čtvrtek 25. února 2010

Kopec

Co je vlastně kopec, ptala jsem se tuhle sama sebe po té, co mi kluci na setkání tvrdili, že u nás v okolí Mostenegra žádné kopce nejsou. Nejsou?

Našla jsem si na netu charakteristiku:

Kopec (vrch, pahorek) je povrchový tvar který má zřetelně patrný vrchol, který vystupuje nad okolní terén.

zde je záznam jedné z tras, kterou běhám:



a když tak na to všechno koukám, vychází mi, že kopce a kopečky tu jsou. Je to samozřejmě subjektivní záležitost a každý to má nastavené jinak. Já to beru tak, že pokud běhám na ovále, je to placka a tudíž nula a vše další jsou kopce a kopečky. Ne?

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Já jsem zase měla dojem, že tam kde je to v létě po rovině, je to v zimě najednou do kopce...a kde to bylo do kopce, tak je krpál...nepříjemný a nevysvětlitelný .Meg

Machy řekl(a)...

Jestli je to z wikipedie, tak tam ještě dopíšu, že vjemy kopcovitosti jsou subjektivní :) Jestli má Mostenegro kopce, tak hlavně Čihadla, tam se dá krásně unavit.

Unknown řekl(a)...

Další záhadou jsou kopce, které na první pohled jsou táhlé a strmé, a říkáš si, že je nikdy nevyšlapeš, ale když se po nich jede na kole, vyjedeš je s lehkostí vánku. A pak jsou roviny, které člověk sotva ušlape… Pár takových úseků je mezi Prahou a Mstěticema a já pokaždé žasnu, že to tak je.

Unknown řekl(a)...

Však jsem psala, že je to subjektivní záležitost :o)
Ale nemůžeš popřít, že když se běží od Kyjí k nám, tak je to táhlá záležitost - cca 1 km, tam se tedy utavím vždy na 100%.

Machy řekl(a)...

No já jako odrodilec beskydských hvozdů to mám někde trochu jinde. Když běhám doma, tak nikdy nemůžu říct, že jsem běžel po rovince. Tady jsou ty kopce jenom takové laciné náhražky :)

Unknown řekl(a)...

Věděla jsem, že nějaký horal mé kopce zpochybní... ;o)

Machy řekl(a)...

Nenech se tím znervóznit. Ale příští běžecké soustředění můžem udělat někde v opravdových kopcích :)

Unknown řekl(a)...

Nenechám, to se neboj. Pro mě to jsou a budou kopce ;o)

Jako že bychom na běžeckém soustředí fakt běhali a ještě k tomu do kopce? Ty jsi dnes posnídal vtipnou kaši, že?