sobota 19. listopadu 2011

Zumba versus běh

Nuže, chodím na ten svůj kurz a jsem stále jak v Jiříkově vidění. Posledních 14 let je zapomenuto a nastala nová éra. Nová éra začala tedy už tím, že jsem zjistila, že nic nevím. Následovala další ťafka v podobě diagnostiky mého vlastního těla. 

Diagnostikovat něčí nedostatky je zábavné. Můj první případ byla mladá holčina, která nebyla schopná spoustu předepsaných cviků zvládnout úplně nejlíp, a já nad ní stála se sešitem v ruce a říkala si: taková mladá a taková lemra, to já bych jí ukázala. Doma jsem okamžitě chtěla, aby všichni předváděli to či ono, abych jim pak vítězoslavně oznámila, že jsou na tom fakt špatně, ale zatím tedy nevím, co s tím :oD

Na další hodinu jsem pak jela a dumala, že se s instruktorem domluvím, zda by mi diagnostiku také neprovedl (člověk je tvor zvědavý...). Ani jsem nemusela otevřít pusu a bylo mi sděleno, že dnes, v rámci výuky, se provede diagnostika mé maličkosti. Na oplátku jsem pak směla udělat diagnostiku své souputnici. Jsem ve dvojici s holkou, která předcvičuje zumbu, je děsně akční, všechno umí, a pamatuje si i výrazy jako dolní křížový syndrom a bedrokyčlostehenní sval. A tak jsme začali..

Zkouší se kde co: záda, ruce, krk, nohy, břicho, prostě komplet celé tělo a známkuje se jako ve škole. Mé vysvědčení vypadá jak vysvědčení nějakého imbecila z pomocné školy, samé čtyřky pětky, občas trojka. Prý je to normální.. No, nevím, normální je nebýt nafouklá, že? Uf. No, prostě abych tedy byla konkrétní, tak mě nejvíc překvapilo to, že mám OCHABLÝ zadek a břicho. Břicho chápu, absolutně ho necvičím, ale ochablý zadek?! Myslela jsem, že při běhu ho používám, ale očividně ne. Svaly na nohou mám naopak docela v pořádku (kdyby ne, jdu se zabít...). Zde jsem dokonce získala i jednu jedničku a sice právě ze svalu, který se tak krkolomně vyslovuje: bedrokyčlostehenního. Každopádně podrtrženo a sečteno jsem se tímto zařadila mezi ochablé začátečníky, ale přijala jsem to s pokorou, protože vím, že běhat nestačí. Tvrdí se, že se při běhu zapojí skoro všechny svaly, ale jak ukázal test, není to nijak valné a chce to cvičit a posilovat.

Byla jsem tedy zvědavá, jak na tom bude zástupkyně z řádu zumbovitých. Mé ochablé svaly byly zapomenuty, s tužkou a sešitem v ruce jsem se rázem stala důležitou a mohla jsem sázet čtyřky a pětky zase na oplátku Zumbici. Zpočátku jsme byly vyrovnané, u nohou a zad se to přehouplo v můj prospěch, aby se to u břicha zlomilo v můj neprospěch. Celkem máme šest stejných známek, sedm mám lepších a šest horších. Nic moc holka ;o)) Ovšem ty břišní svaly jí tedy závidím!!! A chci taky!!! 

Můj vlastní laický závěr je, že je pěkné sportovat, ale je důležité to nepřehánět (hobíci), zajímat se i o jiné věci (jiný sport), a občas se protáhnout, třeba s knížkou v posteli, nebo tak něco. Je tedy vidět, že mé rozhodnutí ubrat běh, chodit do posilovny a nově i protahovat (mám doma BOSU), je úplně v pořádku. Už se těším, jak do další sezóny vstoupím coby nový, zpevněný jedinec se samými jedničkami na vysvědčení diagnostiky těla. 


P.S. Písnička nesouvisí s textem, ale moc se mi líbí :o)

13 komentářů:

Jitka Sečková řekl(a)...

Tvé články mě vždycky nabijou novou sílou... :-) A máš pravdu a obdivuji tvoji sílu jít do tohoto všeho. Těším se na vás všechny v prosinci ;-)

Unknown řekl(a)...

I já se těším, vezmu si tužku a sešit... ;o)))

12HonzaDe řekl(a)...

No nastesti, kdyz se uvidime, tak to nebude ve cvicebnim a ty nebudes znamkovat:), jinak by se te vsichni bali..:)
Tak at se dari! Kazdy jsme na tu novou sezonu ruzne nateseni, ta to bude bomba-bombina:). MSF! 12:)

Unknown řekl(a)...

Nebude to ve cvičebním, ale půjdu rovnou z kurzu... o)) Né, fakt se ani nezmíním, tak slibuji!

Jitka Sečková řekl(a)...

Nene, to já se netestuju - vím, jak bych dopadla a nechci to vidět na papíře :-DD Samé pětky a vím, kde by byla i pětka podtržená :-D

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Leono, dá se prosímtě diagnostikovat ve vlaku? ....když už pojedeme těch šest hodin :-). Martina - ČB

Unknown řekl(a)...

Jitko neboj, žádný test nebude.

Martina: ve vlaku to nejde, to když tak zmákneme na pokoji (hlavně nesmíme stresovat Jitku ;o))

1bubobubo řekl(a)...

Leono, vezmi si tužku a blok nebo blogg (kdo se v tom má vyznat :-))) a hurá na testování do Carleone. Ale aby to nebylo kontraproduktivní, připrav si i rady, jak z těch hoších známek udělat lepší (nechtěl jsem napsat z pětek jedničky, aby se někdo neurazil - protože je to značný dvojsmysl:-)))))

Unknown řekl(a)...

Bubo, dík za důvěru, ale to si ještě počkáte, vidím to až na to další setkání ;o)

ll řekl(a)...

otazka je zda existuje vubec realny vzor lehce nadprumerneho sportovce ktery by ten test splnil na 1 :))
Případně by mě zajimalo jaká je definice člověka který ten test splnuje. :)

Anonymní řekl(a)...

Mám podobnou /čerstvou/ zkušenost.Začala jsem chodit na Flexi bar .Po každé hodině mám namoženej zadek a horní část stehen, že si nemůžu ani sednou na záchod.Byla jsem z toho dost rozčarovaná.Žila jsem v přesvědčení, že jestli mám něco v pohodě, tak to jsou nohy a zadek...Takže jak je vidět běháním se zadek a stehna nijak zvlášť neposílej a nezpevněj.Naopak z břicha jsem byla mile překvapená.I občasný posilování břicha doma mi stačí, abych s cvičitelkou v pohodě držela krok.
Přeju ti krásnou zimu a pevnej zadek!
Mega

Ječmínek Máselník řekl(a)...

jako ještě trochu větší sranda než zumba mi přijde latina sólo. Určitě stojí za vyzkoušení, kdybys hledala nové zkušenosti :-)

Unknown řekl(a)...

II - já myslím, že Chuck Norris určitě tu normu splňuje ;o))

Meg - musela jsem se podívat, co je flexibar.. :o)), kdysi jsem to viděla na nějakých závodech v Německu. Neumím si představit, že to posiluje břicho, ale u těchto věciček je možné všechno. Jsem ráda, že nejsem sama, koho udivují ochablé hýždě u běžce. Takže také přeji: pevný zadek :oDD

JM: koukala jsem na video, no myslím, že zůstanu u běhu a bosu ;o) Ale neříkej nikdy nikdy, že?