pátek 6. listopadu 2009

I optimisté mají své dny

Své špatné dny. Počasí na mě vliv nemá, ale má na mě vliv měsíc. Když jde do úplňku, a že tak činí s železnou pravidelností každých 28 dnů, ztrácím svou jistotu a dobrou náladu a zahalím se do pochybností a smutku. Většinou to trvá chvilku. Tentokrát už týden. Úplněk byl v pondělí, čistila jsem se, ale neměla jsem z toho pražádnou radost. Hladová jsem vyběhla na ovál a dávala si kontrolní běh na 2 km. Místo abych se před tím rozběhala, vyběhla jsem jako tryskomyš, začala se dusit a zbytek jsem nějak protrpěla. Sice km 2x á 5:40, ale na hraně. V úterý i ve středu jsem běžela v dešti, běžela jsem pomalu a nechtělo se mi, a jeden trénink jsem ukončila předčasně, protože mě bolela noha. V takových chvílích si říkám, jestli to mám na stará kolena zapotřebí. Rychlejší a lepší už nebudu, tak co to tady vlastně nacvičuju? Taky jsem přepočítala trasu po suuntu a zjistila rozdíly, pak jsem hledala kopec, který by měřil jeden kilometr, ale tápu a nevím, zda to má nějaký přínos. Zda prostě jen neběhat. Jaképak závody v Mnichově... Proč se snažit dát půlmaraton pod dvě hodiny... Koho to zajímá? Co z toho? A co na to Jan Tleskač?

13 komentářů:

Ječmínek Máselník řekl(a)...

jasněže to máš za potřebí. Naštěstí píšeš blog, čímž dáváš prostor zkušenějším, aby Ti to vysvětlili:-)
1) Samozřejmě se ještě můžeš zlepšit a zlepšíš
2) Testy a další věci jsou v zásadě příjemná zpestření, chuť do nich příjde sama
3) a proč se snažit stlačit půlmaraton pod 2 hodiny? No přece aby se lépe odráželo k maratonu pod 4:-).
Tož to teďka nehroť, v klidu si dej měsíc pauzu, stejně většina lidí odpočívá a začátkem prosince uvidíš ten absťák:-)
Držím palce a fandím.

Anonymní řekl(a)...

Včera jsem běžel a celou dobu mě bolely prsty na pravé noze (docela dost). Byla tma, nevlídno a vůbec. A já už si svoje rekordy skoro určitě nezlepším. Ale je to dobrej pocit, když vidíš někoho mladšího (a třeba i o dost) jak nemůže popadnout dech po třiceti metrech za tramvají. Vono to zase půjde.
P.S. Bohemka obrůstá mechem a plísní :-))
Evžen

Martina řekl(a)...

Mam znameho, zacina se z neho stavat kamarad. Je to ultramaratonec, v Cechach neznamy, v nekterych zemich velmi popularni (neco jako u nas Milos:). Ja ho vidim tak, ze co chce, tak ubehne. Aktivne se zapojuje do mnoha charitativnich a popularizacnich akci, je vzorem pro mnoho a mnoho dalsich bezcu, vlastne i pro me. Beha rychle jako vitr, v podstate je pro me takove zjeveni neceho, ceho ja asi nikdy nedosahnu. A predstav si, ze tato bezecka dokonalost sama ma prave ted stejne pocity jako Ty. Nevidi duvod, proc by mel behat, jestli mu to stoji za to... a tak jsem mu vcera psala slohovou praci o tom, jak je to dulezite, nepolevit a nevzdat se. Jemu, ktery beha snad dele, nez jsem ja nazivu. Klidne si dej podzimni pauzu, telo ji potrebuje. Ale rozhodne nevzdavej 'byti bezkyni', protoze toho bys brzo litovala. Dyt i Ty sama jsi vzorem pro dalsi bezkyne a bezce, at chces, nebo ne.
Dej si 14 dni prestavku, chod si plavat, zajdi na masaz, do saunicky, zkus nejaky jiny sport, treba aquaaerobik, paintball, lezeni na stene... ono Te to nakopne zase, uvidis .)
Btw ta deprese o uplnku by mohla byt prohloubena i poklesem cukru v krvi, co ja vim... spis zastavam nazor, ze bys mela vyvazene jist, nez hladovet.

Unknown řekl(a)...

Pro Ječmínka: Od té doby, co mi hodinky v Drážďanech ukazovaly, co chtěly, jim nevěřím a mám pocit, že mi celou dobu lžou (možná bych měla najít návod k použití a znovu je kalibrovat). Proto si říkám, že se možná spíš zhoršuju, než zlepšuju a docela mě to demotivuje, unavuje a nebaví. Jinak ty různé testy a intervaly a fartleky, to všechno mám ráda a tréninky si tím zpestřuji. I běhám pokaždé jinou trasu, ale… Teď pauza nepřichází v úvahu, 5.12. běžím 10 km v Mnichově, tak aby to nebyla mezinárodní ostuda.

Pro Evžena: Co se potkat příští týden? Máš svátek….;o) Sice můžu jen ve čtvrtek, ale přizpůsobím se zbytku světa. Napiš kdy a kde a já dorazím.

