úterý 2. března 2010

Občasník - 3.

Tak, kde jsme to přestali? Šestým týdnem... A-ha. A co bylo dál?


7. týden
Lehce odpočinkový, protože závodní
- intervaly tzv. pyramidové, ale to byla ještě hluboká zima, ledy, sněhy úplně všude. Alepoň jsem různě střídala rychlosti. Sice se snažím vždy alespoň lehce dodržet předepsané vzdálenosti, ale nakonec mi z toho vyjde takový nějaký fartlek. Alespoň něco...
- volno
- 3-6-3 km: dala 13
- fartlek 6-8 km: vynechala jsem - přesun do Mnichova
- závod 20 km
celkem: 39,5 km

8. týden
- intervaly á 400 m: po závodu a Mnichovu docela chyběly síly. Dala, ale bez následného výklusu: 4 km
- volno: regenerační běh jsem sice potřebovala jak sůl, ale bežecké setkání jednou za 1/4 roku nešlo vynechat
- fartlek 6 až 8: dala 6
- souvisle 6 až 8: dala 7
- souvisle 18 až 24: dala 21,05 km
celkem: 38,15 km

9. týden
- intervaly 4-5x 800 m: poprvé bez sněhu takže mi to hodně dobře běželo. Tak dobře, že jsem se občas lekla sama sebe: 6,56 km
- volno nebo 10 km: dala
- 2-5až8-2 km: 11,07 km
- 6 km regeneračně: dala
- závod 1/2M: ne, nikam jsem nešla, ale zaběhla jsem si ho u nás na sídlišti. 5x kopec u Rajské, to bylo hodně výživné běhání a stálo mě hodně sil. Ovšem co se mi nestalo.
Byla jsem se Sárou domluvená, že hodinu po mém odchodu počká na jednom místě s pitím abych nemusela nic tahat. Jenže jsem přiběhla dřív a tak jsem to stočila a běžela jí naproti. Akorát vycházela z domu. Vypla jsem stopky, sdělila pocity, napila se, zapla stopky a běžela trochu jinou trasou zase zpět na okruh. Po čtvrtém kolečku (jedno je 4 km), jsem se chtěla podívat, kolik mám když jsem přeci běžela i jinudy a taky jaký mám čas a koukám: 8 km! Jak osm km? Co to Eda mele... Ano, jasně!!!!! Vypla, napila, ale nezapla... No mě málem šlehlo :o( Celou dobu se mi běželo neuvěřitelně dobře. Terén je opravdu velmi členitý a i přesto jsem běžela úplně v pohodě. Cítila jsem, že mám bez větší námahy jistě i dobrý čas, těšila jsem se, že se pochválím. V ten moment se mi chtělo zadupat Edu do země, ale pak jsem si řekla, že za to chudák ani nemůže a dala si poslední okruh. Celkem asi 22 km za 2:20. Chválím se i tak :o)
celkem: 54,91 km



10. týden

A teď přijde to, kvůli čemu píšu vlastně celý tento zápis. Běhala jsem intervaly. V plánu stálo 4x1200 m. Na tak dlouhý úsek nemám. Mě totiž dělá problém nasadit nějakou rychlost a té se držet, pořád zrychluji, jako bych měla běžet šedesátku. Pak samozřejmě najednou vytuhnu, ani ne tak nohy jako dech. Běhám tedy většinou delší čtyřstovky, čili 450 m. Někdy 600-800 m. Můj dnešní první úsek jsem měla 938 m, to už je slušné, když vezmu, že jsem ho běžela 4:83/km (trochu nepoctivá rovinka, neb dost nakloněná... ;o). Dál už jen delší čtyřstovky.

Doma stáhnu data do PC a tam na mě jukla nejvyšší TF: 212. 212?! V té chvíli jsem běžela rychlostí 16 km/h, maličko do kopce na tuhle písničku:



Takže buď se zbláznil Eda, nebo já. Je normální, aby TF překročila o tolik tu maximální, kterou já mám podle základního vzorce asi 184?

