pátek 14. ledna 2011

Jsem já snad Zátopek?!

Ten článek nenechal nikoho v klidu. Aby ne, když se dotkl prakticky všech, hlavně nás, co se na PIM jdeme ztratit do davu a také chceme triko a medaili ;oD

Pokud by Honza zůstal jen u pitvání problému, který naznačil, tak by to ještě šlo. Jenže on smíchal jabka s hruškama a mám dojem že i se švestkama, a tak se zvedla vlna nevole. I já se přikláním k tomu, že vytyčit si hned zpočátku jako cíl maraton nemusí být nejšťastnější rozhodnutí, ale posuzuji to z pohledu svého, čili někoho, kdo o něm začal přemýšlet až po dvou letech běhání a rok se pak na něj připravoval. Protože jsem žena a protože mi není dvacet. Kluci to třeba mají jinak... No nic, to je jedno, žít a nechat žít. Ve chvíli, kdy někomu něco zakážete, o to víc se o to začne zajímat (...neolizujte zábradlí před školou... a jak to dopadlo, že?:-)

Ale stejně mě trochu štve, že se pustil do těch pomalých. Přitom pomalý je tak relativní... Čtu si teď Dana a Emil Zátopkovi vypravují. Možná to bude zvláštní a těžko uvěřitelné, ale kdysi v dětství i dospívání to byla má nejoblíbenější knížka (hned po Dětech z Bullerbynu). Mě ten člověk totálně fascinoval. Fascinoval mě nejen svou vtipností a tím, s jakou lehkostí vyprávěl, ale i jak lehce sportoval. Tenkrát mi nic neříkaly časy a vzdálenosti a trénink, prostě jsem to vnímala jako příběh člověka a jeho snahu něco dokázat. S odstupem času to vnímám vlastně stejně, ale teď se k tomu přidala i fascinace časy, vzdálenostmi a tréninkem. No, ale byl mladý, měl čas, tak proč ne. Něco moc chtěl, a taky si za tím šel. Byl nejrychlejší, byl nejlepší a uvědomoval si to. Skromnost stranou - tak to prostě bylo. Ale že by se pozastoval nad tím, proč ti pomalejší chodí na závody, když jim stejně všem uteče, to ne. Moc dobře věděl, že špička jen jen velmi malý okruh lidí. Hezky to vyjádřil před Helsinkama, kdy uklidňoval Danu: "Na olympiádu nejezdí jen fenoméni, ale též saláti." Čili až na pár vyvolených jsme všichni saláti a pak se jeden nad druhým nemůžeme vyvyšovat ;o)
Bohužel tohle posuzování rychlosti má pak i negativní pohled na vlastní výkon. Když mi někdo blahopřál, že jsem dobrá, že jsem uběhla to či ono, rozpačitě jsem mumlala něco o tom, že to bylo pomalu, že by to zvládl také. Shodila jsem ten svůj čas raz dva a přitom jsem moc dobře věděla, co mi to stálo úsilí, než jsem to dokázala alespoň tak. A dělám to nejen já, ale hodně lidí-běžců-hobíků. Shodí se jen proto, že si myslí, že když s pýchou v hlase oznámí, jak ten či onen závod běželi, tak tazatel řekne: Takhle pomalu? A na to trénuješ? To jde snad i bez tréninku, ne? (jo, i tohle občas slyším).

A přitom: s kým se vlastně porovnáváme? Se světovou špičkou? S českou špičkou? Nebo s nějakou běžeckou jedničkou z Horní-Dolní? Jasně že jsou tabulky, ze kterých pak vyplyne, že (třeba) skutečně běháme pomalu, ale v porovnání s ostaními běžci. Před neběžci a sami před sebou určitě obstojíme ;o)

15 komentářů:

Helaovečka řekl(a)...

Naprosto souhlasím, kdyby všechny naše cíle měly být jen na nejvyšší (profesionální) úrovni, málokdo by se do něčeho vůbec pouštěl. Ale to pochopí jen ten, kdo běhá, nebo něco dělá jen pro radost.
Honza má asi na starost jen sám sebe, takže se mu to trénuje oproti matkám na plný úvazek.
Moc ráda na vaší akci do Sojovic přijedu, už to mám poznačené v diáři alespoň mě to nakopne zase se začít pravidelně hýbat, což se mi poslední dobou vůbec nedaří.

Martina řekl(a)...

Jj, ale ani salat,jako salat :) (vdyt to znas, obcas ho nekopis, protoze proste nevypada dobre.) Ne, ted vazne. Me ten clanek fakt nadzvednul ze zidle. Postupem casu mi dochazelo, ze to asi skutecne nebylo mysleno tak spatne, jak mi to vyznelo (nekdo to psal v komentarich - to nase ego:). Ale at si Honza pise co chce, ja nad sebou pravidelne vitezim. Trenuju a me vysledky odpovidaji nekterym jedincum, co netrenuji, ale s prominutim (nic osobniho) - co je mi do nich? Snad jedine, na cem zalezi je, jestli se ja citim dobre a jestli si ja zlepsuju kondici a zdravi. Odpoved jje ANO. A jak s tim ma souviset, ze kazdy mame shury dano jinak? Zkratka kazdy salat je nejaky, kdyz se o nej dobre staras, tak ti neshnije, ale jsou salaty dobre rostle a hure rostle... :)

Anonymní řekl(a)...

