sobota 17. listopadu 2012

Zelňačka

Je mi furt neuvěřitelná zima. Ne, to není stížnost, to je konstatování. Řeším to vrstvením svetrů, motám se do šály, chumlám se do dek a vařím si čaje. Potud normál. Ochladilo se, počasí je mrzuté, lidé už chodí s červenými nosy od rýmy a všichni žbrblají. Samozřejmě mi teď vůbec nechutnají saláty, tělo chce svou porci tepla. A tak jsem si vzpomněla na zelňačku...

Jako malá jsem zelí nesnášela (stejně jako skoro vše, co nebylo lentilky), čili jídla jako segedín či zelňačka, no to bych prostě nepozřela. Dokonce ani v dospělosti ne. Jednou jsem si prohlížela kuchařku paní Čiriny, hledajíc nějakou inspiraci, narazila jsem na zelňačku. Ona ji tam tak krásně popsala, že jsem si řekla, že to nemusí být tak hnusný jak já si o zelňačce myslím. A od té doby se po ní můžu utlouct... 

Rozpis pro čtyři osoby:
  • 1/2 kg kysaného zelí
  • 1a 1/2 l vody
  • masox
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 30 dkg brambor - uvaří se extra se špetkou drceného kmínu
  • 2 nožičky klobásy - nakrájet na tenká kolečka
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce červené papriky
  • majoránka
  • chilli
  • 4 stroužky česneku
  • zakysaná smetana

Základ

Zelí se nakrájí, zaleje vodou, přidá masox a koření a vaří se tak půl hodiny (já to dělám v papiňáku).

Cibulová jíška 
Cibule se osmahne dorůžova, přisype se mouka a červená paprika, zalije se studenou vodou. Do hotové jíšky nadrobíme majoránku a přidáme chilli. Jíšku nalijeme do polévky, přidáme utřený česnek a ještě asi 20 minut vaříme na mírném ohni společně s klobásou. Zakysaná smetana se přidává až do polévky v talíři.

Jo a pozor, může mít následky... :o)







9 komentářů:

Advid řekl(a)...

Zelňačka je výborná. To video dokumentuje, jak to po jejím uvaření vypadá u vás doma? :-D

Unknown řekl(a)...

:oX

Renda řekl(a)...

Jo taková zelňačka to je lomcovák. Momentálně se doma převaluju s nachlazením a kašlem a večer si jí hned udělám. Teď jsem si uvařil takovou česnečku, že by to rozrazilo dveře :-)

Unknown řekl(a)...

To tedy je. A na kašel je cibule :o) Tak se brzy uzdrav

ll řekl(a)...

Nevim proč ale mě zelnačka asociuje Ufony a tim padem Honzu :) žese to napsala kvuli němu :))

Unknown řekl(a)...

ll: Nejen tobě :o))
Musíme někdy uskutečnit ten Zelňačkový běh ;o))

12HonzaDe řekl(a)...

Zelnackovy beh?? Slysim dobre? ... plha se hlasi! :)..
je dobre, ze jsi do receptove sezony vkrocila tak uderne! Ted to chce jeste osvezit ten punc!!!
MSF! 12:)

Renda řekl(a)...

Dneska jsem si ji po 60 kilometrech na horákovi uvařil a je to bomba a lomcovák jak nikdy. A teď si tady spokojeně prdím :-) Ale nezapomněla jsi na sůl a pepř?

Unknown řekl(a)...

12: Neříkej 2x, od nápadu k realizaci jen krůček ;o)

Renda: To jsem ráda, že chutná :o)
Sůl je v zelí, je i v té klobáse, další myslím není třeba (ale to záleží na kuchaři, já solím prostě málo), no a místo pepře je tam ta čili paprička.