čtvrtek 24. března 2011

Tak co forma?

Častá otázka v mailech, co mi teď poslední dobou chodí. Stejně jako výtka, že vůbec nereferuji o své přípravě na půlmaraton a jestli tedy vůbec 1/2PIM poběžím (ale takovou otázku dávají nepozorní čtenáři mého blogu, nebo spíš nečtenáři). Také nevím, zda tazatelé myslí formu na bábovku nebo slévačskou formu, ale pokud náhodou myslí mou běžeckou formu, tak zcela upřímně říkám: ta je v háji.

Popisovat svou letošní přípravu mi přišlo o ničem. Jako úplný začátečník jsem takovou přípravu vnímala jinak, vše bylo nové, třeba "neuvěřitelné objemy" kolem sedmi kilometrů, nebo souvislý běh více jak dvě hodiny. Taky jsme neustále řešila co na sebe, kam se všemi těmi krámy co "musím" mít u sebe, jestli před tréninkem jíst banán nebo sušenku... Ale to jsou věci z pravěku, tohle už není v mém případě důvod sednout a sepsat to. Však do běžeckého deníčku si vždy, nebo často, pocity napíšu, ale na článek už to nevydá. To leda by mě přepadli loupežníci, honila smečka psů, či bych podávala stéblo tonoucímu se.

Ale tak dobrá, jak že jsem se to tedy připravovala?

V přípravě jsem se držela osvědčeného modelu - 1x intervaly, 1x dlouhý běh, 3x souvislé běhy v různých intenzitách, 1x posilovna a jeden den bez sportu, čili jen chůze do/z práce.

Před zahájením přípravy jsem tento rozvrh vlastně dodržovala také, jen ty souvislé běhy jsem měla dva, zato delší, většinou kolem deseti kilometrů, plus mínus podle nálady, a 2x posilovnu.

Souvislé běhy jsem zkrátila, a sice kvůli zrychlení. Pro nácvik jsem si vybrala trasu kopcovitou, abych si i vybudovala silné nohy a náběhy na mosty kolem Vltavy mě nedostaly do stavu blízko infarktu. I intervaly běhám na této trati a tak se bez mučení přiznám, že stavy blízko infarktu jsem měla prakticky neustále. Děsně mě to i deprimovalo, protože jsem měla pocit, že jsem břídil a ne běžec, a chtěla jsem se někam zahrabat a ne jít obhájit svůj loňský čas.

Vlastně když si to tak vezmu, tak mi to šlo a bavilo. A proč ten minulý čas? Protože to jsem celá já. Najednou mi přišlo, že běhám málo, že ty objemy mě v žádném případě nepřipraví na 21 km, že to nezvládnu, že umřu, že.... Prostě pako.

Ale dál jsem běhala a běhala, když tu najednou: kde se vzal, tu se vzal - vlk. Tedy co to plácám. Oteplilo se.  Než se oteplí pořádně, přijde studený hnusný vítr z hor. A jedou takhle večer jsem si jako vždy vyběhla a hned u domu jsem málem odletěla. Naštěstí jsem ještě nezhubla, a tak jsem popoletěla jen kousíček. Chtěla jsem se i vrátit, neb jsem měla jen lehké oblečení, které odpovídalo deseti stupňům, které mi ukázal náš teploměr, ale pak jsem si řekla, sakra, bylo i hůř, a běžela jsem. Tedy: rvala jsem se s větrem o každý metr. No, nebudu to natahovat - nastydla jsem.

Nejdřív mi naskočil opar. Pak mě škrábalo v krku. Poté se mi ucpaly dutiny. Následně jsem začala smrkat, takže mě bolely všechny obličejové svaly. Celý týden jsem polehávala, usínala za bílého dne, dvakrát jsem nešla běhat, a nakonec jsem zjistila, že jsem prostě úplně hotová a šla jsem k doktorce. A ta mi oznámila, že mám děsnou angínu a dala mi na celý týden antibiotika! Mám v sobě první pilulku... :o(

Jasně, určitě v tom nejsem sama, nemocný je kde kdo, ale týden do závodu? To je tedy moc... Vidí v tom někdo něco pozitivního? Já tedy ne. Vlastně ano. Pokud jsem si předtím dělala starosti, jestli to uběhnu se ctí, teď ať to uběhnu jak to uběhnu, můžu se na angínu pěkně vymluvit :oD


A ještě ke všemu zlému mi nechutná nic než sladké...

19 komentářů:

12HonzaDe řekl(a)...

Zdravi je jen jedno! Uvidis sama, jak ti bude. Paradoxne, kdyz vysadis pred zavodem, muzes pry cekat (znalci to rikaji) dobry cas, nebot ty mas nabehano.. Hlavne se dej do poradku! Tradicne drzim palce, 12:)

Machy řekl(a)...

Tak tak. Jestli mám na tomto sportu něco rád, tak že jedním závodem ti vlak neujede. Mimochodem procházím stejnou fází. V týdnu jsem šíleně ochraptěl a nemluvil buď vůbec nebo tak, že rezonovaly okenní tabulky :) Sportu zdar!

R V M řekl(a)...

Forma je, to je jasný, po takové přípravě :-)

No a kdyby to náhodou nevyšlo na 1/2 PIMu, tak tu formu prokážeš někde jinde o 14 dní později, ne?

