pondělí 9. července 2012

Střední věk

Nej běžecká bunda - NIKE Cyclon

je tu. Už patřím oficiálně mezi střední generaci a mohu tak v klidu tvrdit, když bude nejhůř, že mám krizi středního věku a ať mi tím pádem všichni vlezou na záda. No, to by mi vrozená slušnost nedovolila. Ale své chmury za takovou krizičku občas schovávat můžu. Ve středním věku mě přivítala bunda NIKE cyclon (o které jsem snila) a nové kolo (o kterém jsem ani nesnila).


Bunda v první chvíli vypadá jak dětská pláštěnka. Takové malé roztomilé nic. Jak říká reklama: Jen nic je lehčí. A má pravdu. Test ovšem v nedohlednu, protože pařit se v těch vedrech v bundě, to bych nemusela přežít. Ale nějak se nade mnou počasí smilovalo a jeden večer se lehce ochladilo a lilo. Tak jsem vyrazila. Čekala jsem, zda bunda splní očekávání - že bude sedět a že nepromokne. No a že mi třeba bude i slušet. Což neposoudím. A normálně - do puntíku splněno. Běžím si a nic mi nepřekáželo. Nic nevydávalo zvuky. Nic se mi nikde nehrnulo. Dokonce i kapuce prostě seděla na hlavě tak, abych byla v suchu. Byla jsem nadšená. Pak pršet přestalo, oteplilo se a já se pomalu začala škvařit ve vlastní šťávě. Takže jsem jí sundala a uvázala jí kolem pasu. A opět - ani se nehnula. Já mám s běžeckými bundami jen ty nejhorší zkušenosti, proto když už jsem běhala v dešti, tak leda s čepicí, protože bunda jako taková mi vadila - takové ty zvuky a to jak se mi motala kolem těla... No, takže Cyclon můžu vřele doporučit.

Dámské kolo :o)
Test kola jsem také musela odložit, přišla mi do toho oslava, ale jen bylo po všem, vyrazila jsem. No o kole toho moc nenapíšu, prostě kolo, no :o) Šlapu a jede, nešlapu, jede taky. Nebo zastaví. Po rovině frčí jedna báseň a hezky se naklání v zatáčkách (sofistikovaný popis jízdních vlastností, že?). Nemůžu si úplně zvyknout na řazení, přijde mi, že jsem víc sžitá s tím minulým, ale třeba si zvyknu. Nejvíc mě dostala jedna kamarádka, která se na něj podívala a povídala: TY máš dámské kolo? Nevím, co je na tom divného, když má žena dámské kolo. A co jsem tak zkoušela pánské, z toho mě bolí všechno, hlavně břicho a záda. Takže ano, JÁ mám dámské kolo :o))

Myslela jsem, že na něm pojedu delší trasu, která na mě čekala o prodlouženém víkendu, ale vyšlo to na to staré. Staré, ehm, je mu jen pět let, takže je to ještě předškolák.

Veselé budky pro unavené sportovce
Co začala horka, tak trpím. Jsem pořád ulepená, schvácená, běhat nemůžu, ale kolo, kolo to mi jde. A tak jsme se vydali podél Labe na Mělník. Od Lázně Toušeň vede nově upravená cyklostezka, sice než až do cíle, který jsme si určili, ale dojelo se po ní v pohodě až do Kostelce nad Labem. Byla jsem - jak jinak - nadšená. Fakt to tam jelo samo. Rovina, skoro nikde nikdo, akorát v místě, kde byl nejužší průjezd si to zrovna šmrdolili dva důchodci a při předjíždění mě málem sejmula větev. Občas se objevila roztomile pokreslená budka, takový plácek pro děti nebo unavené cyklisty či bruslaře, kterých snad bylo víc jak lidí s kolem. Labe bylo plné leknínů, kachen a rybářů. Opět idilka.

Z Kostelce to bylo docela dobrodružství, cesta byla rozbahněná a po deštích tak trochu nesjízdná, tak jsme museli po silnici. Samozřejmě frčelo jedno auto za druhým, ale přežili jsme. Labská stezka je pohodová, spíš pro děti, ovšem ten krpál k mělnickému zámku, to bylo něco. Ufff. Musela jsem fotit soutok a zámek a nějakou mříž, aby to nevypadalo, že nemůžu ;o)

Zpět jsme nejeli podél vody, ale po nějakých terénních vlnkách. Tam jsem měla vážně dost. Nehnul ani lístek, slunce nemilosrdně pražilo a vycucávalo z nás vodu, ehm, spíš život. Pak u Labe to zase bylo super. Ujeli jsme 90 km s malou pauzou na oběd, ale někde jsem Edu občas vypnula, takže zachycených mám o něco méně. Naštěstí jsem měla záložní měřidlo ;o) Záznam vypadá roztomile - uprostřed roviny se tyčí hrad :o)

Labská stezka, Lázně Toušeň - Mělník a zpět
Další den jsem regenerovala, čti: neustále spala a četla, takže na další výjezd jsem byla připravená až zase v sobotu. Ovšem to už jsme nezkoumali Labskou stezku, nýbrž středozemí. Bylo mi děsně nepohodlně, unaveně a nechtělo se mi vůbec šlapat. Pořád jsem se oháněla svým středním věkem, ale bylo mi to prd platný - makat jsem musela. Přitom je to trasa, kterou si dávám jen tak po obědě, abych se projela, ale tentokrát mi prostě nesedla.
Polabí

Lysá nad Labem - Benátky nad Jizerou - Milovice
Když to vezmu kolem a kolem, hezky jsme se projeli. Spálila jsem si záda a nějaké kalorie a hlavně jsem si psychicky odpočinula (fyzicky nepíšu, abych příště nemusela jet 2x tolik...). Takže jo, i ve středním věku se dá sportovat. Možná to v pohodě dotáhnu až do raného stáří :o))

Nějak to gůgl zlobí a jakmile dám obrázky do textu a ještě to zarovnám do bloku, text podtrhne a podbarví. Vypadá to samozřejmě hnusně, ale nevím, co s tím... :o(

 *
Polabí

15 komentářů:

Renda řekl(a)...

