pondělí 17. listopadu 2008

Příprava na půlmaraton

Ne, cíleně trénovat ještě nezačnu, jen popíšu své hledání za co nejjednodušší přípravou. Kdysi jsem se dokonce zabývala myšlenkou nechat se trénovat někým z PIMu, ale nakonec jsem došla k názoru, že až tak velké mé běžecké ambice nejsou a taky mi bylo líto peněz. Na netu je dnes tolik informací, že stačí mít vůli a jde to i bez dohledu.

Má první cesta vedla na behej, kde se na jaře připravovala na půlmaraton jedna holčina pod vedením Miloše Škorpila s cílem uběhnout ho pod dvě hodiny.
Mám podobný sen, byť o něco menší - stačilo by 2:15 (nebo nejhůř 2:30). Hledala jsem tam její tréninky a i nějaké našla. Moc se mi nelíbily (přestože vím, že ona to podle nich zvládla). Jsou takové so-fi-sti-ko-va-né. Jsem laik, amatér, tragéd, prostě někdo, kdo se běhu bude vždy věnovat jen na té amatérské úrovni, stačí mi jako trénink úkol: jdi a běž. A já poběžím :o)) Ale nacvičovat zakopávání, předkopávání, poskakování... Na to jsme stará (jj, samozřejmě to taky zkusím :o) Kromě toho jsou na dvacet týdnů, což znamená, že jsem s přípravou měla začít už minulý týden. A to je další věc, která mě od nich odradila, protože tím pádem zahrnují (pravidelné) trénování přes vánoce. Ne že bych se chtěla o svátcích ulejvat, ale třeba loni jsme měla pěkný zápřah a navrh jsem dostala angínu, takže se chci předem vyvarovat toho, že budu ve stresu ještě z toho, že nedodržuji tréninky. A v neposlední době mě odradila četnost, čili běhání prakticky denně.

Včera jsem tedy hledala nějaké další způsoby, jak půlmaraton natrénovat. A hledání přineslo ovoce v podobě úžasných stránek:

http://www.runnersworld.de/

A zde jsem nalezla to, co jsem si tak nějak představovala. Spousty tréninků pro různé úrovně a pro různé tratě. Vybrala jsem si tedy trénink 3x týdně po dobu 10ti týdnů (až přijde čas, tak sem přesný rozpis napíšu). To mi přijde optimální, protože stihnu i posilovnu a relax. Zda to bude stačit, to se teprve uvidí. Pokud mě tato forma dovede k mému cíli, použiju jí potom i na další cíle - třeba na 5km do 25 minut apod.

Oficiální příprava na můj první půlmaraton začne tedy v půlce ledna. Do té doby budu běhat tak nějak pro radost jako dosud, žádné stresy, žádné časy, čistě běh pro udržení formy. Zatím jsem přešla z 5ti km na 8. Do půlky ledna bych se měla v pohodě dostat nejméně na 12, no a pak to rozjedu.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Půlmaraton za 2:15 je řek bych kvalitní cíl. V nějakém komentáři jsem naznačoval 2:30-2:45, protože jsem tě nechtěl přestřelit přílišným optimismem, ale nemyslím, že by to bylo nereálné. Tento čas je ekvivalentní zaběhnutí pětky za cca 29:15, a to je pro tebe zdolatelná meta.

Docela dobře možná budeš potřebovat na pětku lepší ekvivalentní výkon, protože jde o výkon nad dvě hodiny a tam se bude lámat pečivo, ale u prvního půlmaratonu bych z času takový problém nedělal. Cíl je dokončit.

Sportu zdar!

Unknown řekl(a)...

Právě - jak jsi naznačil čas 2:30 a výš tak jsem si říkala: To jo, já tam přiběhnu skoro po třech hodinách, a ona už tam bude nastoupená úklidová četa :o) Podobně tomu totiž bylo při "pětce". Když jsem doběhla, žádné víření bubnů jako těm předem mnou se nekonalo. Tož jsem si řekla, že chci při svém doběhu bubny :o) Jasně, je možné, že skončím po pár kilometrech, to se nedá předvídat. A taky je možné, že během přípravy zjistím, že to tak rychle neuběhnu, ale s tím teď nic neudělám.

Nazdar!

Anonymní řekl(a)...

Tak, tak. Do cílů jsme zapomněl zařadit nějaké malé prohry, aby potom víc chutnalo to vítězství. Bez nich by to byl houby sport..