úterý 1. února 2011

Leden 2011

Jo, letošní leden, to jsem se, co se sportu týče, tak nějak "kochala". Hledajíc inspiraci a cíle, lehce jsem si probíhala svou trasu, zaběhla si půlmaraton na Hlubokou, a prošoupala podrážky cestou do práce. Snažila jsem se zbavit dvou kil, což se mi nepovedlo, protože ranní procházka mě vždy tak nastartuje, že sním, co vidím. A snídaně je základ, to je jasné, takže si s tím ani hlavu moc nelámu. Jsem v nějaké permanentní pohodě (tedy pokud se zrovna nečistím mrkví).


Leden v číslech:

Běh: 118 km
Chůze: 82 km
Posilovna: 3 kusy (slabota, záda kňučí...)

Chůze mě dosti překvapila, to číslo není zanedbatelné a strávený čas 14 hodin o nic méně (tuhle jsem našla tabulku, kde jsem měla záznam z ledna 2008 - 30 km běhu. Chi, to je vážně úsměvné. No ale nějak se začít musí ;o)). V průměru chodím rychlostí 10:10/km což je skoro stejná rychlost, jakou jsem kdysi běhala.

Začínala jsem na oválu, který má 250 m a mým cílem bylo oběhnout ho desetkrát, jedno v jakém čase. To mě zajímalo ze všeho nejméně - čas - čas je relativní, že? Prostě jsem chtěla být venku a to se dařilo. Tenkrát jsem měla štěstí, že byla zima mírná a já mohla na ovál párkrát týdně, protože mimo ovál jsem si netroufla. Těch deset oválů jsem běžela asi půl hodiny. Cestu do práce mám také 2,5 km (plus mínus, záleží kudy si to metelím), a jdu tak 23 až 25 minut. Čili jsem rychlejší v chůzi než kdysi při běhu.

Doufala jsem tajně, že bych díky těmto svým pochodům mohla zhubnout, ale nedaří se mi to, protože jsem mlsná a jak vidím někde něco dobrého, tak po tom šáhnu. Hm, to není zrovna ukázka silné vůle, že? No, je fakt, že se co týče sladkostí, jsem měkoň.

Ovšem těm, co jsou vůči sladkostem odolní a chtějí hubnout, lze chůzi jen doporučit. Tuhle jsem narazila na super pomůcku pro výpočet tepové frekvence, kde si člověk zjistí, jak vysoko může tep pustit, aby si tuky sbalily svým pět švestek a opustily třeba zadek. K mému překvapení jsem zjistila, že chodím v tempu cardio-fitness (což je: posilování srdce, zlepšování aerobní výkonnosti, ALE I snižování tělesného tuku), a ne přímo v tom redukčním. Naštěstí se mi dostalo uchlácholení, že já, jako aktivní sportovec, spaluji i v tomto tempu :oD, takže i když jsou mé tuky naprosto v klidu, jejich dny jsou sečteny. Doufám...

A co bude s tím kocháním v únoru? Hm, rozhodla jsem se trochu přitvrdit. Uberu už tak nízký objem a trochu zrychlím. Zařadím zase fartleky a intervaly. Důvod je jednoduchý - dostala jsem se do firemního půlmaratonského týmu, kde jsem - ač vcelku ostřílený půlmaratonec, naprosto nejslabší běžec. Nuže, ať jim to zase tak moc nekazím

3 komentáře:

koyama řekl(a)...

K tomu hubnutí a mlsání jen drobná poznámka: Mlsná kočka je pořád kočka, zato mlsnej chlap je většinou tlusťoch.

12HonzaDe řekl(a)...

tohle miluju!!!! Kdybych te neznal, nevidel, tak bych po precteni nabyl dojem, ze mas aspon 20kg nadvahu:)..:) jjo, tohle je tezka "zenska" latina.. Tomu nerozumim, ale tesi me to:! MSF!

Unknown řekl(a)...

Koyama: No, jo, ale tlusťoch vypadá tak nějak majestátně a blahobytně, ale tlustá ženská je jen tlustá ženská :o)

12: tomu se nedá rozumět, já se taky občas vůbec nechápu :o))