čtvrtek 1. prosince 2011

Vanilkové rohlíčky

Ano II, netajím se tím, že dám-li článku nadpis, který se týká jídla či pití, dostane se k němu mnohem víc lidí, než když napíšu: Oběhnu stadion bez zadýchání ;o)

Každý rok mě to dostane, i když si myslím, že nedostane. Ať se bráním, jak se bráním, vyzdobeným obchodům, koledám ze všech stran a vyšňořeným ulicím neuniknu. Můžu udělat dvě věci - nevnímat to a jít proti proudu, čili si udělat výzdobu velikonoční, nebo splynout s davem, napéct, nakoupit dárky a těšit se. Chystala jsem se jít tak trochu proti proudu a nevyšilovat. Ale přišel Martínek a ptal se: Těšíš se na Vánoce? Ne. Kouknul na mě těma obrovskýma dětskýma očima plnýma údivu: Ne? A proč ne? 

Zastyděla jsem se. Proč se vlastně dospělý netěší na Vánoce? Protože jim předchází shon a chaos? Protože musí zařídit sto a jednu maličkost? Protože ke konci roku je toho tolik, že padá únavou na ústa? I zastyděla jsem se za svůj nepříkladný přístup a dala si předsevzetí, že letos se těšit budu a jako bonus upeču alespoň tři druhy cukroví. A protože myslím především na to, abych z toho taky něco měla (i když bych z jistých důvodů neměla...), peču jen to, co mám ráda - vanilkové rohlíčky, včelí úly a išské dortíčky. 

Nuže, pro inspiraci Babiččiny vanilkové rohlíčky dle receptu kamarádky mého kamaráda.

300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g mletých nebo hrubě rozmixovaných vlašských ořechů, 50 g cukru, 1 žloutek, ½ balíčku vanilkového cukru

·       Na vále nebo na hladkém kuchyňském stole uděláme hromádku z mouky, do kráteru nahoru nakrájíme na slabé plátky máslo, posypeme mletými ořechy, doprostřed dáme žloutek a vše posypeme vanilkovým cukrem.
·       Rukama vypracujeme - uhněteme vláčné těsto. Pokud se nám zdá být suché, přidáme půl bílku.
·       Vypracované vláčné těsto rozdělíme do tří kusů, které vyválíme do válečků o průměru asi 5 cm.
·       3 kusy těsto necháme odležet asi 2 hodiny v lednici.
·       Plech vymastíme tvrdým máslem a posypeme krupicí.
·       Z válečků pak ukrajujeme malé pásky, ze kterých vyválíme v dlani rohlíčky.
·       Rohlíčky klademe na plech blízko sebe.
·       Rohlíčky upečeme pomalu, na slabo v troubě aby nezačaly růžovět rohy.
·       Když dáme hodně másla, rohlíčky se rozplasknou.
·       Když dáme hodně cukru, jsou tvrdé.
·       Když jsou málo upečené, cítí se v nich mouka.
·       Upečené rohlíčky, ještě teplé, obalujeme v misce s mletým cukrem smíchaný s vanilkovým cukrem.

Uložíme si je do krabičky a jednotlivé vrstvy prokládáme alobalem, ne ubrousky, protože ty by vytáhly z rohlíčků všechno máslo. Babiččiny rohlíčky jsou mockrát lepší než všechny ostatní, co jsem kdy jedla.


Ale nic se nemá přehánět, udělala jsem výzdobu, mám přichystané věci na pečení, ale předtím si jedu vyladit náladu s holkama do Mnichova. Již zítra... ;o)

12 komentářů:

Advid řekl(a)...

Jsi můj člověk. Rohlíčky a vosí hnízda mi ke štěstí stačí. :) Tedy ještě mám rád linecké, ale tyhle dva druhy nejvíc.

A četl bych i Pulce na stadionu. :-D

ll řekl(a)...

Mňam budu se muset šikovně zmínit že by se doma hodily :))
A držim palce at se Mnichov zadaří :)

1bubobubo řekl(a)...

Avid má pravdu :-) Také čtu nejen tvé články o jídle :-)))
Tebou publikovaný recept na vanilkové rohlíčky letos vyzkouším a uvidíme :-)
Mimo rohlíčků úlů a lineckého ještě mohu marokánky a rumové koule :-), které se ale nepečou. Přeji ti krásný a hlavně klidný předvánoční čas, vždyť přeci není potřeba všechno honit a přehánět, ale užít si toho, že máš syna, který se na vánoce těší a ty se můžeš těšit s ním!MSF :-)

Barborkas řekl(a)...

Rohlíčky, mňam :) Čtu vždycky, ale je fakt, že jak jde o jídlo, vrhám se na nové články o to dychtivěji ... :)

Machy řekl(a)...

Rohlíčky a vosí hnízda můžu. Ale nejlepší je syrové těsto na linecké. Když jsem hodný a nezlobím, tak dostanu celou dávku, která nemá ambici skončit na plechu :) Mnichovu zdar!

s0c řekl(a)...

Ja se teda strasne tesim, snad rok od roku vic :) (jak nad tim premyslim, mozna kvuli tem rohlickum.)

12HonzaDe řekl(a)...

No uz jsem se tesil. Na srazu jsi to avizovala a rohlicky furt nikde!:)
Napec rohlicky a vzhuru na Mnichov! Uzijte si to!!! 12:)

Pulec řekl(a)...

No, víte, já tím chtěla říct, že food-nápisy přilákají neběžce :o))

Ale samozřejmě děkuji za vřelá slova a v Mnichově budu se ctí reprezentovat skupinu Hlemýžďovitých (nestíhám chodit běhat) a skupinu Invalidů (bolí mě koleno a palec u nohy). Ještě že tam s sebou vezu mladé a nadějné, které naší skupině vylepší reputaci ;o)

Nemůžou být ze syrového těsta červíci?!

I když s0c chodíš do práce, tak ještě pořád vše stíháš? To musíme ve vlaku probrat :o)

s0c řekl(a)...

Kdo rika, ze se clovek nemuze tesit, i kdyz nestiha? :) Darky nedarky, proste se moc tesim.

Barborkas řekl(a)...

Jestli mám být jednou z těch mladých a nadějných, tak dopředu hlásím, že běžím pomalu!!! :)

Advid řekl(a)...

Ujídám to těsto celý život a zatím bez červíků. :) Možná salmonelóza. :)

Pulec řekl(a)...

sOc: Když nestíhá tak není kdy se těšit. Ale teď po výletu už se trochu těším :o)

Bára: tvé pomalu je mé megarychle...

Advid: uštipovali jsme asi všichni, ale sníst celou dávku...? Z toho jsou určitě červíci :oD