela krok s moderní dobou. Nepovedlo se - otevřu to 1x za 2 měsíce. Přiznám se, že když se na mne začala z FB valit ta vlna kravin, tak jsem se docela vyděsila, jaká žumpa tahle "globální pavlač" je.
Hm... ale upřímně - to je jiná liga, než tvůj blog.

Když občas něco napíšeš, budu ráda. Když ne - v pohodě, do ničeho se nenuť. Koupím si Lidovky. Psát jen proto, že to od tebe lidé očekávají nemá smysl. Dělej jen to, do čeho máš chuť a užívej života. Měj se krásně, díky za vše.

Helena

Anonymní řekl(a)...

Kam ty na ty klipy chodíš... :-) Péťa

Unknown řekl(a)...

Heleno děkuji ti.
Psaní mě baví. Já si třeba lehnu a myšlenky se mi rovnají do odstavců. Nejraději bych vždy vstala a šla si to napsat. Ráno jsou myšlenky pryč, ale ta touha psát je ve mě. Jen jsem měla pochybnosti.
Mám to nastavené tak - nedělat nic, co nemá nějaký smysl, a nedělat něco, co nechci. Takže za podporu jsem vděčná, pomohla mi, ale to rozhodnutí už bylo na mě.