středa 27. ledna 2010

Třepací dort

Běžně to nedělám, ale když nemůžu psát o tom, jak v téhle zimě běhám, tak napíšu, jak jsem pekla.

Včera mi kamarádka poslala recept, který mě zaujal svou jednoduchostí. A protože doma se to jen hemží úspěšnými studenty řekla jsem si, že je překvapím.

Zde je recept v původním znění:

Potřebujeme tyto suroviny:

3 smetany na šlehání (2+1)
2 konzervy mandarinkového kompotu (ty menší)
2 pudinky Dr. Oetker bez vaření Créme Olé
1 hotový dortový korpus z piškotového těsta (můžete si ho i upéct, ale nečekejte ode mě recept)

Do většího hrnce s poklicí, která dobře těsní, nalijeme dvě smetany na šlehání, dva mandarínkové kompoty i se šťávou a nasypeme dva pudingy. Základem úspěchu je ten velmi konkrétní puding Créme Olé. Spořivé členky starobince vyzkoušely samozřejmě i jiné, lacinější pudinky, ale ty nefungují a neudělají z ingrediencí takovou pěknou hustou a hladkou hmotu. V obchodech koupíte puding vanilkový i čokoládový. Použít se dají oba, estetičtěji to vypadá s vanilkovým. Nic nemícháme, jen hrnec zakryjeme pokličkou a několikrát zatřeseme. Jak dlouho je třeba třást, pocítíme velmi rychle, protože tekutý obsah se změní na krémový a s tím se třese hůř. Takto připravenou dortovou náplň natřeme na korpus.

Ozdobíme šlehačkou, vyrobenou klasickou metodou z třetí smetany. Lenivé hospodyňky mohou použít šlehačku ve spreji, ale když už fakt musíte, alespoň zkontrolujte na obalu, jestli sprej obsahuje alespoň trochu smetany, nebo je to čistá umělá hmota, pardon, ztužený tuk.

Místo dortového korpusu se dají použít i obyčejné piškoty nebo keksy. Pokud však chcete konzumovat dezert okamžitě, piškoty nebudou mít čas nasát vlhko z náplně, proto je dobré namočit je do vychlazené kávy, případně kompotové šťávy.
A pokud si myslíte, že vám stačí poloviční dávka, tak já vám to neberu, náplň uděláte ji z jedné smetany, jednoho kompotu a jednoho pudingu. Nebude vám to stačit, ale to vám patří, já jsem vás varovala.




Má zkušenost:

Korpus jsem upekla, protože nesnáším umělé, jsou takové .... nijaké

5 lžic mouky
3 vejce
4 lžíce cukru
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
zamíchat
Peče se při 175 stupních 15 minut

Bohužel jsem měla jen formu na ovocný dort, lepší je určitě ta dortová, která je menší a podle které se pak formuje zbytek.

První zatřepání s hrncem je lepší do stran. Já zatřepala nahoru-dolu a šplouchlo to ven.

Do šlehačky nahoru jsem dala ztužovač, krásně drží.

Celkový čas na výrobu je asi 20 minut, ale efekt je neskutečný. Donesla jsem kousek do práce a všichni recept chtěli, proto ho dávám i sem. Přeji dobrou chuť.

4 komentáře:

Martina řekl(a)...

Vypada to bozsky :) Hned bych si dala. Mnam.

Unknown řekl(a)...

Božská mana :o)

Asi to bude mít víc kalorií než mrkev, ale občas se to určitě smí ;o)

12HonzaDe řekl(a)...

No to zkusim! Tohle vypada pruchodne i pro me!!! :) Diky za inspiraci!

Unknown řekl(a)...

Jasně, to zvládnou i kluci. A blíží se Valentýn, takže je to docela dobrá příležitost se pochlapit ;o)