čtvrtek 6. listopadu 2014

Neviditelní, aneb tisíc vykřičníků

Seriál Neviditelní je to nejlepší, co nám letos mohl někdo v televizi nabídnout. Zábavné, odpočinkové páteční koukání, které mi (a možná nejen mě) chybělo. Je o vodnících mezi námi, a i když to má někdy trochu nudnější spád, herecké obsazení nám to vynahradí. Nechci psát recenzi, to neumím, potřebuji úvod :o)



Poslední říjnový víkend nám vrátili hodinu takže najednou nejenže makáme od nevidím do nevidím, ale hnedle je i po běhu za světla. Leda si člověk buď: a) přivstane, b) odejde brzy z práce, c) jde si zaběhat o polední pauze, d) běhá jen o víkendu mezi sedmou ranní a čtvrtou odpolední. My, co máme o strach postaráno, tedy lépe řečeno bojíme se tak, že běháme jen tam, kde to známe a kde svítí lampy, prostě běháme jako vždy - večer. ALE řádně vyzbrojeni. 

Kdysi dávno, v počátcích mého běhání, nebylo prakticky nic. NIC. Byla možnost si připevnit blikačku z kola na nohu nebo na ruku, později se objevily reflexní pásky, ale to bylo tak vše. Oblečení sice mělo nějaké ty reflexní prvky, ale jinak to byla bída. 

Světýlka sama o sobě ale nepovažuju za řešení. Beru to  tak, že většina nás běhá někde na ulici, ve městě, a tam je světel až moc. Řidič si takové nějaké pidi červené světýlko v dálce vůbec nemusí spojit s běžící postavou. Proto mi přijde nejlepší, mít oblečení buď v reflexních barvách, nebo aby tedy měly co nejvíce těchto prvků.

Všude je všechno, výrobci se v současnosti předhánějí, kdo víc a kdo bezpečněji. A to je dobře! Jenže ouha - lidi si dál běhají ve svých tmavých oblečcích a čekají až je někdo, nebo něco sejme. Jinak si neumím prostě vysvětlit, že neustále potkávám někoho, kdo nemá na sobě vůbec nic bezpečnostního ani světlého. Najednou se prostě z šera či tmy, a tuhle z té příšerné mlhy, vynoří postava, vypadá jak živý mrtvý a myslí si nevím co. Nevadí, že běží po chodníku, i tam se lze čelně střetnout!

Takže apeluji na všechny: noste něco, v čem budete vidět!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To, že vy vidíte, že se někdo blíží, nestačí! Nebo že si myslíte, že vás řidič neskolí, když si to štrádujete za krajnicí, tak to je taky fakt hloupost. Mám pocit, že investice do něčeho pestrého se teď na zimu zcela jistě vyplatí. Čeká nás dlouhá doba temna, asi tak čtyři pět měsíců, a to už za těch pár korun jistě stojí. Kromě toho se blíží vánoce a tak jedna z položek na seznamu pro Ježíška může být třeba právě něco reflexního.


Ačkoliv by se mohlo zdát, že je to komerční sdělení, není. Trochu káravě jsem se rozohnila, protože mě to zlobí a štve už dlouho. Vždy přes léto zapomenu, jak moc jsou lidi v tomto směru nezodpovědní a lehkovážní. Pak přijde září, říjen a jsou tu. Neviditelní.. Je jich moc a jsou všude. Dokonce i tam, kde je člověk nečeká. V neděli například, v největší tmě a mlze, kdy nebylo nic vidět ani pod lampou, jsem doslova narazila do rodinky s dětmi na procházce u rybníka - komunikace pro pěší, ale i auto sem tam projede. Nikdo, NIKDO, z nich nebyl vidět! Děti měly navíc odstrkovadla a kraj rybníka byl tak blízko...

Já sama nosím od podzimu do jara žlutou vestu. Jsem vidět do dálky, to vím jistě, protože můžu pozorovat, jak na obzoru auta zpomalují neb vypadám jak příslušník :-) Účel tedy splňuje - jsem vidět a řidiči jedou kolem pomaleji. Také mám reflexní triko s krátkým i dlouhým rukávem a ještě i čepici. Neodvážila bych se v současnosti ani přes den vyběhnout jen v černé jako většina těch, které potkávám. 

Tady je pár tipů na svršky. Ve všech jmenovaných obchodech a e-shopech mají i další jiné bezpečnostní věci, určitě si něco vyberete. Koukejte ať jste vidět! 





 















   



















 

5 komentářů:

kotouc01 řekl(a)...

... oho ... tak o tohle šlo !! To tedy děkujeme za PR, vlastně ZR. Asi bychom se měli nějak revanšovat ... děkujeme.

12HonzaDe řekl(a)...

Leo, ono i kdyz bezis po lese a nejsi v reflexnim, tak je bohuzel i sance, ze te nejaky nimrod sejme:(...
Tech zazitku a setkani s myslivci na posedu, ja v hledacku.. uz mam taky par..
MSF! At se dari! 12:)

Kateřina řekl(a)...

Hezky napsané! Jako řidič opravdu nesnáším neviditelné, protože si vůbec neuvědomují, že když je spatřím na poslední chvíli, srdce mi vyskočí bůhví kam! Jako běžec (no spíše chodec) jsem viditelná dost, auta zpomalují celkem s předstihem, ale reflexní vestu nenosím. I když s tím příslušníkem, to by u nás na vesnici byl pěkný šok pro řidiče :-D

Unknown řekl(a)...

Kotouč: no PR... prostě jsem vzala e-shopy, kde nakupuji, a které znám a hledala, co mají reflexního :o))

12: Jo i v lese je reflexní oblečení na místě. Teď v lese běhám a těch černooděnců se skoro bojím. Zdálky nepoznám, kdo to je a s jakým úmyslem se blíží. To mám vždy pepřák v pohotovosti :o))

Katka: no tak řidičům šok připrav a pak poděl o jejich reakce :o)

Jitka řekl(a)...

Super článek, mluvíš mi z duše!