pondělí 7. března 2016

Našla jsem poklad

Jestli já to s tím psaním letos nějak nepřeháním, co? Ale tohle si prostě musím napsat... Bylo nebylo, dávno tomu co jsem začala běhat. Považte děti, jaká doba to tenkrát byla. Sportestery byla tak drahé, že je nosil jen Ježíšek, on-line deníčky se možná klubaly programátorům v hlavě a běžecké aplikace? No ani zdaleka ne, vždyť ještě neexistovaly chytré telefony! Člověk si tedy běhal jen tak bez řádně podchycených tréninků. 

A to zas ne, co si budeme povídat. Kdekdo si vedl nějakou statistiku (tedy pevně tomu věřím). Stačilo si vzít blok, nebo sešit a už se psalo, co kdy kde a jak rychle a jak daleko. Ti zdatnější si vytvořili excelovou tabulku :o) Do éteru jsem si své sportovní počiny začala psát někdy v roce 2009, to jsem objevila Sportiversum. V roce 2010 jsem se zaregistrovala na Mytru a dál už to jelo samo. Ale ten rok 2007/2008, no záhada všech záhad.

Ačkoliv si pamatuji své běžecké začátky skoro přesně, i tak jsem chtěla vědět, jak často jsem vlastně běhala a kolik. Sice blog mi v tom hodně napovídá, protože jsem si samozřejmě tahala svými objemy triko, ale zápis, je zápis, co si budeme povídat. Měla jsem pocit, že jsem měla právě něco v PC, ale nikde nic, pusto a prázdno. Tak samozřejmě, svět s tím nestojí ani nepadá, nechala jsem to plavat.

A včera jsem najednou z útrob jednoho šuplete vytáhla na světlo boží deníček z roku 2008, čili bezmála z mých běžeckých počátků (jinak můj počátek se datuje 10/2007). Neumíte si představit tu radost!!! Listovala jsem sešítkem s posvátnou úctou a usmívala se pod fousy nad poznámkami jako třeba: běh - 12 koleček, posilovna 17,16 (asi rotoped na závěr), pochod 8 km, Plicní 13:30, kadeřník - 1.800 Kč (bože, co mi tam na tý hlavě dělali?!?!?!). Prakticky nikde u ničeho nemám uvedené časy, to bylo pro mě zřejmě velmi nedůležité :o) Kolečko, to znamenalo obíhání oválu ve škole, měří 250 m :-) Ten rok jsem za prvé očividně stále víc jezdila na kole a posilovala, a za druhé jsem v srpnu poprvé začala běhat podle nějakého plánu a systematicky se připravila na svůj první závod - Adidas běh žen na 5 km. 

Nějak mi ten sešítek pozvedl náladu. Připomněl mi, kolik radosti mi udělaly tři kilometry. Nebo pět. Nebo dvanáct na kole. V té době mi šlo o pohyb jako takový, ne o objemy a dril a to vše kolem, čemu jsem pak podlehla. Už loni jsem se k tomuto modelu začala pomaličku vracet a ani letos to nebude jiné. Je to návrat k pohybu pro radost, ne pro výkony. Žádné musím, ale chci. Deníčkům zdar :o)




P.S. Samozřejmě ti, co jdou za svými sny a běhají až se z nich kouří, ať si z tohoto zápisku neberou příklad a pěkně makaj! ;o)

10 komentářů:

Advid řekl(a)...

Nějak se nám to vyhrabávání starých deníčků množí. :-) A já hlupák jsem ten svůj po přepsání do excelu vyhodil. :)

Unknown řekl(a)...

Kdepak, něco takového se nesmí vyhodit, to má nevyčíslitelnou hodnotu. Jsem fakt třeba netušila, jak často jsem chodila k různým doktorům :oDD

Anonymní řekl(a)...

Mám notes od 1990 a stále ještě poctivě km+čas zaznamenávám,co když náhodou počítač klekne jednou to bude velmi cenné.Zdeněk Strouhal.

Petr Válek řekl(a)...

To je hezký, opravdický poklad, vezmi ho v pondělí ... Taky jsem našel svůj cyklistický - tužkou psaný (proč, když propisky už existovaly?) - deník z let 1986-1991, je to sranda. Šílené je zjištění, že se člověk v průběhu let opravdu až tolik nemění :-) tb

Unknown řekl(a)...

Zdenek: cože? od roku 1990? To je celý život mé dcery :o)) Fakt krása

Petr: jasně, vezmu ho s sebou a ty taky. Doufám, že si to přečtou ostatní a také přispějí svou troškou do mlýna :o)

12HonzaDe řekl(a)...

:) .. To jste dobri. To ja si jen tak psal do vytisteneho trenyrkoveho planu, pripnuteho na lednici:).. a "deti" mi kolem cisel malovali obrazky.. Ale take pochopitelne mam schovane.. Takove veci se nevyhazuji:).
MSF! Tak plno novych a dalsich treninkovych denicku! 12:)

Martin Kment řekl(a)...

Já úplně žasnu jak jste všichni konzistentní s těmi zápisky. Zjišťuji, že máme stejné datum běžeckých začástků! Jen k té konzistenci chybí ti tam čas u kadeřníka :-)

Liška řekl(a)...

Představ si, že i já mám z kdysi zápisky od kadeřníka: Dal 1800 :) Bohužel takovýhle ruční běžecký poklad nemám, začátky mého snažení jsou kolem května 2010 - a poznamenaná prací a excelem jsem od počátku jela elektronicky.

Renata řekl(a)...

Tak můj "vývoj" je docela shodný s tvým. Taky mám začátky pravidelnýho pobíhání někde v 2007 a v posledním roce je to o "dobrovolnosti". Jasně, ono se na ty naběhaný objemy pořád pěkně dívá (když jsou!), ale už to číslo není tolik důležitý. A ani to samotný běhání není tolik důležitý. Nejdůležitější je naučit se vnímat tělo a dát mu pohyb, ať už je to běh, kolo, joga nebo cokoli jinýho.

Unknown řekl(a)...

12: jel jsi od začátku podle plánu? To teda jsi byl pilný žáček :o)

Martin: čas u kadeřníka s ohledem na cenu tipuji tak 6 hodin :o)

Liška: no jiná generace, jiný mrav :o)

Renča: máš pravdu, hezky jsi to shrnula. Čísla až na druhém místě, hlavně když se deníček něčím plní :O)