čtvrtek 20. ledna 2011

Otrava mrkví

Včera jsem dopadla velmi, velmi špatně. Začnu od začátku...

Vždy na úplněk a na novoluní se čistím - čistím organismus, osobně se myji častěji. Včera nám Lunární kalendář Krásné paní radil:

Měsíc putuje v Raku. Dnes v 22.21 hodin nastává úplněk. Držíte-li půst, pomáhejte si autosugescí: čistím se, mám radost. Při půstu se jí jednoduchá strava, nejlépe jeden druh, čerstvá a vařená zelenina, ovoce, vařené obiloviny a luštěniny. Zkuste mrkvový den, mrkev působí příznivě na žaludeční a střevní sliznice. 1–1,5 kg mrkve si rozdělte na pět až sedm jídel. Část snězte syrovou, část vařenou s malým množstvím oleje. Nezapomínejte pít! Noste si všude lahev s vodou a pijte průběžně během dne. Měsíc vychází v 16.21 a zapadá v 7.20 hodin.

Začala jsem ráno jíst ty své mrkve. Do práce jsem si vzala pět velkých, první jsem si dala asi v půl osmé, pak do deseti jsem schroupala další dvě, v deset jsem měla hlad, tak jsem si dala banán. Ve 12 jsem si uvařila ty dvě zbylé, trochu jsem je podusila, přilila kapku oleje. Moc mi to chutnalo a říkala jsem si, že si jí musím udělat častěji. V jednu jsem prvně běžela na WC. Paráda, pěkně to čištění funguje. Pak jsem byla ještě párkrát, to už mé nadšení opadalo. Dala jsem si kafe a vodu.

Kolem druhé se mi děsně nafouklo břicho, měla jsem křeče. I tak jsem ale domů šla pěšky, ale málem jsem nedošla. Motala se mi hlava, chtělo se mi omdlít. Doma jsem od 16 hodin střídavě zvracela a zmítala se v křečích. V hrozných křečích, myslela jsem, že zahynu. Podivné bylo, že se mi v žaludku ta mrkev vůbec nezpracovala - tak jak jsem jí nakousala, tak jsem jí vyzvracela - kýbl mrkve :o)) Máma tvrdí, že mi nefunguje správně žlučník, nebo slinivka, já sama nevím. Žlučník mě bolel, to je pravda, ale o svátcích, teď byl v klidu.

No, tento stav trval do noci, v půl jedenácté jsem se probrala a bylo mi fajn - tedy hlavně jsem neměla ty křeče. Vypila jsem mátový čaj a dala si půlku rohlíku. Syrovou zeleninu jím běžně, nikdy jsem žádné problémy neměla, o to méně to chápu...

A vtipná pointa? Ležela jsem v obýváku, napůl v mdlobách, mezivlna bez křečí a z televize moderátor počasí na Barrandově hlásil: Dnes je úplněk, čas na vyčištění organismu. Co takhle zkusit mrkvový den? Část snězte syrovou, část si uvařte... :oD

21 komentářů:

Renda řekl(a)...

No když si uvědomíš, že třeba zrovna v tomhle případě je důležitý cíl a né cesta k němu, tak můžeš být na 100% spokojená s výsledkem, protože jak to tak čtu, tak pročištěná jsi dokonale horem i dolem :-).

Unknown řekl(a)...

:oD Zhubla jsem jedno kilo ;o))

12HonzaDe řekl(a)...

No jsi dablice.. Ja jsem minul cistici den, zacnu zase "zkouset" pristi pondeli. Jsi velky vzor:)! 12:)

Anonymní řekl(a)...

Mrkev v zimě…?

Unknown řekl(a)...

Honzo, prosím, vyhni se syrové mrkvi... ;o)) Ale jinak jsem zvědavá, zda tentokrát vydržíš. Není to jednoduché odolat všem nástrahám (přede mnou leží MILKA... ach jo)

koyama řekl(a)...

Pokud slinivka nefunguje tak, jak má, pak je trávení některých druhů zeleniny přinejmenším problematické. Po zánětu slinivky jsem měl syrovou mrkev zakázanou, naopak doporučenou ve vařené nebo dušené formě. Pokud by byl problém ve slinivce, dá se to otestovat tak, že si vezmeš při takovéto kůře trávicí enzymy. Nicméně vůbec v tom slinivka figurovat nemusí, klidně může jít "jen" o tzv. citlivá střeva, které větší množství syrové zeleniny s velkým obsahem vlákniny prostě občas "neustojí". V tom případě je také lepší mrkev alespoň krátce tepelně upravit.

Anonymní řekl(a)...

otázkou je, zda tělo takto bouřlivě reagovalo na mrkvovou smršť nebo na to kafe (ve spojení s mrkví).
Radek

Unknown řekl(a)...

Koyma: Ne děkuji, nic testovat nebudu, znova bych to nepřežila ;o) Ale děkuji za názor, příště už jen vařenou

Radek: na to jsem taky myslela. Dala jsem si totiž naprosto výjimečně překapávanou...

