pátek 9. září 2011

Kašpárci v rukou sponzorů

Sáhodlouhá, nekonečná a pak už nic nepřinášející debata na Běhej k článku o tropickém Nike-běhu mě donutila se zamyslet na něčím, co tam bylo hojně zmiňováno. Někteří vykřikovali, jak tyhle společnosti, nadnárodní giganti a jiná chátra, si mastí na pořádání závodů kapsy a na potřeby lidí shora kašlou. A ještě chtějí, abychom si na závod vzali jejich tričko! No sakra, to je mi ale troufalost. Na druhou stranu se velebily malé závody, kde pořadatelé dělají vše pro blaho závodníka.

Škoda, že neumím přesně vypsat, co si o tom myslím. To je spíš téma pro někoho z kluků, co umí vystihnout situaci a pěkně se filozoficky zamyslet. My ženy jak známo píšeme pěkně o tom, co cítíme, popisy situací nám moc nejdou. Ale tak pokusím se, něco z toho vyleze a třeba někdo pochopí, co mi jde hlavou.

Předně: co je blaho závodníka? Že dostane napít? Že dostane medaili, nebo tričko? Nebo obojí a ještě k tomu kus prasete a pivo? A neodvíjí se to blaho závodníka náhodou od toho, jak si zaběhá (proto přeci přišel)? Lidi, kterým se závod nevydaří, hledají mouchy. Většinou závod/pořadatele vylíčí jako kopu hnoje, nad kterým lítá tolik much, že ani hledat nemusí - špatná organizace, špatná trať, málo vody, hodně lidí, horko, zima, nedostatek záchodů, o setinu sekundy horší čas než na vlastních stopkách, batoh stojí za dvě věci a medaile nestojí ani za chlubení se doma. Zaběhne-li dobře, zaplaví ho vlna euforie z vlastní úžasnosti a přivře oči nad malichernostmi typu jako že mezi závodníky se připletl Santa se soby a nebylo kam si odložit batoh.

Sponzoři byli, jsou a budou. I když někdo tvrdí, že se bez nich závod obejde, tak si troufám říct, že neobejde. Ta tam je doba, kdy na zemi někdo namaloval čáru a zmáčkl stopky. Závodů je hodně a pořadatelé chtějí, aby se toho jejich zúčastnil obrovský dav běhuchtivých nadšenců. Ne proto, aby si namastili kapsy jak někteří tvrdí, ale protože chtějí dělat něco pro druhé. Těší je, když se jim podaří vyloudit na tvářích účastníků úsměv a spokojenost a když je těch lidí ke všemu hodně, jsou na vrcholu blaha. To je ta pravá odměna, ne pár korun, které možná vydělají. A i když vydělají, investují zcela jistě do dalšího ročníku. Zbude-li i pak něco a oni si to nechají - proč ne? Však s tím měli práci, proč by si neměli nechat za ní zaplatit?! 

Pořadatel tedy přemýšlí, čím závod zpestřit, čím ho zatraktivnit, aby napřesrok přišlo mnohem víc lidí. Nabídne proto lidové vstupné a zbytek zajistí pomocí sponzora. Domnívám se, že PIM nasadil závodům určitou laťku, a proto lidi chtějí od závodu i něco víc, než si moci jen zaběhat (jsou to domněnky a závěry učiněné na základě čtení blogů a různých reportáží, třeba to tak není úplně všude....). A tak kromě lidového startovného chtějí i napít, najíst, chtějí bonus v podobě upomínkového předmětu, nebo slevu na ponožky, chtějí posedět s kamarády, dostat diplom a najít se v tabulkách. Závody už nejsou jen doménou závodníků, kteří bojovali o bednu. Účastní se prostí hobíci a těm je pobyt na bedně víceméně zapovězen. Proto ten hlad po bonusech (ne?).

Sežene-li pořadatel sponzora, či dva a více, je samozřejmé, že tito mají jakési podmínky. Ať už je to logo na viditelném místě, nejlépe na hrudi závodníků, či fotky do firemní prezentace.

Nesežene-li pořadatel sponzora, musí tím pádem zvýšit startovné. A už zase lidi remcají: že za ty peníze chtějí to své triko a batoh a kus uzeného a jak to, že pořadatel nezajistil pět záchodů a hezké počasí... A mrmlá a mrmlá a chce cenu útěchy když už nestojí na bedně, protože běžel blbě, za což samozřejmě může taky pořadatel...

