pátek 29. srpna 2014

Teď, teď tu byl...

Někdy si tak trochu připadám jak Jára Cimrman se svými vynálezy. Ten taky vždy na něco přišel a když si to chtěl nechat patentovat, poslali ho domů s tím, že "teď, teď tu byl..."


Prostě třeba dumám nad nesmrtelností chrousta a tu přijde takový závan čehosi, z čeho já usoudím, že jsem fakt génius. Pak ovšem na netu zjistím, že už to všichni znají, že je tím zaplaven svět, všechny sociální sítě a v obchodech probíhají osvětové kampaně.

Druhá věc je, že mi naopak někdo sdělí něco o jakési převratné novince, o objevu, který spasí svět, a já jako stará konzerva se k tomu naprosto vždy stavím nevěřícně, ba skoro skepticky a všechny novinky odmítám. Třeba juchání nad zdravou výživou a bioprodukty, to jde mimo mě. Neříkám, že to nevyzkouším, ale většinou nic z toho nezahrnu do svého jídelníčku navždy. Zkusila jsem bolgur, quinou, soju, kuskus, humus, cizrnu a další bio-zázraky zdravé kuchyně, ale nemusím to. Není nad brambory, rýži a těstoviny. Ale jsem tedy dost shovívavá a když to do sebe někde pere, mlčím.

Samozřejmě stejný svůj postoj jsem zaujala vůči chia-semínkům. Najednou toho bylo všude plno - chia (čti či) semínka jsou prý TA potravina, která spasí lidstvo, jedli to už Aztékové a hlavně jsou to semínka běžců. V ten moment jsem si řekla, že nějakému běžci se šalvěj zřejmě vysemenila na zahradě a teď neví co s tím, tak to začal prodávat. Ale ve svém okolí jsem začala pozorovat, že "všichni" běžci to vážně začali kupovat a dokonce i konzumovat a velebit. Hm... Blázni, co?

Jednoho dne, mám pocit, že to bylo toto úterý, přistál pytlík semínek u mně na stole. I začala jsem se pídit, jak se to vlastně pojídá. Ostentativně jsem se šklebila nad žabincem, který se vytvořil ve sklenici, kam jsem semínka nasypala a zalila je vodou. Ochutnala jsem a věděla jsem, že tohle fakt nedám. Pak mě napadlo sklenku doplnit džusem a naráz ji vypít. Jo, to se dalo když jazyk neměl čas to nějak zanalyzovat. Pocity nejdřív žádné, ale když jsem se chtěla nasnídat, nic se do mě nevešlo. Semínka nabobtnala a zaplnila mi žaludek. AHA! Výtečná vlastnost, kterou asi ocení všichni, co mají pořád chutě na milku a na magnum a na pečené koleno...:-)  Mám dokonce podezření, že některé běžkyně, možná i běžci, už jedí jen chia-semínka aby nebobtnali oni sami...

Chia-semínka pomáhají prý zlepšit výkon, což otestuju v sobotu. Ale i kdybych opět doběhla bezmála poslední (což u závodu NIKE nějak ani nepředpokládám), je jisté, že u popíjení své ranní dávky zůstanu.

Chia-semínka jsou, jak jsem se dočetla, superpotravina, která obsahuje mnohem víc živin než ostatní populární potraviny. Například je v nich 3x více železa, než ve špenátu, 2x více draslíku než v banánech a 5x více vápníku než v mléce. To však není všechno, chi semínka obsahují až 9x více rostlinných Omega 3 než sója a 2x více proteinů, než ostatní semínka a zrna. Tak a je jasný, že chia se u mě zabydlela a ihned jsem si jich objednala kilo. A nejen to: všem, co o tomto zázraku ještě nic neslyšeli, je cpu a dávám ochutnat. To jsem prostě celá já :o))

Více o semínkách zde: CHIA SEMÍNKA









Prost!

18 komentářů:

AprilRuns řekl(a)...

Diky, cetla jsem pozorne az do chvile, kdy mi zrak pristal na milce, magnu a koleni... V sobotu zdar!

Unknown řekl(a)...

A co se stalo pak? :o))

AprilRuns řekl(a)...

Pak jsem vyndala z lednice kureci ctvrtky, nalozila je do marinady a vecer je upecu s bramborama. Na seminka nedojde...

Renda řekl(a)...

