úterý 5. února 2013

Švihadlo


Jako malá jsem švihadlo milovala. Zaskákat si školku to tak nějak patřilo k základním dětským dovednostem. Také jsme skákali gumu a bušili míčem o zeď, na prolézačkách dělali výmyky a jiné akrobatické kousky, hráli jsme vybíjenou a fotbal... Prostě jsme byli pořád v pohybu, to je fakt. 

Jako velká jsem skok přes švihadlo zkusila jednou (myslím, že jsem se chtěla dětem pochlubit, co ta jejich máma umí) a vykloubila si rameno. Od té doby jsem se ho bála. Nejen kvůli tomu rameni, ale i proto, že mi to prostě nešlo. Ale co jsem se v prosinci kousla, snažím se alespoň 2x týdně si zaskákat. Jen pět minut, říkám si pokaždé, to mě přeci nezabije.

Za tím účelem jsem si pořídila švihadlo i s počítadlem abych nemusela přemýšlet, jestli mám 62, nebo 85. Ač se to zdá nedůležité, my, co si vedeme statistiky, tak pro nás to je středobod vesmíru ;o)) Ta první či jaká pětiminutovka, to byl horor. Nazula jsem si boty a šla na chodbu. Zmáčkla stopky a jela jsem. Čti: skákala. Asi po třech minutách, skoro mrtvá, tep nad maximáklkou, potu mě štípal do očí a tekl mi po zádech, jsem se koukla na hodinky a na nich bylo 40 sekund! Málem jsem se položila na zem. Čti: málem to se mnou šlehlo. No ale doskákala jsem to. Od té doby skáču na koberci a bosa, protože je to pomalejší. Ale už jsem se přehoupla přes 400 skoků a to mě blaží. Někomu by to ani nestálo za zmínku, ale vzhledem k tomu, jakou váhu musím +-400x povytáhnout nad zem, je to v mém případě výkon úctyhodný.

Jako správný švihadlový začátečník jsem ale schopná skákat jen desítku, čili obyčejný skok snožmo. Pokud bych udělala nějaký jiný pohyb, určitě bych skončila na JIPce. není bez zajímavosti, že jakmile jsem začala hledat i nějaké informace, zjistila jsem, že už dávno skákají všichni a že já jsem zase poslední. Ale nevadí! Já to doženu a pak natočím podobné video ;o)

19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Já jsem teda nikdy přes švihadlo skákat neuměla. Ač jsem jednu dobu v rámci tréninku denně přes švihadlo skákat musela, tak jsem se to nikdy nenaučila. Prostě mi to není dáno.

Začala jsem znova blogovat:-) zpatkyksobe.blogspot.cz tak budu ráda, když zavítáš, napíšeš:-) Snad brzy na viděnou. Anička (Tuuli)

tucnak řekl(a)...

no poslední, kdo neskáče jsem asi já :-) švihadlo s počítadlem - to jsou věci!

Anonymní řekl(a)...

No jo, když to člověk umí, tak to vypadá fakt luxusně a poměrně nenáročně :-)) Kdysi dávno mi to jakš takš šlo, tak to půjdu taky hned zkusit :o) Jiřík

AprilRuns řekl(a)...

Peknej narez - nikdy mi to sice moc neslo, ale natuklas me!

zuzu řekl(a)...

...teda Ty jsi se do toho dala...máš můj obdiv. Zuzka

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer. Jak to máte doma vyřešené s místem? Na skákání přes švihadlo potřebuju hodně prostoru okolo sebe, včetně vysokého stropu. Co sousedi? Když píšete, že máte nějaká ta kila, jsou tolerantní? A jak provádíte cvičení s Jill? Také je potřeba spousta místa.A co rodina, vejdou se tam ještě :-) ?
Lenka

12HonzaDe řekl(a)...

pockam jeste tyden a necham si to vsechno vysvetlit a ukazat:)... zni to zajimave, ze bych se taky nechal nahlodat??? :)
K10!!! K10!!!!
12:)

Unknown řekl(a)...

Ahoj Tuuli! Vítej zpět. To je fakt radosti na Starém bělidle, růžová buňka se opět rozšiřuje... :o)
Skákala jsi denně? to bych nedala

Tučňák: ty se musíš šetřit ;o))

Jiřík: ať ti to skáče i teď :o))

April: jejda, ne, ty teď rozhodně neskákej!!!

Zuzko, kdyby to alespoň bylo vidět... :o(

12: co je to K10? Poslední době tuhle zkratku čtu víc než zdrávo :o)))

Iva řekl(a)...