Je to těžké. Jak praví lidové rčení: není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem. Ale asi je na nás, abychom byli trochu shovívavější, když se něco někomu nepodaří na 100 %. Nikdo není bez chyby, nikdo není neomylný. Kromě Chucka Norrise.

P.S. Jen ti, co co stojí na obou stranách barikády, jsou oprávněni mrmlat a veřejně pranýřovat, když vidí chyby a pochybení, nebo naopak chválit, když se konkurenci něco podaří. No, a kdo, když ne já, že? :o))


P.S. 2. To, že se článek objevil i na Běhej neznamená, že byl napsaný na objednávku. Je to čistě má úvaha a byla opravdu vyvolána debatou k Nike-běhu :o) Běhej.com ale samozřejmě děkuji za uveřejnění.

7 komentářů:

Jitka Sečková řekl(a)...

Přesně, souhlasím... Cítím to úplně stejně a gratulace k uveřejnění na behej.com. Jen jsem četla pár komentářů k tomu článku a nestačím se divit. Vím proč ty diskuze nečtu, někteří lidé jsou fakt tupci... :-(

Hezký den i víkend ;-)

Unknown řekl(a)...

Jitko děkuji. Máš pravdu, někdy je lepší diskuze nečíst. Je mi jasný, že to muselo vypadat, že jsem to napsala abych se "někomu" podbízela. Naštěstí to nemám zapotřebí a naštěstí jsem pod svůj článek napsala PS2 :o))

Už jen týden a razíme do světa.. :oD

1bubobubo řekl(a)...

Leono, sice nejsem žena, ale cítím to stejně. Mnoho lidí je nespokojených s různými běžeckými závody, ale co je spokojenost se závodem - pro mě je to dobrý pocit s běhu, dobrý pocit setkání se s přáteli a známými a až po té koukám na vše ostatní. Člověk se dokáže při teplotě okolo 0 převlékat na závod venku, nebo se po závodě umýt v umyvadle na záchodě a stále může být se závodem spokojen :o) A pořádat v dnešním světě závod bez sponzorů je opravdu veliké umění. Ty jako organizátorka Pětky s hvězdičkou bys o tom jistě mohla dlouho vypravovat. Někteří lidé budou kritizovat i kdyby bylo všechno zlaté – většinou jsou to však ti, kteří nikdy nic pro druhé nezorganizovali!

12HonzaDe řekl(a)...

Moc hezky a mas pravdu, ze ty, ktera vidis za "oponu" mas lepsi moznost nazyvat veci pravymi jmeny. Tady cekej jen pozitivni ohlasy, protoze lidi, co spolu mluvi/behaji:) [i virtualne] vetsinou veci vidi stejne.:)
Osobne mam averzi k militantnim bezcum, ja sice zavody moc nevyhledavam [=dusi zena:)], ale kdyz jdu, tak si je chci uzit a vetsinou nejake drobnosti neresim, pokud si jich vubec vsimnu.
Tak at se nam dneska dobre bezi a i trochu zavodi. 12:)

ll řekl(a)...

Není to jednoduché ale dovolím si použít formulaci Dava protože bych to lépe nevystihl. "pokud pořádají závody pro amatéry tak také musí počítat stím že tam amatéři poběží a také se jako amatéři budou chovat " Ale jinak to byla vydařená akce at si kdo chce co říká :))

Anonymní řekl(a)...

Zásadně nepíšu do diskuzí.Dnes udělám vyjímku. Naprosto souhlasím s autorkou i s komentářem Jitky Sečkové. Děvčata - výborné !!Tomáš

Unknown řekl(a)...

Kluci, dík za komentáře.
Asi co člověk, to pohled, jsem tedy ráda, že jsem se s někým i shodla. Respektuji samozřejmě i jiné názory než je ten můj, ale nesnáším, když jsou jednostranně negativní, jako tomu bylo v některých případech u Nike-běhu. Některým lidem to stálo za třicet komentářů aby mohli dokola opakovat, že tam nebyla voda a že to bylo strašný. Někdo o tom napsal tři články. To mi fakt přijde už trochu mimo.
Mějte se fajn