A kde to objednáváš? Možná si objednám valníček. :-)

Evžen řekl(a)...

to AprilRaus

Kde to bydlíš? Že bych se večer "nenápadně" vloudil na jednu čtvrtku. :-))

Evžen

koyama řekl(a)...

Tak třeba kuskus se zeleninou se u nás celkem zabydlel, i když ho do sebe tak úplně nepereme. Ale jednou za týden, deset dní - proč ne? Když ale vidím na fotkách toto, tak jsem přesvědčenej, že tohle nedám. Ani s džusem....leda bych do něj ještě přidal vodku. :D

Unknown řekl(a)...

Je to na tom pytlíčku napasné. Pak napiš report ať vím, co to s tebou udělalo :-)

Unknown řekl(a)...

No Jirko, já jen tak něco nepozřu, takže věř, že se to vypít dá. Někdo to dává do jogurtu či kaší apod.

AprilRuns řekl(a)...

Evzene, mas to k nam slabych 500 km, ale kure uz bohuzel zmizelo jak para nad hrncem....

12HonzaDe řekl(a)...

No ve slabsi chvili me Leo zblbla taky..:).. Takze mam objednany kila 2..:)
A verim, ze to "dam"... No kdyz to vsem pomaha nejist, litat.. regenerovat jak volverin, tak co je proti tomu vzhled zabich rosolovitych vajicek.. jdu do toho..:)
Teda, to bude zase zazitek.. 12:)

Advid řekl(a)...

Vím, že nejsi autorem toho porovnávání. Ale jestli je to "superpotravina", nepřirovnával bych to k mléku, banánům a sóje, ale třeba ke konopí, Macce, Kustovnici čínské (goji) a nebo triu ječmem, Chlorella a Spirulina. Prostě k dalším "superpotravinám". Já ho ještě nezkusil, tak třeba nevím, o co přicházím. Ale na ten spermatový gel od Inkorsportu nic nemá. :-D

A víc něčeho než něco určitě má, ale na kolik to vyjde. :) A vůbec, co ti nechutnalo na quinoe? :-D

Jitka řekl(a)...

To zní hustě, asi podlehnu a budu tě uvádět jako zdroj ;-).
(Jinak bulgur a kuskus jsou v jiných částech světa příloha stejně běžná jako rýže nebo brambory, rozhodně neplatí za nic eko-bio-socio. Nezatracovala bych - třeba kuskus se hodí skoro ke všemu, ale na rozdíl od r./b. je hotový za pět minut max...)

Iva řekl(a)...

V chia jedu uz 2roky a pokazdy, kdyz je jim,si na tebe vzpomenu-je to opravdu zmet pulcu :) Vsem co jeste nezkusili -neni to tak hrozny jak to vypadá.A mne to i chutna.

Unknown řekl(a)...

jj, ne všechno co zní divně je "bio" a ne všichni co jim to chutná jsou eko-teroristi :-) ...a zrovna kus-kus je hodně oblíbená příloha našich - jinak v jídle vybíravých - dětí... jinak chia semínka jsme ještě nezkusil - tak díky za tip :-)
R.

Advid řekl(a)...

Iva: To "změť pulců" jsi neměla psát. Teď to nevyzkouším tuplem. :-D

Unknown řekl(a)...

12: Zblbla? Však jsem to jen vychválila :o))

Advid: no právě že vždy se někde objeví něco převratného, tak je člověk tak nějak skeptický. Proto jsem zvědavá při dlouhodobějším požívání, co chia udělají.
Quinoa není špatná, ovšem podobně chutná rýže a je mnohonásobně levnější... :o))

Jitko, no já vím že všude možně se to jí běžně, ale přeci jen u nás se to stále prodává v oddělení Zdravá výživa.

RS: nech si chutnat :o))

Jitka řekl(a)...

Kdepak, bulgur i kuskus je vedle ryze a testovin ;-)

Unknown řekl(a)...

Jitka: Ano, vedle rýže a čočky vážně jsou, ale: zde vyfoceno dnes v Globusu, že nekecám - u nás jsou všechna možná zrnka s exotickými názvy v sekci Zdravá výživa (no nejde to úplně přečíst, příště vyfotím lépe :o)
https://lh6.googleusercontent.com/-ZvXlWA6abwQ/VAnU8zInrUI/AAAAAAAA31k/jG1t_6_QMOg/w469-h833-no/20140905_170844.jpg