Je to stále stejné. Lidé, kteří nesportují, žasnou nad tím, že uběhnu i pět kilometrů. Půlmaraton nebo maraton je už za hranicí jejich představivosti. Pro běžce jsem zase pomalá. Ne, že by se mi posmívali, ale nelze nepřehlédnout údiv v jejich obličeji, který se na sekundu ukáže, když řeknu své časy. Mám to úplně stejné jako Ty, taky si umím bleskurychle shodit jakýkoli svůj výkon, protože se začnu omlouvat za čas :-) Peggy

Unknown řekl(a)...

Buďte v klidu holky, Herdovým tempem běhají africké stařenky a jistě by nechápaly, jak takový cucák může někoho poučovat. Ať nám to všem běhá kde chce a jak chce!

Anonymní řekl(a)...

Podle mě má Honza Herda pravdu. Je a bude prostě těžký se mu vůbec sportovně a mravně přiblížit, ale vzor to je dobrej a je tu, takže hurá do toho! :)
Ruda

Unknown řekl(a)...

Cílem mého článku bylo ne Honzu znovu nějak napadat za to, co napsal (prostě to tak cítí, to se nedá nic dělat, sama jsem s ním dlouho souhlasila a pak mu i dala 5hvězdiček), ale chtěla jsem, abychom se h(e)rdě hlásili/-y ke svým časům ;o))

Unknown řekl(a)...

Já ho taky nenapadám, jsem natolik svobodomyslný, že to nedělám. Chci jen poukázat na fakt, že třeba pro Peggy je vrcholem maraton za 5:00, pro mě 4:00, pro Herdu 3:00 a pro Keňáka 2:00. Není správné, aby někdo říkal ještě ne, ještě ne, teď už můžeš...Může se to myslet, ale pokud to zveřejní, musí počítat s reakcí čtenářů...Rudo, nikdy jsem jeho sportovní, ani mravní hodnoty nesnižoval.

Anonymní řekl(a)...

Já to beru tak, že závody , které absolvuju, jsou otevřené všem hobíkům a limit si dávají pořadatelé podle svých možností a ochoty zůstat s náma dýl na trati.Pokud by to byly závody jen pro rychlíky, limit tomu bude odpovídat.Na ligu se taky necpu, ani by mě tam nepustili...Takže pak nechápu, proč se ty rychlý divěj a čílej, že je tam spousta pomalých...V jistých věcech s ním taky souhlasím, ale pohrdáním pomalých hobíků /a pohrdání to bylo/ se v článku ztratilo vše ostatní.Ještě že je spousta běžeckých "machrů", kterým nejen že nevadíme, ale ještě nám rádi poraděj a povzbuděj nás.Megatraged

Ječmínek Máselník řekl(a)...

Ach jo, Honza chudák dostává sodu fakt všude. On přece nikomu nic nezakazuje, nikoho neuráží, ani nikoho neponižuje. Má prostě jenom trochu jiné vidění sportu, protože je prostě závodník od přírody.
Pamatuji si ještě zuřivou diskusi u článku Iva Domanského "maratonci bez kondice" na beh.cz. Ten článek už je bohužel (i s celým webem) fuč, ale padaly tam prakticky stejné věty na obou stranách.
Ivo tam tenkrát jenom aplikoval rozdělení kondičních kategorií podle obecně používaných tabulek pro Cooperův test a vyšlo z toho, že řada maratonců podle tohoto testu opravdu to, co se označuje "kondice" nemá. O článku se diskutovalo i na behej.com, ta diskuse tam zůstala http://www.behej.com/topic/948-maratonci-bez-kondice-zajimavy-clanek-na-beh-cz
a je v mnohém podobná této:-)

Unknown řekl(a)...

Nikdo mu neubírá, že je závoďák od přírody. Pak možná ten článek patří na behy.cz, než na stránky pro hobíky, kteří běhají většinou jen pro radost z pohybu. Bylo jasné, že se ozvou.
Souhlasím s tím, že kondice je základ.

Ječmínek Máselník řekl(a)...

Mně to přijde celé sranda. Honza se vymezil vůči pomalým, pomalí se vymezují vůči neběhajícím, neběhající si myslí něco o ....

Unknown řekl(a)...

Máš pravdu, je na čase debatu utnout. Což jsem já už udělala v dalším příspěvku. howk

Anonymní řekl(a)...

no nic, já si k tomu zítra taky něco řeknu, když už mě 12 poňouk :). Miloš

Unknown řekl(a)...

Na názor odborníka největšího se budeme obzvlášť těšit!!!! :o)

Unknown řekl(a)...

Jak Miloš řekl, tak napsal:
http://www.bezeckaskola.cz/clanek-811-bezecky-antikrist.html