čtvrtek 19. listopadu 2009

Velké vítězství

Astma. Onemocnění dýchacích cest. Ztížené dýchání. Dechová nedostatečnost. Krátkodechost. Záchvaty. Kopa léků a dýchátko... Astma má kdekdo, jedná se vlastně už o civilizační nemoc, takže když někdo řekne, že ho má, většinou nad tím lidi jen mávnou rukou. Ke mně se vplížilo před třemi lety a kvůli němu jsem i začala běhat. Nevěděla jsem, že by mi běh mohl nějak výrazně pomoci, prostě jsem jen chtěla být venku, otužovat se a předcházet tak zánětům průdušek. Ale po první zimě strávené na lécích a na ovále se nemoc rapidně zlepšila. Další rok se sice o něco zhoršila, ale to byl podle mě jen takový pokus mě naštvat. Cítila jsem se fajn, léky jsem brala velmi nepravidelně, jen když jsem cítila, že je potřebuji. Jarní kontrolu jsem vynechala byť mi nebylo nijak dobře, hlavně červen a červenec jsem jela nadoraz, ale to v té prádelně co byla asi všichni, i ti zdraví jedinci.

V rámci svého podzimního kolečka po doktorech jsem se včera vypravila i na plicní. Běžné vyšetření trvá asi 15 minut, tentokrát jsem tam byla asi hodinu. Musela jsem na rtg, na spirometrii, na poklep k doktorce, na inhalování a zpět k doktorce. Byla jsem už dost hotová, říkala jsem si: Sakra, proč já nebrala ty prášky, teď mě tu pěkně zdrbe, že jsem na tom hůř. Tuhle jsem málem nevylezla na kopec a ty intervaly mi taky nešly udýchat... A vtom se na mě paní doktorka mile usmála a povídala: Jste zdravá. Vaše průdušky pracují na 100 %, žádné další podpůrné léky nepotřebujete!



Až večer na našem běžeckém, velmi vydařeném setkání, mi docvakla ta strašná, krutá pravda: Na co já se teď budu vymlouvat, až mi to nepoběží?

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No tak to je super !! Gratuluju, potvrdila jsi , že ještě platí sportem ke zdraví.

Marci

12HonzaDe řekl(a)...

Gratuluju taky!! Skoda, ze mi to nevyslo:(, vsude same "otevrene dvere" a nejmladsi ratolest se hlasi na gympl, takze jsem ve finale musel obchazet jako telesna straz:). Drzim palce!

Almerka řekl(a)...

To je skvělé! Gratuluju!

Anonymní řekl(a)...

LOL ... no prostě se přestaneš vymlouvat!

Unknown řekl(a)...

Díky za gratulace.
Na výmluvy mám ještě: stáří, nadváhu, bolavou nohu, únavu, něco s uchem.... ;o))

Honzo: příště..., jo?

Anonymní řekl(a)...

ahoj, to je velmi dobrá zpráva. To jsi jistě ráda. a pociťuješ nějaké rozdíly. Před a po? samozřejmě myslím v souvislosti s dýcháním. Blíží se Ti Mnichov - zůstává u původních plánů?Přeji krásný týden ahoj M.

Unknown řekl(a)...

Rozdíl cítím - dýchám klidně a zhluboka, nekašlu. Samozřejmě se občas zadýchám, ale to mají asi všichni (doufám...).

Mnichov se blíží já vím, připravuji se a těším. Jaký že byl původní plán? Doběhnout? To bych mohla zvládnout ;o)

Anonymní řekl(a)...

To je moc dobrá zpráva. Zkusím Tvůj úspěch použít jako další argument k tomu, aby dcera (která argumentuje právě tím, že na astma je dýchátko a nedá se s tím nic dělat) se mnou alespoň občas vyběhla! Jana

Unknown řekl(a)...

Jano, četla jsem hodně názorů četla jsem i to, že běháním se astma nemůže vyléčit a vida - jde. Jak popsáno výše - otužovat se, předcházet nachlazení, být hodně venku ať prší, sněží, mrzne (mluvím hlavně o období podzim - jaro) a ono bude líp. Můj ORL-lékař mi ještě říkal: Paní, venku sněží, co byste si brala léky, to udýcháte... ;o) Držím dceři pěsti