Anonymní řekl(a)...

Taky mě hned napadlo, že jako čistící den to bylo dokonalé :-) Ale jinak po mrkvi, ačkoli ji mám ráda, je mi občas těžko. Jednou jsem si do práce místo vody vzala čerstvě vymačkanou mrkvovou šťávu s citronem (1,5l půl na půl s vodou). Jak mě bylo druhý den zle! Peggy

Unknown řekl(a)...

Ano, Peggy, vyčištěná jsem fakt dokonale :o))

Nevím proč, ale dnes mi přišla spousta e-mailů s obrázkama mrkví... :oD

nikie řekl(a)...

Já jsem měla s mrkví prolémy od určitého věku - milovala jsem ji, ale když jsem jí snědla hodně (což jsem uměla dobře), dostavily se křeče, maminka aplikovala odporné kapky a mrkev šla ven. Až když jsem jednou snědla za večer mrkví pět a dala si šumivý aspirin, neb jsem byla nachlazená, odvezla mě z intru v jedenáct v noci záchranka s opuchlými sliznicemi a skoro nedýchající. Až pak jsem se dozvěděla, že s alergií na některé pyly se dost často kříží alergie na kořenovou zeleninu, konkrétně syrová mrkev že je extra agresor. Od té doby na mrkvový salát jenom mlsně koukám a smutně žužlám dušenou mrkev a vařenou mrkev z polívky.

Mond řekl(a)...

Kdysi jsem někde četl, jak jedna Američanka zemřela po vypití 6 litrů vody. ... Tehdy jsem si myslel, že něco podobného je možné jen v Americe ... Teď s údivem zjišťuju, že i u nás se najdou takoví, kterým heslo "Všeho s mírou" přijde přežité a nemoderní. :-)
Ovšem pointa se opravdu povedla!

Unknown řekl(a)...

Nikie: No to je vážně něco! A pak že trocha zeleniny nikoho nezabije...

Mond: no napadlo by Tě, že se po pěti velkých mrkvích vyřadíš na dva dny z provozu? Mě tedy ne, tam až má fantazie nesahá :o)

Ječmínek Máselník řekl(a)...

včera jsem s Maruškou řešil, kterak psát povídku. Nějaký ten úvod, zápletku a překvapivé či vtipné vyvrcholení. Hledal jsem v knížkách něco adekvátního jejímu věku, ale takové povídkové knížky nějak nemám a Borgesem ji trápit nemůžu:-) Škoda, že jsem neměl Tvůj blog, stavbou dokonalý útvar krátké povídky.
Ještě mne kromě katastrofických scénářů o reakci na mrkev napadla ještě možnost některého kousku nedostatečně očištěného a Tvá reakce jako rychlá bakteriální infekce.

Unknown řekl(a)...

JM: jasně, příště přijď rovnou, jaképak hledání v knihovně :o)
(mrkve byly řádně očištěné, přikláním se spíš k tomu, že to žaludek prostě nezvládl, nebo tak něco - viz Nikie)

Anonymní řekl(a)...

Mohlo jít o klasické předávkování vitaminem A, viz komentář odněkud z netu:

Mezi projevy předávkování patří vypadávání vlasů, nutkání na zvracení, zvracení, průjem, olupování kůže, mlhavé vidění, kožní vyrážky, bolest kostí, nepravidelnost menstruace, únava, bolest hlavy, zvětšení jater. V 500g mrkve je zhruba 4x více beta karotenu (prekurzor vitaminu A) než je doporučená denní dávka. Přestože její překračování není vhodné, kromě zbarvení kůže by vám nemělo nic moc hrozit. Záleží také na tom, jestli jíte i mrkev vařenou, nebo jen syrovou. U mrkve totiž narozdíl od jiné zeleniny platí, že při vaření se uvolní víc beta karotenu než když se konzumuje syrová. Vitamin A je navíc rozpustný v tucích, takže se jeho příjem zvyšuje i tím, když mrkev jíte společeně s něčím tučným.

Ahoj Eva

Jitka Sečková řekl(a)...

Právě jsem hledala motivaci do dalšího tréninku na internetu a narazila na tvůj blog :-)
Gratuluji k absolutnímu pročištění a těším se na další článek... :-D ;-)

Unknown řekl(a)...

Jitko děkuji a držím palce při přípravě na triatlon (to je mi sousto!!)

Unknown řekl(a)...

Evo, díky za vysvětlení. Myslím, že na čištění mrkví budu dlouho vzpomínat a rozhodně ho nikdy nebudu opakovat :o)

Anonymní řekl(a)...

Vaše problémy byly pravděpodobně způsobené akutním předávkováním vitamínem A. Už jedna mrkev totiž obsahuje až 500% doporučené denní dávky vitamínu A. Symptomy přesně odpovídají.

Unknown řekl(a)...

Tomu i věřím. Ještě dnes to mám ve velmi živé paměti a od té doby jsem mrkev ani nejedla :o)