Švihadlo s počítadlem jsem zakoupila asi před půl rokem a furt mi leží netknuto pod postelí.Ani nevím, proč jsem ho ještě nepřijala za parťáka - prostor v obýváku je, v přízemí bych nikoho nepohoršovala dusáním..Tak jo, nahlodalas mě, protočím ho :)

Unknown řekl(a)...

A na Vás Lenko, jsem si nechala prostor :o))

Skáču normálně v obýváku v paneláku u TV. Potřebuji cca 2 metry - metr před a metr za (možná trochu méně). Zatím jsem nic neshodila. Nedupu (tedy nikdo nic neříká). Asi to tlumí koberec.

Cvičení s Jill provádím na ploše 1,5 - 2 m, záleží na cviku. Po ruce mám vodu a otevřené okno. V tu chvíli mají všichni zákaz vstupu tak se baví něčím jiným :o))

Když si lehnete na zem a uděláte "andělíčka" jako ve sněhu, tak to je přesně ten prostor, co budete potřebovat při cvičení.

Hodně štěstí

Unknown řekl(a)...

Ivo? Jak jako pod postelí?! Na druhou stranu - mě leží pod postelí váha... :oDDDD

Anonymní řekl(a)...

Děkuji, já chodila před dům, už nemohu, inkontinence, dříve jsem milovala jumping, malé trampolíny, super věc :-) Dívala jsem se doma po prostoru a všude lustr :-(, doma mám pás a i když bydlím v přízemí, mám pocit, že mě slyší celý dům.
Za pár týdnů Vám už asi nebude stačit 30minut, vím to, každý den dělám 300x nějaký cvik na břicho, pěkně pomalu, aby to zabíralo, ale vím, že budu muset přidat :-(. I Vám hodně štěstí při Vašem úsilí.
Lenka

Unknown řekl(a)...

300 cviků na břicho? Páni... To bych chtěla zvládat. A děláte různé cviky nebo jeden?

S tím cvičením to mám tak, že v týdnu si jdu nejdřív zaběhat a až pak cvičím, takže třeba včera jsem měla 1,5 hodiny v kuse. A to mi stačí až kam. A když nejdu cvičit, dávám si dvě lekce za sebou.

1bubobubo řekl(a)...

Leono, mohu tě uklidnit, jsi předposlední, u mě totiž švihadlo již rok a půl leží na poličce a ne a ne se k skákání odhodlat. Koupil jsem si ho před tím, něž mě začala zlobit pata. Ale po tvém vzoru asi začnu alespoň 40 vteřin :-))) za den.

zuzu řekl(a)...

Leono, já Ti nevěřím, že to není vidět...a vůbec, nedemotivuj :-)Musí to být vidět !!!Jinak se na všechno vykašlu!!! Jak jsem Ti už psala, na 3králový party na fotkách ses mi už zdála hubená a to jsi ještě nezačala psát, co děláš (Jill, švihadlo, běh)ale já si toho všimla :-)
Já si v sobotu namohla ruku (viz. článek Běžecká škola) a můžu se jít s Jill vycpat:-( A tak jsem díky Tobě pěkně začala...Pojedu 1level zase od začátku...brr...jsem zvědavá, kam pokročím :-)A to jsem se už na tom začínala stávat závislá...Pa a dík za zprávy z bojiště (sporotviště) Zuzka

Anonymní řekl(a)...

Cviky střídám, náročnější si nechávám do posilovny, na doma střídám např. tyto:
http://ona.idnes.cz/ploche-bricho-cviky-ktere-vam-zarucene-pomohou-fl5-/zdravi.aspx?c=A090505_105740_vase-telo_pet
pěkně pomalu :-)

Unknown řekl(a)...

Bubo: 40s je krásný začátek :o))

Zuzko: tak jo, něco se přeci jen změnilo... Shrnutí sepíšu příští týden, to budu mít výročí :o)) Takže koukej makat! ;o)




zuzu řekl(a)...

OK, rozkaz náčelníku ;-)
Těším se na shrnutí, jupíí. Zuzka

Jitka řekl(a)...

Tyjo, tak to je ovšem technická vymoženost! Krásnej článek, kterej mi připomněl dobu, kdy přes jedno takový (ovšem podstatně dřevnější) skákával tatínek a zvládal docela dost kousků z toho videa... a mně byly tak čtyři a obdivně jsem ho každý večer sledovala a snažila se mu to - neúspěšně - počítat ;-)
A ty jsi vážně borec! Šlapeš do toho neskutečně!!