Je mi furt neuvěřitelná zima. Ne, to není stížnost, to je konstatování. Řeším to vrstvením svetrů, motám se do šály, chumlám se do dek a vařím si čaje. Potud normál. Ochladilo se, počasí je mrzuté, lidé už chodí s červenými nosy od rýmy a všichni žbrblají. Samozřejmě mi teď vůbec nechutnají saláty, tělo chce svou porci tepla. A tak jsem si vzpomněla na zelňačku...
Jako malá jsem zelí nesnášela (stejně jako skoro vše, co nebylo lentilky), čili jídla jako segedín či zelňačka, no to bych prostě nepozřela. Dokonce ani v dospělosti ne. Jednou jsem si prohlížela kuchařku paní Čiriny, hledajíc nějakou inspiraci, narazila jsem na zelňačku. Ona ji tam tak krásně popsala, že jsem si řekla, že to nemusí být tak hnusný jak já si o zelňačce myslím. A od té doby se po ní můžu utlouct...
Rozpis pro čtyři osoby:
- 1/2 kg kysaného zelí
- 1a 1/2 l vody
- masox
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 30 dkg brambor - uvaří se extra se špetkou drceného kmínu
- 2 nožičky klobásy - nakrájet na tenká kolečka
- 1 větší cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce červené papriky
- majoránka
- chilli
- 4 stroužky česneku
- zakysaná smetana
Základ
Zelí se nakrájí, zaleje vodou, přidá masox a koření a vaří se tak půl hodiny (já to dělám v papiňáku).
Cibulová jíška
Cibule se osmahne dorůžova, přisype se mouka a červená paprika, zalije se studenou vodou. Do hotové jíšky nadrobíme majoránku a přidáme chilli. Jíšku nalijeme do polévky, přidáme utřený česnek a ještě asi 20 minut vaříme na mírném ohni společně s klobásou. Zakysaná smetana se přidává až do polévky v talíři.
Jo a pozor, může mít následky... :o)
9 komentářů:
Zelňačka je výborná. To video dokumentuje, jak to po jejím uvaření vypadá u vás doma? :-D
:oX
Jo taková zelňačka to je lomcovák. Momentálně se doma převaluju s nachlazením a kašlem a večer si jí hned udělám. Teď jsem si uvařil takovou česnečku, že by to rozrazilo dveře :-)
To tedy je. A na kašel je cibule :o) Tak se brzy uzdrav
Nevim proč ale mě zelnačka asociuje Ufony a tim padem Honzu :) žese to napsala kvuli němu :))
ll: Nejen tobě :o))
Musíme někdy uskutečnit ten Zelňačkový běh ;o))
Zelnackovy beh?? Slysim dobre? ... plha se hlasi! :)..
je dobre, ze jsi do receptove sezony vkrocila tak uderne! Ted to chce jeste osvezit ten punc!!!
MSF! 12:)
Dneska jsem si ji po 60 kilometrech na horákovi uvařil a je to bomba a lomcovák jak nikdy. A teď si tady spokojeně prdím :-) Ale nezapomněla jsi na sůl a pepř?
12: Neříkej 2x, od nápadu k realizaci jen krůček ;o)
Renda: To jsem ráda, že chutná :o)
Sůl je v zelí, je i v té klobáse, další myslím není třeba (ale to záleží na kuchaři, já solím prostě málo), no a místo pepře je tam ta čili paprička.
Okomentovat