No vida vida, všechno nejlepší do další etapy vinšuju :-)
Je roztomilé když popisuješ místa z našeho okolí. Jen pozor, na té cyklostezce z Brandýsa do Kostelce jsou stánky, tam točej pivo a cyklisti si dávaj do trumpety. No a na ně pak v Kostelci na konci cyklostezky sem tam číhá přísná ruka zákona a buzeru..u. :-) Ale jinak na brusle je to něco neuvěřitelnýho.

1bubobubo řekl(a)...

Leono, krásný zážitky a fotky také. 90km na kole jsem již nedal leta. Jsi dobrá. Přeji ti krásné léto plné sportování a relaxace :-)

Martina řekl(a)...

Ha! :) Taky novy kolo, tak to je super! Skoda, ze bydlime pres cely mesto...

Unknown řekl(a)...

Renda: díky a díky za upozornění. Naštěstí raději jezdíme než zastavujeme u stánků. Já totiž když jen tak zastavím tak vytuhnu a pak se mi nechce, takže to musím pokud možno dát v kuse ;o) Ale tentokrát byl uprostřed oběd a kofola.
A víš že už mi psalo pár lidí, že děkuje za tip na brusle? To tam bude brzy pěkně nacvakáno :o))

Bubo: 90 km po rovině dá i malé děcko, vážně :o) Ale bylo to tam krásný, to je pravda.

Sum: no je to k vzteku, že jsi tak daleko. Naplánujeme ten výlet, jo? ;o)

ll řekl(a)...

paradne si si to uzila a 90km fakt neni zadara zvlaste kdyz na tok kole sedis 4 hodiny to se pak doma sedi o to huř :) a pro Martinu daleko je jen v hlave :) Moje kolo třeba rado jezdí metrm přes celou prahu :))

Almerka řekl(a)...

Dodatečně všechno nej... k půlkulatinám! Ať se na novém kole krásně jezdí!

R V M řekl(a)...

Ty jo, to jsou výkony. Upřimně klobouk dolů. 90 km na kole si ani neumím přestavit.

Ale s tím věkem..? Co to?
Díky věkovým kategoriím na závodech se beru jako veterán už od 35 let...
Myslím, že se to zlomí až s první kolení protézou nebo odchodem do důchodu. Do té doby je pro mě věk jen číslo..

Unknown řekl(a)...

ll: pět hodin sedíš a šlapeš... :o))

Almerko, děkuji. Také ti přeji vše nej (mám tedy pocit, že jsi tak Rak, že?)

RVM: podél řeky to je vážně v pohodě, to ani nevíš, že to naskakuje.

S tím věkem - já to nijak neřeším, jsem spokojený jedinec.
To rozdělení - to je vědecké rozdělení:
45-59: střední věk,
60-74: rané stáří,
75-89: vlastní stáří
a konečně
90+ dlouhověkost :o)

Anonymní řekl(a)...

Dámské kolo má opodstatnění pro rekreační cyklistky, to neřeš :-) Při rychlosti 20 po stezce je buřt, na čem jedeš. Nicméně takovýhle kros je vhodný spíš do města, na asfaltové přesuny bych vyhodil aspoň tu odpruženou vidlici, ta víc sežere než pomůže (jenže je to trendy :-). Jo a zpřímený posed, polstrované sedlo a 5hodin po rovině v keckách, to je pro zadek horší než etapa na tour de france ... časem pochopíš proč :D Honza H.

Unknown řekl(a)...

Honzo, já toho moc nenajezdím, takže se to asi nedozvím :o) Ale kdo ví, že? ;o))

tucnak řekl(a)...

Taky preji vse NEJ, vypada to, ze sis to uzila tim nejlepsim zpusobem! Damsky kolo je super, poridila jsem si ho predloni. At to jezdi ostosest!

12HonzaDe řekl(a)...

No me se to kolo libi, vypada takove "neviditelne" :), co ze jsi nesla do nejake prirozenejsi barvy?
Me to tvoje cislo zarazilo, videl jsem te minimalne o "kategorii" niz, holt sportovec!:)
Tak at nejen nezapomenes jezdit/behat az do dlouhovekosti:), ale at porad umis davat lidi dohromady a delat jim radost! 12:)

Unknown řekl(a)...

Tučnák: Díky. Koukala jsem na vaše túry - krása :o)

Honza: To víš, já ho nevybírala ;o)) A děkuji za kompliment i přání

Anonymní řekl(a)...

Leono,
všechno nej nej k narozeninám! Já je měla včera. A jak vtipně poznamenal syn - osmnácté výročí pětatřicátin!
Jenže zlomený loket pořád bolí, nehojí se moc dobře, jsem z toho pěkně otrávená...
Takže nejdůležitější přání je ZDRAVÍ!!!!
Ať to jezdí, běhá, cvičí... cokoliv!
Monika

Unknown řekl(a)...

Moniko, moc děkuji za přání a samozřejmě i já tobě přeji vše nej. Ať se hlavně brzy uzdravíš.

A přeji vše nejlepší i dalším Račicím: LenkaČlenka, Peggy, Lady Koyama... No, je nás hodně :o))