10 komentářů:

Martina řekl(a)...

212 mi prijde dost na to, aby to bylo realne. Ja bych tomu moc neverila. Ona se pry da tepovka treninkem zvysit, ale nejsem si jista, jestli o tolik :)

Anonymní řekl(a)...

Kterej kopec u Rajský myslíš?
mapo

Unknown řekl(a)...

Ten kopec, co je od dolní světelný křižovatky pod Rajskou (jak je nějaký ten autosalon či co) nahoru ke světelný. Možná někomu přijde málo kopcovitý, ale já s ním neustále bojuju. Vyběhnu ho, ale velmi těžko, nahoře jsem mrtvá.
Běháš tudy?

Při celém tom tréninku jsem měla tep pořád nahoře, 187 a výš, i když průměr nakonec 160. Ale to jsem se dočetla ze záznamu, na sobě jsem nic zvláštního nepozorovala. Tedy jo, funěla jsem, ale to mi přišlo normální, však jsem makala. Možná to fakt mohlo chvilku takhle vyskočit, čert ví.

12HonzaDe řekl(a)...

Ty kraso 212! I mensim cislum rika moje nejmilejsi manzelka "pracovat k infarktu" :)...
Tak jako tak tvoje cisla jsou dobry.. "tedy moooc dobry" :) jak rika soucasna reklama Mountfieldu. Drz se! 12:)

Anonymní řekl(a)...

to Pulec a kopec-Aha, já myslela, že běháš ten v sídlišti kolem školy Bří Venclíků.
Běhám v Čihadlech, mám tam jeden kopeček, ten běhám víckrát za sebou, ale jen když není tma a neklouže to, protože si nechci zlomit nohu cestou dolů. Když chci víc kopečků tak běžím do Hrdlořez a zpátky.
Běhám radši tam, kde tolik nesmrdí auta a kde je aspoň občas míň lidí.
mapo

Unknown řekl(a)...

ad Honza: čísla jsou sice dobrý, ale bohužel je ku svému prospěchu vůbec neumím využít na závodech. PIMu se bojím jak čert kříže...

ad mapo: Kdysi jsi mi nabízela, že bychom si spolu zaběhaly, kdyby to šlo, tak bych to ráda využila. Tedy jestli ti budu stačit... Když tak napiš na mail: leous2@seznam.cz
Díky předem

Anonymní řekl(a)...

to Pulec-jsi mně rozesmála :-)) myslím, že jsem Tě nedávno viděla, běháš jako vítr a já mám teď hooodně těžký nohy po té kilometráži od začátku roku.
Se mnou je to těžké, protože nikdy nevím přesně, kdy vlastně půjdu běhat, protože toho mám prostě moc najednou.
Ať to běhá na black bridge.
mapo

Unknown řekl(a)...

Mapo, teď jsi zase rozesmála Ty mě. Jestli jsi mě viděla běžet rychle, tak to byla zřejmě jedna z mých nakloněných rovinek :oD
Měj se fajn, ať Ti to běhá

Anonymní řekl(a)...

Rekl bych, ze ten tvuj Eda keca. Kdyz vezmu, ze TFmax maji zensky priblizne 210-vek, tak uz jen to, ze si bezela pri 187 je dost rachot a tech 212 je fakt mimo. Ale muzu se mejlit:-)
Jinak samo good luck pri behani...
hanes

Unknown řekl(a)...

to Hanes: fakt nevím, něco se děje, protože poslední běhy mám tepovku kolem 200! Že by baterka v pásu? Nebo dodělává moje baterka?!
:o))

Jinak zde je odkaz na stránky, kde je výpočet TFmax vysvětlena dost podrobně, použila jsem hned jedničku. http://www.cyklistikakrnov.com/Clanky/Clanky/Proc-merit-tepovou-frekvenci.htm
Mé výsledky:
1. 184
2. 178
3. 179
4. 185
A pak si vyber... ;o)