Pro Martinu: K té hladovce – není to úplná hladovka. Už jsem tu myslím o tom psala – prostě na úplněk a novoluní se tělo čistí od přebytečných tuků a různých škodlivin. Ty nashromáždíš tak, že piješ hodně vody a jíš jen jeden druh jídla (zelenina, ovoce, rýže), Kupodivu člověk ani nepociťuje hlad. Někdy se mi to podaří dodržet na 100 % a váha se za ten den zmenší až o 800 g (které samozřejmě zase naskočí).

Možná je to jen únava, jedu od dubna/května (nebo ledna? ;o) v jednom zátahu, bez nějakých výpadků, pořád dál a dál. Tréninky jsou těžší než na jaře, 5x týdně, k tomu opět posilovna a jen jeden den pauza. A to mluvím jen o sportu a ne o přidružených činnostech. Tenhle pocit mám od Drážďan, cítím se jak malý zbitý pejsek.

Po Mnichově si odpočinu, zatím to nějak vydržím.

Děkuji, že jste mi napsali. Když si k tomu ještě koupím nějakou čokoládu, třeba mi ten motor zase naskočí.

Martina řekl(a)...

Tady mas optimistictejsi muziku .)
http://www.youtube.com/watch?v=hHybxGEcbZY

Anonymní řekl(a)...

ale taková statečná bojovnice, a najednu takové chmury. dej tělu volno,nějakou tu odměnu a jakou jinou, než-li něco dobrého. myslím si, že po tolika letech máš závislost na pohybu- ono si tělo samo řekne kdy dál. a nenechá tě příliš dlouho ležet na pomyslnném kanapi.vem martínka a vyraž třeba do sauny. navíc pohled na jiné, cizí, obnažené muže také není k zahození :-). s ještě se ohřeješ. to u mne funguje vždy a malej to má taky rád. je pravdou, že já doma manžela nemám. krásný víkend....M.

Unknown řekl(a)...

Vypustila jsem trénink, snědla půlku Milky (300gramové), teď zobu lentilky, koukám na romantickou komedii a bavím se představou, co by se stalo, kdybych vešla do sauny. Je to skoro tak veselá představa, jako když mi Martina navrhla, ať s ní příští rok zkusím nějaký triatlonek. Viděla jsem se v plavkách na břehu, pak styl alá paní radová, záchranáři v pohotovosti...
Vážně, fakt jsem se teď skvěle pobavila, holky díky. A taky jsem zjistila, že nejen na chvilku vypnout, ale jít zapařit je nutné. Ne zapařit se do sauny, to by byla (nejen moje) smrt.
Tož Evžene, kde je ta Bohemka? :o)

Martina řekl(a)...

Prosimte do sauny se bezne chodi i cela zabalena do prosteradla. A navic se to tak tak nejak nebere - to bys koukala, kdo vsechno tam chodi bez prosteradla .) A ten triatlonek - myslis, ze se toho nebojim? :) Predevcirem jsem si uplavala 2 bazeny kraula a myslela jsem, ze se utopim. Uplne me to vycerpalo, jak to neumim :D Vubec nechapu, jak to vlastne chci zvladnout. Ale nema cenu o tom moc premyslet, to bych se nikam nedostala.

12HonzaDe řekl(a)...

Moc jsem se pobavil!:) Uz tim, ze jsi to napsala je jasne, ze to nemyslis vazne:)...
K tomu, co ti ostatni napsali, muzu jen pripojit, ze v takovem pocasi je treba si jednoduse delat radost!:)
Na to nesmis v zadnem pripade zapominat. Jinak na ten 1/2M mas, nevzdavej to... Ja jsem starsi pes, vetsi zacatecnik a peru se s tim, jak to jde..:). Mej se fajn!

Unknown řekl(a)...

Martino: já + plavky + veřejnost = NIKDY ;o))

Honzo: Vážně jsem to myslela vážně. Najednou mi to všechno přišlo o ničem. A v tu chvíli, kdy jsem to psala, jsem snad i toužila slyšet, že mám pravdu. Naštěstí mi dnes napsala kamarádka, která blog nečetla, ať jdu běhat, zaběhly jsme si 13 km a mě je zase fajn.

Anonymní řekl(a)...

Nezapomen, zea jsi zacala behat proto, aby ses pak citila dobre, ne proto, ze musis 1km zabehnout za 2:58!!!!!!!!!! Jsi prima holka tak si to nepokaz. Ono se zlepsovat o minuty jde asi tezko, spis o sekundy, ale po sekundach prijdou i minutky. Ale proste to nejde tak rychle, jak sis asi prala. Je to jako s hubnutim: ze zacatku to jde strasne rychle, ale pak se to kousne a stoji na jednom miste. Tak to bude i s tim behem - jde to proste jen po kousickach.

M řekl(a)...

Ta predchozi "optimisticka" pisnicka mi prisla az prilis prvoplanova (jsme mladi krasni a hepy imrvere :) Pro nas je toto: http://www.youtube.com/watch?v=tTWWy7L4how (uvodni kecy preskoc a dobre poslouchouchej text). Come so far, still so far to go!
Tvuj
Traged

Unknown řekl(a)...

Anonyme i Tragede, děkuji za povzbuzení. Ano, je potřeba si to v hlavě přerovant. Pracuji na tom :o)