Ale přemýšlet nad tím je ještě brzo, ty se dáš do kupy a poběžíš..

Unknown řekl(a)...

Snad ten článek nevyzněl moc pesimisticky. Jsem spíš hodně unavená až vyčerpaná, možná to fakt bude přínosné když na týden vysadím. Uvidíme...

Machy, to bylo tou zimou u nás na sídlišti, viď? Mě přišlo, že to byl nejchladnější týden za celou zimu i když teploměr ukazoval plusové hodnoty.

Machy řekl(a)...

Ano, ano. Celou dobu říkám, že zima je subjektivní, takže nemůžu nesouhlasit :)

Jitka Sečková řekl(a)...

Reklama je výborná... :-D Hodně síly a ať to dopadne jakkoliv, dopadne to dobře. Hlavně, zdraví je nejpřednější... ;-) Hodně štěstí ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Leono,
aby Ti to nebylo líto: já mám pro změnu totální blokaci zad. V neděli jsem vstala z postele až po obědě - to už jsem opravdu musela na záchod... Bolelo to jako prase i po dvou Brufenech. Dnes se válím od rána v posteli, už je lépe. Ve čtvrtek jdu k fyzioterapeutce. Start je opravdu otázkou... Drž se, Helena
PS: Kdyžtak to dáme v Olomouci, ne?

Unknown řekl(a)...

Zrovna tu bulím a myslím na to, že ti napíšu SMS, že ti letos rozhodně neuteču :o)
Ach jo, to je šílený. Tak se dej taky pořádně do kupy, no a když tak vezmeme útokem Pardubice ...

Unknown řekl(a)...

a nebo Olomouc, ale na Pardubice jsme připravenější, ne?

Ječmínek Máselník řekl(a)...

nemoc z běhu, to je přece nádhera. Já jsem v pátek slavil s kolegou 30-tiny. Už oběda jsme to vyhodnotili, že nemá smysl se vracet, zařadili půlden dovolené v družné zábavě s průběžně se měnícím kolektivem jsme úspěšně propařili 14 hodin. Vratka 2:30 v noci, zabitá sobota, marná neděle a dneska krk nic moc. Uhnat ti to aspoň jinak...:-). Tak se uzdravuj o veselé mysli!

Anonymní řekl(a)...

Přeji brzké uzdravení, ale angína opravdu nejde urychlit a závodů se u nás pořádá neuvěřitelná spousta. A ty menší jsou lepší než ty s masovou účastí.
Dodržuji jednu zásadu, když vyjdu ven a zjistím, že jsem se blbě oblékl (každý pátý tréning)vždy, zásadně vždy se vracím a převlékám. Nebo přezouvám. My padesátníci se o své zdraví totiž obravdu bojíme. Tak hodně správně oblečených kilometrů přeji
Libor_M, Raškovice

Jitka Sečková řekl(a)...

Jasný, přijeďte k nám do Pardubic, budu fandit :-) :-)

Unknown řekl(a)...

JM: Já bych tedy snad taky raději 14 hodin pařila! :o)) Ale máš pravdu - veselá mysl je půl zdraví, šla jsem do sebe a je mi líp

Libor: jsem dost otužilá tak mi zima jako taková ani nebyla, ale ten krk jsem si rozhodně měla chránit... Ach jo.. Je to poučení, které bych si ale raději odpustila

Jitka: třeba se nás dá pár dohromady a přijedeme. Slyšela jsem na tenhle závod samou chválu

Anonymní řekl(a)...

Leono, drž se a hlavně se nejprve uzdrav, potom teprve přemýšlej o běhání a následně o závodech. Natrénované máš (a krásnou formu na bábovku také :o)))), ber tento týden jako odpočinek a v nejhorším případě Pardubice jsou prý super, tak se tam potkáme. Tedy nejprve na třídní schůzce :o)))MSF
1bubobubo

Unknown řekl(a)...

Bubo, je fakt lehké si říct, že závodů je... jenže to si může říct někdo, kdo chodí každý týden. Ale my, co se chystáme na 2 ročně, máme to rozhodování o dost těžší... Každopádně tak nebo onak, v sobotu jdu na schůzku rodičů a přátel Běžecké školy ;o)))

Anonymní řekl(a)...

Leono, je mi jasné, jsi se připravovala na TENTO závod a vím jak mrzí, když se člověk na závod vyloženě těší a pak z nějakého důvodu nemůže běžet, ale Pardubice jsou jen o 14 dní později, forma ti vydrží, budeš odpočinutá a závod bude určitě stejně dobrý jako v Praze :o)))
Těším se na třídní schůzku a můžeme na toto téma poklábosit :o))) Drž se!
1bubobubo

Unknown řekl(a)...

Ale Bubo, nač házet flintu do žita, když brod je ještě daleko ;o))

12HonzaDe řekl(a)...

Ty brdo!!! Tak to muzeme cekat a oslavovat PR! :) At se dari, zatim, 12:)

Anonymní řekl(a)...

Hurá, tak že zítra naviděnou nejen na třídní schůzce, ale i před startem či na trati, případně v cíli :o))) Ať ti to běží s větrem o závod :o))
1bubobubo